[威士忌] [朝聖] 蘇格蘭 比利時 瑞士 毒遊一個月威士忌鬼妹之旅

234 回覆
59 Like 6 Dislike
我仲想話係村上春樹響朵
話哂都好似係有人搵佢寫呢本書
大家想吹下威士忌隨便 今晚會努力打文
樓主文呢???
樓主掛住食鬼妹唔得閒打文?
求文
屌奶星
唔好意思呀各位,要大家等 呢排學校多野攪
上次講到去左SMWS 位於愛丁堡Leith 嘅總部,其實只係交代左嗰個星期六嘅大半。喺Edinburgh 翻 Glasgow 途中有一個站叫 Linlithgow,我特登唔返Glasgow 住,喺度停一停先。Linlithgow,就係以前 St Magdalene Distillery 嘅市鎮,有時你會見到酒樽上標Linlithgow Distillery 其實就係St Mag。

火車站一出,轉左行 5 分鐘就到。

喺1983年閉廠之後,St Mag 部分嘅warehouse 同埋廠房喺90年代翻新了改建左做住宅,但係就保留左Kiln 同埋malting barn。一方面高興咁有歷史價值嘅廠唔使被鏟平,另一方面其實意味著St Mag 永遠唔會重開呢個殘酷嘅現實。

St Mag 出品嘅特點喺前幾篇都大概提過,基本上係我最喜愛嘅Lowlander。附近嘅Rosebank 亦都不錯,但比起St Mag 總係差了半班...

玩完懷緬過去,真係翻Glasgow 了。求其食d嘢就訓,準備星期日迎接新朋友。
有d 慘 一間廠變左做住宅
巴打可唔可以總結下
你對各品牌whiskey 嘅感覺
花格25 唔平又唔好飲
好難總結吧... 同埋scotch 係whisky 不是whiskey
最籠統我想講威士忌絕對係一門工藝,要學識欣賞唔係容易,但絕對係樂趣
我又回來了
仲有無文
一定要25yo?
仲有好多
出文
OB 25 好多都貴
不如劍走偏鋒 搵酒標好睇嘅IB 仲好
其實純粹以年份黎睇

會有少少膚淺

係都要咁睇既話 25年OB

花格25都係算係幾垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞