暗瘡救星

229 回覆
47 Like 0 Dislike
食咗三日 爆得仲勁

咁唔好繼續食啦,
係部份人身上work,
唔代表個個人都係因為少左依樣野先生暗癚
希望你搵到屬於你既解藥啦
有冇人有update

最近忙到hihi~ 見冇人應所以冇update
食左幾日沙嗲牛,牛排, 咖啡牛~毒到HIHI~
所以生左幾粒酒米, 搽緊新買返黎既藥膏, 好用的話介紹比大家
btw 有得食番牛既感覺實在太好
有冇人有update

所以生左幾粒酒米, 搽緊新買返黎既藥膏, 好用的話介紹比大家

放肆呀你 其實就住就住唔食牛真係好痛苦
買唔到zinc既藥丸
買左樽維多c (10mg zinc+ 1000mg vitamin C)
唔知得唔得呢

我塊面係好明顯比其他人粗糙+乾(但會乾到出好多油)
易生暗粒黑頭同暗瘡
而且好容易就傷風 一傷風就狂打噴嚏 狂流鼻水
可能都係缺乏左鋅
我有個療法就係乜都唔查 用水洗面 咁就冇敏感
前幾日我無食zinc
即生 我估我係缺
如果唔多暗瘡 但好容易緊張 情緒容易低落 食zinc幫唔幫到我
食兩日左邊面額頭爆哂瘡 睇黎唔岩我
追左POST
想問下MIND RACING姐係咩?
同埋如果唔想食藥 點樣可以多啲ZINC 少返啲COPPER?
自己本身已經算係食肉獸
食完兩邊面仲腫 即刻停食
我就快俾暗瘡玩到我謝 日日戴囗罩你估我係扮韓仔啊 堅灰

首先利申我唔係醫生

你淨係中一個sign 我地好少即刻懷疑你有依個病,e.g你得口渴冇中其他症狀我都唔會即刻懷疑你有糖尿病
訓唔到有好多因素 ,e.g. 我自己發現唔係床上玩電話,make sure係黑夜訓係有助入睡(ps 我半夜3點無啦啦起左身應緊你,我估因為自己琴日3點幾飲左咖啡)

咋一樣野係要睇係係咪zinc 缺乏高危人士,
有人應聽日打

應該咁講 我係嗰朝好早起身 但可以頂到好夜瞓
即係應該眼瞓但我唔眼瞓 有時瞓覺會眼光光咁好難先瞓得著 冇玩手機環境好黑好靜
唔似其他人咁恰兩恰就瞓著咗

其實我好多都中 7樣中6樣加埋個難入睡
1. Anxiety ,好易情緒緊張
2. 好差免疫力,傷口好慢好
3. 手甲有白點
4. 手腳冰冷
5. 好易Diarrhoea 
6.脫髮
7. 暗瘡/ dry skin

我呢排真係狂爆瘡 皮膚勁乾

呢7個我中6 係手甲無白點
但我係面唔乾

我除左 3 6 之外全中
印淡左但宜家新既暗瘡爆得仲多左
唉好煩 身邊啲fd又話搞搞佢
女仔又唔敢識
但想分享下自己以前係肥仔(90kg)
白凈無瘡 但自己用左個半月左右減到60kg之後
同埋coursework多左又夜訓 啲瘡就一發不可收拾 21歲仔花樣年華塊面搞成咁
嚇走曬啲女仔 仲A0緊 又自卑

痴線架個半月減30kg?
點做到 你係咪減肥減到個人冇哂精神影響皮質?

宜家重返少少 65kg左右
果陣係唔食米飯加狂做運動 鄭多燕其實係好有效
我都諗緊係咪減得太勁冇曬營養
事關肥仔果陣啲皮膚白裏透紅 又彈又好摸
師兄,如果一粒突咗好幾個月嘅好似石頭瘡
好礙眼,好樣衰
點搞好

你試左benzoyl peroxide 未?

聽日就買黎試
近呢三個星期戒左咖啡奶茶同鮮奶 皮膚好左好多不過就係有幾粒死人石頭瘡
btw 亦有開始食1000mg vitamin c 同埋向來因為做gym所以唔食同飲甜食
Zinc 係香我地日常食既牛肉,雞蛋,魚都會搵到,而且係屬人體較易吸收既一類

咁點解我地會缺乏zinc

利伸 無讀bio唔識
各位巴絲,唔好意思,趕paper潛左水
話說我過左蜜月期,keep住食zinc又出返暗瘡lu,不過新陳代謝比未食前快,d瘡謝得快左,加上用biooil,d陳年印明顯淡左
話說我前日排到隊睇(英文政府醫生)佢開左抗生素同deferrin 比我

Differin係類似外用A酸, 話說我前年揸左成年都冇改善,而家新陳代謝快左加食antibiotics, 好似幾有用

希望抗生素素唔好搞差返我身體啦

我用keep住食zinc, 但過左蜜月期加考試壓力,都係會出瘡。但冇以前咁嚴重同個人冇以前咁易緊張
Zinc 係香我地日常食既牛肉,雞蛋,魚都會搵到,而且係屬人體較易吸收既一類

咁點解我地會缺乏zinc

利伸 無讀bio唔識

食落去如果你個胃/intestinal tract唔好咪吸收得唔好
同埋依D minor minerals吸收好受其他野影響

eg 我而家係緊既抗生素要我前後2個鍾唔可以食zinc, iron, magnesium
因為zinc, iron, magnesium會影響抗生素既吸收
咁我估the other way round, zinc, iron, magnesium都會比其他野影響吸引
食完兩邊面仲腫 即刻停食
我就快俾暗瘡玩到我謝 日日戴囗罩你估我係扮韓仔啊 堅灰

sorry ar ~ 係呀, 唔係個個人work
追左POST
同埋如果唔想食藥 點樣可以多啲ZINC 少返啲COPPER?
自己本身已經算係食肉獸

mind racing 好似係 你個腦不停咁諗野, 你控制唔到佢去停,
特別係你想訓覺既時候, 你想唔再諗野, 但你stop 唔好, 跟住你就失眠啦
仲有焦慮既時候, 你想快D停左佢, 但你控制唔到,不停咁去諗
追左POST
自己本身已經算係食肉獸

mind racing 好似係 你個腦不停咁諗野, 你控制唔到佢去停,
特別係你想訓覺既時候, 你想唔再諗野, 但你stop 唔好, 跟住你就失眠啦
仲有焦慮既時候, 你想快D停左佢, 但你控制唔到,不停咁去諗

食少返D copper 我估就會改善zinc吸收
e.g. 少D豉油
有冇人有update

放肆呀你 其實就住就住唔食牛真係好痛苦

So sad, 我就係因為狂食牛就爆左幾粒癚
跟著食左D蝦米敏感半個粒都唔使成面紅左
如果唔多暗瘡 但好容易緊張 情緒容易低落 食zinc幫唔幫到我

未必, 不過你想試下 百幾蚊試幾日 afford到既可以試下
你真係因為zinc deficiency既話 <2 日你已經感受到個分別
試幾日都冇用就唔好再食啦
巴打讀醫?
食zinc有冇副作用?
巴打讀醫?
食zinc有冇副作用?

唔係讀醫
冇咁叻
要強調, 只係一隻讀生物化學既小毒毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞