[威士忌] [朝聖] 蘇格蘭 比利時 瑞士 毒遊一個月威士忌鬼妹之旅

234 回覆
59 Like 6 Dislike
今晚會有文
應該佛誕都未寫完
Ok
目標係下次去蘇前寫好
你咁做同預告爛尾有咩分別
好想快啲到今晚
Lm
唔好意思,呢排比較忙少左出文

上回講到,星期六去完st mag 朝聖。星期日算係一個小戲玉,因為終於見班美帝同學 =有鬼妹,好似係

佢地一早就到了,咁我訓醒就施施然落common 同大家say 個hi。total 就有12位美帝子民,但係親疏有別關係,以下只介紹對呢個遊記舉足輕重嘅4人幫

第一位 M小姐,頭兩日超靜,淨係一個人行,我以為係書蟲type;但係之後玩得癲到仆街,全程都超級friend日日同佢9up9fing,呢個係後話

第二第三位 L小姐同R先生,L小姐係典型美國女仔,平易近人但係同時對美國以外嘅嘢都有點不置可否;R先生應該係year 2 好似係,超有活力,成日同我呢個港仔吹水問我香港同威士忌嘅嘢,算係一個幾outgoing 嘅人。

第四位係 M先生,哥倫比亞人,成日9up講無聊嘢,有佢喺度嘅對話一定好好笑同埋無厘頭。

基本上之後好多篇都會見到呢四人幫,食飲玩攪都會出現 坦白講好開心識到佢地,而家都仲有聯絡,都算係一種緣分。

最後送上L小姐無碼版,多謝大家嘅耐性

星期一二都係啲公式化嘅課程簡介,行下Glasgow,認識下campus 咁。加上大家仲威熟絡,冇乜特別嘢值得提。第一個真正破冰嘅聯誼活動係星期二晚,R先生問我,平時我喺香港big group gathering 會食乜呀?我諗左一陣,咪打邊爐囉。

當我幾經艱辛解釋完話hotpot 等於用湯嘅fondue之後,一直冇出聲嘅M小姐話,that sounds cool 就係咁,我地就去左打邊爐。

Glasgow 我都唔期望搵到港式邊爐,於是乎就揀左間有支那人嘅地方就有嘅麻辣火鍋。好彩係all you can eat 加上有其他湯底揀,咁都比較似平時香港嘅劣質任食邊爐。野食黎到,咦,有驚喜喎。

咁嘅料,香港要嗌三舊水應該走唔甩 我班新朋友個樣係,rich asian 原來平時食呢d 我都唔識駁,唯有岔開話題話make your own source 好好玩,快d去攞豉油啦。

L小姐極鍾意玩,全程搶著黎淥

M小姐話好好食,送個飛吻比樓豬我話多謝我

玩下玩下,好快就食飽飽。埋單嗰陣講廣東話,原來學生有折,美國同胞們覺得我好似唱歌咁9up一輪有得平震驚13億人,話以後喺蘇格蘭靠我搵食
你地睇相都見天仲未黑,我地好早就去左食飯,所以夜晚仲大把時間玩 四人幫知我成日黎蘇格蘭,問我想試下Scottish pub 有乜好推介。當然答案只會得Bon Accord 啦

一入門口,Thomas 見我咁快又幫襯,今次仲帶多幾個客仔,當然四萬咁口

叫大家乖乖坐低,order 好野,又到我出去尋寶。

想喝Good Whisky,就喝了。

Brora 1978 32yo 係Diageo Special Release 嘅第十代。老實講,1978唔係Brora什麼特別vintage,10th release 亦都唔係什麼特別好評嘅一版。純係想合理價錢飲到好威士忌(是的,所有Brora都是好威士忌,這個是定律),香港飲Brora 實在太貴了。

一翻到埋位,屌,呢兩條友,知咩料啦

就係咁9up下 飲下嘢,五人廢青小隊開展左友誼嘅堅實基礎喇。
留名睇鬼妹
有質post
友誼波求詳情
rich asian
友誼波呢
似乎大家都對友誼波感到非常有興趣,就聽從民意。

喺Bon Accord 飲左一輪,吹完水,先至啱啱天黑。美帝們話轉場,於是我地就喺宿舍附近睇下有冇好選擇。咁好彩Glasgow 另一間whisky pub The Pot Still 只係距離宿舍一條大街,咁就去望望。

入到去,各有各叫,同bartender 吹開水,佢知道我鍾意波摩,攞左呢枝嘢出黎。

我嘗試用最有禮貌嘅語氣同him 講

喂,呢枝嘢好撚難飲喎。
點知個牙叔聽到之後,阮兆祥式哈哈哈哈,跟住話 Now I know you're a true Bowmore fan

就是咁,佢請我飲埋最後半啖89 Port Cask。記憶中嘅死甜,桶廠分離嘅酒液,過度oaky 嘅感覺再次湧上心頭。呢枝好有可能係波摩handle 得最差嘅port cask,要知道近年其他port cask OB 都係非常高質素,甚至一瓶難求。

雖然飲左 not-so-good whisky,但係因為咁可以同bartender 熟絡,其實都算係蘇格蘭bar 嘅縮影 - 你係真心鍾意威士忌嘅,只要傾下計,人地一定感受到。

因為一瓶波摩而結緣,這,就是友誼波的故事
咁我唔會飲一杯就走嘅,玩完友誼波之後,仲有其他獵奇嘢。

首先望下間bar 個樣先。

試新廠!

Daftmill 話就話係新廠,其實都開左十年有多。Daftmill選用自己barley,都係作為farm distillery嘅基本盤吧 (Kilchoman)。市面上見到嘅多數係water down 左嘅2006 summer release,呢枝inaugural release 已經係喝不起的價格。位處Lowland 嘅Daftmill 被眾多酒評家(包括廢老Serge)稱為Lowland 風格嘅復興,即管試試係咪咁好。

聞落的確fruity,但較近似estery 感覺多過桶賦予嘅水果 果汁fruity
飲落加分,有清香花蜜,水果,橙皮香,而且帶有少少我幾鍾意嘅lowland chalky and farmy。唯一要彈下嘅係有吹波膠糖味(Blair Athol?! ),個人口味我唔鍾意
結尾帶有礦物感,更喜歡了。飲得出確係稍微太年輕,mature 多5年可能係90分嘅料。

總括黎講,當Lowland 得賭神/Glenkinchie 係比較多人識嘅時候,與其話Daftmill 係Lowlanders嘅復興,不如話提醒左我地以前Lowland 有幾美好...

被Daftmill 撩起舖念舊癮。

喝Good Lowlander,只能喝這個。

舊協會包裝 x St. Magdalene = 不會出錯的配搭。
熱情果糖,菠蘿汁(又係菠蘿汁),麥芽,啤酒花,檸檬tart,礦物感完美平衡。

之後原本想終極獵奇,但係大家話要走冇飲到,我到今日都冇試到有少少失落。

大家應該未見過呢對酒吧。

我依稀記得(有錯請指正),Craigduff 應該係peated Strathisla,而Glen Isla 係peated Glen Keith。Criagduff 係用peated malt,而Glen Isla 係peated water。唔好問我點解Glen Isla 唔係跟翻Strathisla,我都唔知。

冇飲到,之後都唔記得飲翻;聽講係各大酒展呢兩間實驗作品好受歡迎,希望有機會飲
高汁
波sir出野咁快
我好耐都唔出嘢的
Lm睇女
友誼波負皮
預備緊Glengoyne 特別篇,即將推出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞