暗瘡救星

229 回覆
47 Like 0 Dislike
師兄,如果一粒突咗好幾個月嘅好似石頭瘡
好礙眼,好樣衰
點搞好

你試左benzoyl peroxide 未?
維多c點睇

XD冇研究

我未發現自己係zinc deficient之前飲左幾個月檸檬蜜糖水,
皮膚白左好多,精神左
咁我覺得vit c 係one of the main anti-oxidant, 實有用
想方便可以食丸仔,但我覺得檸蜜正D

呢隻醫暗瘡好啲定係GNC枝zinc picolinate?
想同樓主做朋友
幾年前食過A酸, 食果陣就真係無生
宜家都係可能講緊1,2個月生一粒

不過停食A酸之後塊面就油返

其實我係想講食A酸之後醫生會叫我驗血
會唔會就係想驗zinc夠唔夠呢?
從而決定食既份量同時間

從而決定食既份量同時間

我冇食過A酸唔太清楚醫生為咩驗~
以我所知食A酸傷肝,
你食前佢會幫你驗你肝烤(?)素,要夠一定水平先會比你開始療情

從而決定食既份量同時間

我冇食過A酸唔太清楚醫生為咩驗~
以我所知食A酸傷肝,
你食前佢會幫你驗你肝烤(?)素,要夠一定水平先會比你開始療情

療程
話說我食左zinc之後可以控制自己幾時relax,
但人生存緊有D時間太relax係唔得既 (eg返工時)
入左幾枝外用藥膏今日到貸, 之後定期匯報下

sulphur soap, niacinamide serum, acnomel

ps: 睇paper 見到可能有效既外用藥膏, 非廣告, 藥房有得賣瓜???

今晚寫paper進度ok 既話再解釋下佢地個mechanism

(我係自己既白老鼠)
萬寧GNC賣呢隻又有zinc又有copper
佢話雙劍合壁 即係點

我會買左你左手邊個枝zinc picolinate先
遲D你自己feel到zinc : copper 比例平均左咁先食zinc加copper,
佢依個係比D人日日都食zinc supplement 既, 防止佢地copper level 太少

同一枝黎架 佢呢個zinc picolinate配方係有埋copper
定係買其他牌子既zinc gluconate呢⋯

好難抉擇

sulphur soap, niacinamide serum, acnomel

ps: 睇paper 見到可能有效既外用藥膏, 非廣告, 藥房有得賣瓜???

今晚寫paper進度ok 既話再解釋下佢地個mechanism

(我係自己既白老鼠)

見到樓主咁落力,上水留post多謝你(之前淨留正評)
仲有如果我想搵維他命D同濕疹嘅關係要點搵

(我係自己既白老鼠)

見到樓主咁落力,上水留post多謝你(之前淨留正評)
仲有如果我想搵維他命D同濕疹嘅關係要點搵

try google:
eczema vitamin D
or google scholar:
eczema vitamin D review

eczema最好treatment都係一日幾次emoilment cream
itchy 就試下E45 cream
好嚴重就睇醫生啦~佢可能會開steroid比你(不過steroid用太多真心傷身)
做運動好似有幫助
利申:profession係服務呀婆呀伯
萬寧GNC賣呢隻又有zinc又有copper
佢話雙劍合壁 即係點

遲D你自己feel到zinc : copper 比例平均左咁先食zinc加copper,
佢依個係比D人日日都食zinc supplement 既, 防止佢地copper level 太少

同一枝黎架 佢呢個zinc picolinate配方係有埋copper

好難抉擇

你想溫和D就用zinc加 copper
想aggressive D就zinc gluconate la
(我估)

好難抉擇

你想溫和D就用zinc加 copper
想aggressive D就zinc gluconate la
(我估)

你係咪讀過病理同藥
我既暗瘡通常生係臉到 一開始會少少紅同凸起 禁落去都通 第二日就會見到少少濃 無整爆 禁落去仲痛第三日 好似變一粒會凸起既肉粒 禁落去又唔痛 最後就變左印
想知可以點搞 有無人都係咁啊?
無知一問 有啲zinc嘅supplement寫住for men
其實係咪男女都食得?
留名支持,我食左一年a酸,雖然冇爆得咁勁,但之後都有周不時起暗瘡,又容易有‘檂‘,好煩,試下樓主方法睇下得唔得
食特效藥一年就掂. 不過藥都幾貴 . 要醫生先開到果種藥,
睇皮膚科啦, 不過係私家醫生,
果種藥係可以令你出油少咗, 收細油脂線.
細果段時間好少面油. 停藥一段時間, 如果唔出豆豆即係成功,
唔係就再食多個半年. 減藥就掂.
我就係咁醫番好.
想問下E家暗瘡印係咪要搽防曬 都生左3 4年 搽完會唔會慢慢退
唔好意思 可唔可以搭單問下
食a酸對暗蒼印有冇幫助
暗蒼唔多無但好多暗蒼印

我都係唔多暗癚但暗癚印超難好既人
暗癚印可以係(scar)係可以由幾個月至幾年都唔退,
暗癚印都可以係hyperpigmentation- 依個要做好防晒等佢退
唯有令一粒暗癚都唔生

食A酸應該可以醫暗癚,之後印會慢慢退

(我自己覺得暗癚印退得比正常人慢係metabolism問題, 要搞好個身體先)
令一個解決方法係接受自己(acceptance),
暗癚引起既post inflammatory hyperpigment (紅印), 正常外國人唔會覺得唔靚,係我地亞洲人先覺唔靚
我仲學緊, 接受自己係多印, 個人開心D, 身體好D, D印自然退快D

(另外係儲錢做laser )

我都好多紅印 想問下塊面紅過關二哥 點解外國人唔會覺得唔靚 係咪外國人皮膚差d同本身面都有d紅 反而亞洲人or華人平均皮膚都青靚白淨 先顯得d印核凸
我既暗瘡通常生係臉到 一開始會少少紅同凸起 禁落去都通 第二日就會見到少少濃 無整爆 禁落去仲痛第三日 好似變一粒會凸起既肉粒 禁落去又唔痛 最後就變左印
想知可以點搞 有無人都係咁啊?

我都有依個問題,
感覺個暗癚未死哂~
無知一問 有啲zinc嘅supplement寫住for men
其實係咪男女都食得?

其實我都唔知
想問下E家暗瘡印係咪要搽防曬 都生左3 4年 搽完會唔會慢慢退

要搽防曬,搵D唔易致暗癚既防曬
唔好意思 可唔可以搭單問下
食a酸對暗蒼印有冇幫助
暗蒼唔多無但好多暗蒼印

我都係唔多暗癚但暗癚印超難好既人
暗癚印可以係(scar)係可以由幾個月至幾年都唔退,
暗癚印都可以係hyperpigmentation- 依個要做好防晒等佢退
唯有令一粒暗癚都唔生

食A酸應該可以醫暗癚,之後印會慢慢退

(我自己覺得暗癚印退得比正常人慢係metabolism問題, 要搞好個身體先)
令一個解決方法係接受自己(acceptance),
暗癚引起既post inflammatory hyperpigment (紅印), 正常外國人唔會覺得唔靚,係我地亞洲人先覺唔靚
我仲學緊, 接受自己係多印, 個人開心D, 身體好D, D印自然退快D

(另外係儲錢做laser )

我都好多紅印 想問下塊面紅過關二哥 點解外國人唔會覺得唔靚 係咪外國人皮膚差d同本身面都有d紅 反而亞洲人or華人平均皮膚都青靚白淨 先顯得d印核凸

佢地覺得有曬斑好靚
另外,佢地日日都化妝先出街, 文化黎
我覺得係亞洲人太變態,下下追求完美好大壓力姐
細個時候皮膚好白淨 但生撚毛開始可能荷爾蒙過多爆勁多瘡 嗰段時間好自卑 由一個陽光少男變成個自卑撚 過佐幾年後 大概17歲後完全好翻 暗瘡印都無 之前無戒口 放假更加會夜訓 淨係每晚都會用男士洗面奶洗面 慢慢的就變返以前白淨皮膚 但有時食熱氣嘢都會生一兩粒酸痛暗瘡(表面無白色嗰隻) 過一兩日又好翻 可能塊面要乾淨好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞