暗瘡救星

229 回覆
47 Like 0 Dislike
支持 我都有研究開鋅 有半貧血 暗瘡 成日好攰 食左鋅架b雜 平時瞓覺發好多夢 食咗之後訓得勁好 好似暈咗一日再醒返

巴打食開邊隻同邊個牌子
除左暗瘡仲有失眠問題
再加上社交焦慮症
前排趁病左特登倒多左咳藥水等自己好訓d

善存。。。。 但佢成份有zinc同其他vitamin 樓主點睇
買左watsons BLACKMORES隻BIO ZINC試下,試完睇下有冇用
我發覺飲奶一定爆。大家係咪都唔飲得奶同瘦
買左watsons BLACKMORES隻BIO ZINC試下,試完睇下有冇用

留名,我都唔知買邊隻好,
唔同牌子之餘,又有15毫克同25毫克咁
支持 我都有研究開鋅 有半貧血 暗瘡 成日好攰 食左鋅架b雜 平時瞓覺發好多夢 食咗之後訓得勁好 好似暈咗一日再醒返

巴打食開邊隻同邊個牌子
除左暗瘡仲有失眠問題
再加上社交焦慮症

善存。。。。 但佢成份有zinc同其他vitamin 樓主點睇

你貧血食維他命依d要問醫生
Zinc overdose會引致貧血
所以你唔好自己亂黎啦

日係英國日日飲奶,暑假返香港冇飲爆超勁
而家諗返覺得可能我係英國飲過濾水,香港飲普通水(我呀媽話香港係銅做既水喉)

上網有人話多calcium會令zinc難d吸收,唔知關唔關事

我飲奶都會爆同all
但我唔係瘦
無記錯既係關high GI事
即係糖分既易吸收程度
愈易吸引愈易爆
巴打個post正

咁如果成日明明唔夠瞓都好難入睡算唔算?

首先利申我唔係醫生

你淨係中一個sign 我地好少即刻懷疑你有依個病,e.g你得口渴冇中其他症狀我都唔會即刻懷疑你有糖尿病
訓唔到有好多因素 ,e.g. 我自己發現唔係床上玩電話,make sure係黑夜訓係有助入睡(ps 我半夜3點無啦啦起左身應緊你,我估因為自己琴日3點幾飲左咖啡)

咋一樣野係要睇係係咪zinc 缺乏高危人士,
有人應聽日打

應該咁講 我係嗰朝好早起身 但可以頂到好夜瞓
即係應該眼瞓但我唔眼瞓 有時瞓覺會眼光光咁好難先瞓得著 冇玩手機環境好黑好靜
唔似其他人咁恰兩恰就瞓著咗

其實我好多都中 7樣中6樣加埋個難入睡
1. Anxiety ,好易情緒緊張
2. 好差免疫力,傷口好慢好
3. 手甲有白點
4. 手腳冰冷
5. 好易Diarrhoea 
6.脫髮
7. 暗瘡/ dry skin

我呢排真係狂爆瘡 皮膚勁乾

呢7個我中6 係手甲無白點
但我係面唔乾

我飲奶都會爆同all
但我唔係瘦
無記錯既係關high GI事
即係糖分既易吸收程度
愈易吸引愈易爆

GI level超關事~
所以為唔係甜一個月皮膚一定超好
但我係戒唔到甜

(zinc deficiency既人係crave for sweets )

巴打食開邊隻同邊個牌子
除左暗瘡仲有失眠問題
再加上社交焦慮症

所以你唔好自己亂黎啦

其中2大種貧血係: 鐵缺乏性貧血, Vit B12 缺乏性貧血,
你真係貧血一定要睇醫生驗下

所以你唔好自己亂黎啦

其中2大種貧血係: 鐵缺乏性貧血, Vit B12 缺乏性貧血,

我係得一半果種 醫生話咩事都無架
唔好意思 可唔可以搭單問下
食a酸對暗蒼印有冇幫助
暗蒼唔多無但好多暗蒼印
唔好意思 可唔可以搭單問下
食a酸對暗蒼印有冇幫助
暗蒼唔多無但好多暗蒼印

我都係唔多暗癚但暗癚印超難好既人
暗癚印可以係(scar)係可以由幾個月至幾年都唔退,
暗癚印都可以係hyperpigmentation- 依個要做好防晒等佢退
唯有令一粒暗癚都唔生

食A酸應該可以醫暗癚,之後印會慢慢退

(我自己覺得暗癚印退得比正常人慢係metabolism問題, 要搞好個身體先)
令一個解決方法係接受自己(acceptance),
暗癚引起既post inflammatory hyperpigment (紅印), 正常外國人唔會覺得唔靚,係我地亞洲人先覺唔靚
我仲學緊, 接受自己係多印, 個人開心D, 身體好D, D印自然退快D

(另外係儲錢做laser )

所以你唔好自己亂黎啦

自己小心身體啦
佢有冇查到你咩原因貧血?

http://www.nhs.uk/conditions/Anaemia-vitamin-B12-and-folate-deficiency/Pages/Introduction.aspx
http://www.nhs.uk/Conditions/Anaemia-iron-deficiency-/Pages/Treatment.aspx

Symptoms of Vitamin B12 or folate deficiency anaemia
extreme tiredness
a lack of energy
pins and needles (paraesthesia)
a sore and red tongue
mouth ulcers
muscle weakness
disturbed vision
psychological problems, which may include depression and confusion
problems with memory, understanding and judgement
Some of these problems can also occur if you have a deficiency
咁樣睇你似Vit B12 缺乏多過zinc, 醫生話得你貧血佢一定有幫你驗血

(人懶 ,你真係睇唔明我先翻譯比你啦)

自己小心身體啦
佢有冇查到你咩原因貧血?

http://www.nhs.uk/conditions/Anaemia-vitamin-B12-and-folate-deficiency/Pages/Introduction.aspx
http://www.nhs.uk/Conditions/Anaemia-iron-deficiency-/Pages/Treatment.aspx

Symptoms of Vitamin B12 or folate deficiency anaemia
extreme tiredness
a lack of energy
pins and needles (paraesthesia)
a sore and red tongue
mouth ulcers
muscle weakness
disturbed vision
psychological problems, which may include depression and confusion
problems with memory, understanding and judgement
Some of these problems can also occur if you have a deficiency
咁樣睇你似Vit B12 缺乏多過zinc, 醫生話得你貧血佢一定有幫你驗血

(人懶 ,你真係睇唔明我先翻譯比你啦)

絲打好好人 我係父母有一半 所以我遺傳左一半 但醫生又話咩影響都無 但我會覺得個人易攰
萬寧GNC賣呢隻又有zinc又有copper
佢話雙劍合壁 即係點
師兄,如果一粒突咗好幾個月嘅好似石頭瘡
好礙眼,好樣衰
點搞好
塊面多油,多暗瘡紅印,暗瘡印 ,咁有咩方法解決

我牛,炸嘢,熱氣嘢,糖份嘢都無食,無飲

嗰7樣嘢,除咗脫髮,我中晒

嗰7樣嘢,除咗脫髮,我中晒

copper 嗰度,中晒。。
留名
生左十年暗瘡,除左口服a酸咩都試過。琴日用左一日時間解決左個問題 ,急不及待同巴c分享。(非廣告)

自從高孝壓力大,搞到不停生。
壓力搞到身體差,免疫力低,暗瘡印要幾個月先好到。 成個日冇自信。

而家2x歲,環境引起既壓力唔大,但個人好易緊張。睇過中醫有d幫助,但都係起起伏伏。而家食野好清,牛,羊,海鮮都唔敢食。

前日發現自己可能缺乏Zinc / 太多copper,朝早食左zinc supplement, 由朝到晚塊面冇出油

( 大家可以睇下自己有冇以下症狀)
Zinc deficiency symptoms
1. Anxiety ,好易情緒緊張
2. 好差免疫力,傷口好慢好
3. 手甲有白點
4. 手腳冰冷
5. 好易Diarrhoea
6. 脫髮
7. 暗瘡/ dry skin

太多copper
1. 情緒成伏
2. Depression
3. Mind racing
4. Obsessive thoughts

唔好意思,趕緊功課,冇咩心情翻譯。但依個對我黎講係救星,睇左咁多年高登知道好多人同我有同樣struggle, 所以好想分享

以下係睇左少少科學論文總結:
Some clinical journals suggested Zinc supplements help 3x% of people in a acnes population.
Copper contributes in neurotransmission, may parti一cipate in depression or anxiety pathway
——————————
牛,羊同埋肉類有好多zinc, 同埋要減日常生活食既copper(e.g. Soya)
如果真係食supplement要一步步黎,因為太多zinc 會引起貧血等問題, 同埋一開始食copper level 可能會都升好快(positive response),頭幾日暗瘡可能差左,加皮膚好黃

維多c點睇
萬寧GNC賣呢隻又有zinc又有copper
佢話雙劍合壁 即係點

我會買左你左手邊個枝zinc picolinate先
遲D你自己feel到zinc : copper 比例平均左咁先食zinc加copper,
佢依個係比D人日日都食zinc supplement 既, 防止佢地copper level 太少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞