暗瘡救星

229 回覆
47 Like 0 Dislike
巴打讀醫?
食zinc有冇副作用?

食過量既話會影響copper吸收
會 e.g. 貧血
巴打讀醫?
食zinc有冇副作用?

唔係讀醫
冇咁叻
要強調, 只係一隻讀生物化學既小毒毒

咁食得太多有咩副作用?
巴打讀醫?
食zinc有冇副作用?

食過量既話會影響copper吸收
會 e.g. 貧血

食左一排 對我好似有d用
係咪有巴打試完鋅片唔岩食,我可以買黎試下
tg:callgg
我有九成把握應付暗瘡
Email傾下
dennis1999@gmail.com
前三年開始塊面生勁多暗瘡
本身係間唔中出下咁
一下子成面都係
仲要好多都係石頭瘡
叫都唧唔到
三年以黎都好唔開心
比勁多錢睇中醫都無用
但帶次去完越南浸完啲海水
塊面食幾多煎炸野都無事
(個frd啲濕疹都好返晒 之前佢係嚴重到會皮膚出水咁)
但過左半年又開始生
上年六月搬左黎澳洲
唔知係咪空氣好左
依加已經無咁勁
可能一兩星期都有一粒咁
但都係好易散個啲
依加諗起如果要返香港
好驚又返發
師兄,如果一粒突咗好幾個月嘅好似石頭瘡
好礙眼,好樣衰
點搞好

你試左benzoyl peroxide 未?

oxy果隻暗瘡膏得唔得
師兄,如果一粒突咗好幾個月嘅好似石頭瘡
好礙眼,好樣衰
點搞好

你試左benzoyl peroxide 未?

oxy果隻暗瘡膏得唔得

oxy 2.5%
每次黎M下巴就一堆咁爆出黎可以點搞
我左邊面成日生 下巴位間唔中有 可以點搞

我老婆都係咁
佢可以幫你

我老婆都係咁
佢可以幫你

有咩解決方法

我老婆都係咁
佢可以幫你

有咩解決方法

PM
dennis1999@gmail.com
有無巴絲食緊zinc可以分享下成效?
推一推
食左兩個禮拜zinc
痴線真係一粒新暗瘡都冇生!!
之前狂爆已經下定決心3月尾食A酸,點知而家暫時冇生瘡我又可以觀望下
大家真係不妨試試
Zinc deficiency symptoms
1. Anxiety ,好易情緒緊張
2. 好差免疫力,傷口好慢好
4. 手腳冰冷
5. 好易Diarrhoea
7. 暗瘡/ dry skin

太多copper
1. 情緒成伏
2. Depression
3. Mind racing
4. Obsessive thoughts

中咗呢啲
樓主仲係度嗎?

我睇完你篇文之後好認同,因為我都覺得自己係缺鋅(例如食牛會爆),而且除左脫髮同好易緊張之外其他近乎中曬

我D暗瘡主要集中係嘴邊,尤其是嘴既右下角,面頰果D就係暗瘡印,3年前睇醫生食A酸食左半年留低既(前胸同背脊都有暗瘡,背脊留左好多痕)

食A酸果陣塊面當然唔會生好多暗瘡,最多生2-3粒細既,但係停藥之後暗瘡都算反反覆覆,D印就唔知點講反正都應該好難消,可能過多幾年到我25歲就會變左疤痕跟一世,呢D都算啦冇乜所謂,我凈係希望唔好再生only。

我本身皮膚唔好,塊面易熱易紅,但冇玫瑰痤瘡呢個問題。

順帶一提,我個人比較瘦,飲奶都會爆瘡(同上面某巴打一樣)

我尋晚走去買左3樣野

Jamieson vitamin B雜
維多C (Vit C + Zinc 10mg)
善存

希望可以醫好D暗瘡,

如果樓主見到個post 可唔可以加我TG Tmc_SC?
我有其他野想請教
樓主仲係度嗎?

我睇完你篇文之後好認同,因為我都覺得自己係缺鋅(例如食牛會爆),而且除左脫髮同好易緊張之外其他近乎中曬

我D暗瘡主要集中係嘴邊,尤其是嘴既右下角,面頰果D就係暗瘡印,3年前睇醫生食A酸食左半年留低既(前胸同背脊都有暗瘡,背脊留左好多痕)

食A酸果陣塊面當然唔會生好多暗瘡,最多生2-3粒細既,但係停藥之後暗瘡都算反反覆覆,D印就唔知點講反正都應該好難消,可能過多幾年到我25歲就會變左疤痕跟一世,呢D都算啦冇乜所謂,我凈係希望唔好再生only。

我尋晚走去買左3樣野

善存

希望可以醫好D暗瘡,

我有其他野想請教

我同你一樣好瘦 飲奶一定爆倉 其他人係咪
樓主仲係度嗎?

我尋晚走去買左3樣野

善存

希望可以醫好D暗瘡,

我有其他野想請教

我同你一樣好瘦 飲奶一定爆倉 其他人係咪

我都係
轉左飲豆漿好左少少
哈佬各位巴絲
食左2個月zinc
用左4個月bio-oil 去印
食左1.5 個月antibiotics 加外用A 酸

其實到而家仲有生暗癚 (我估仲係A酸爆發期)
不過比以前少左好多, 同埋冇咁易出油+ 而家暗癚好快好
最滿意係左邊面以前D印令到好似黑色咁, 而家係淺左好多啦

總括黎講, 對於我地依D爆左10年癚既人, 單一治療唔太夠
首先,我覺得要心態上個人學識relax (依方面我覺得zinc對我有幫助)
最近學老人家玩氣功, 每晚都做,我覺得對入睡同slow down自己有幫助
https://www.youtube.com/watch?v=Bewk1ML6WIE
second, 其實我都好抗拒抗生素, 不過如果佢係用黎令我係A酸爆發期冇咁差, 我覺得食都OK
Thirdly, 我覺得以前考試chronic stress 搞到我身體好差,個肝, 血液循環差, 免疫力都唔夠正常依個年紀既水平
(我覺得A 酸係一定work, 但要令自己唔好返發, 就要學識搞好自己個身體先)

大家一齊為身體健康, 身心健康努力
sorry, 依篇野文筆好呀婆feel
樓主仲係度嗎?

我尋晚走去買左3樣野

善存

希望可以醫好D暗瘡,

我有其他野想請教

唔好用到請救咁誇張
我冇telegram, 有咩係道講啦
但如果真係好personal, 又係好重要,我考慮download la
樓主仲係度嗎?

我尋晚走去買左3樣野

善存

希望可以醫好D暗瘡,

我有其他野想請教

唔好用到請救咁誇張
我冇telegram, 有咩係道講啦
但如果真係好personal, 又係好重要,我考慮download la

咁我係呢度問
想知你食左幾耐? 效用如何? 我呢個組合食左3日左右未見效用但暫時冇生新既暗瘡
同埋我想問月見草同魚肝油有冇用? 因為我見其他人會加埋呢兩個一齊食
我其實得咁多野問 所以你唔洗download TG了
啊係,我仲想問你腸胃功能好唔好?
因為我腸胃唔係幾好,驚食呢d會吸收唔到,我每次食完之後屙既尿都會黃+有味
一陣搵下邊度有得賣
其實啲石頭瘡關唔關whey protein,creatine,L-carnitine呢啲事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞