暗瘡救星

229 回覆
47 Like 0 Dislike
dermalogica clear start 系列

@@ 依個我冇研究, 但我tends to建議大家正正經經買D大牌子補充劑
http://www.gnclivewell.com.hk/eng/detail/vm/otherminerals/zinc_picolinate_30.htm
https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=zinc+gluconate&rh=n%3A283155%2Ck%3Azinc+gluconate

Amazon個D?

http://www.watsons.com.hk/search?text=zinc
Watsons都有賣

我見有d強效鋅 混合鋅 真係唔識分
同埋絲打你建議淨食鋅先?
腸油

我係食Zinc Picolinate
人地做暗癚研究多數用zinc gluconate
Watsons 個強效鋅係zinc gluconate,跟返佢建議分量食
留名
好比心機,搵哂paper,令我有番少少希望
想問下樓主係食完冇油出?暗瘡係咪暫時未有生少?
你post果d s/s我七樣中五樣,好有衝動聽日去gnc買樽黎食

今日第四日食, 食左之後冇出過暗癚 (走米都冇, 朝早起身洗面見到黑頭甩出黍
要戒清牛,羊
但又話牛,羊多zinc
咁應該戒定唔定戒?
支持 我都有研究開鋅 有半貧血 暗瘡 成日好攰 食左鋅架b雜 平時瞓覺發好多夢 食咗之後訓得勁好 好似暈咗一日再醒返

好耐冇試過咁好訓

唔止訓, 以前少少事就好緊張, 即刻link到好worse既後果;
而家係覺得唔緊要啦

以前控制唔到自己幾時relax, 24 小時keep住fight-and-flight response,
而家收放自如左好多
其實好多studies個evidence都好weak
主流醫學唔會buy呢套
亂吹呢啲感覺就好似果班以重金屬為名賺錢既仆街醫生

世上有太多偽科學假借科研之名賺錢,巴打食藥前諗清楚

首先, 我冇利益沖突

我都強調大家唔好overdose~

我post哂D論文上黎就係等大家自己去睇~
其實開post 係真心想happy share,
如果依樣野係有充分證據一定work,咁佢已經係暗瘡治療既first line treatment
而zinc deficiency以我所知唔係first line treatment,
我之前睇過幾個皮膚醫生都冇幫我驗血睇下我夠唔夠鋅定其他野

出post係希望同我一樣struggle左好多年既人認識依樣野,
如果你因為依樣,然後食完即好,恭喜你
如果對你冇用,祝你快D 搵到解決方法

我出post唔係為左為zinc 醫暗癚debate/defense
我本來係打算一齊討論下, 如果你見到我其中一個回應post左份2016年暗癚既review paper, 有時間我可以翻譯出黎, 篇paper review左好多唔同 substances 對暗癚幫肋既evidence, eg benzoyl peroxide, antibiotics(Erythromycin, Clindamycin), Niacinamide, Triclosan, Isotretinoin
有D冇咩found ge副作用, 但因為clinical evidence 唔夠冇醫生會開比你

另外, 依個世界好多野係有用,但因為樣野平, 賣唔到錢,冇咩人做研究, 所以證據不足

(關於用護膚品係咪有用, 我睇過一個皮膚科醫生話 好多high street 賣既野係design not be absorbed by our skin = useless
反而超平既emollient cream , aquaeous cream 先可以保濕)
要戒清牛,羊
但又話牛,羊多zinc
咁應該戒定唔定戒?

中醫話要戎牛羊

我係想講我就係因為戎左牛, 可能因為咁zinc 缺乏

但我自己經驗係, 我食左牛我個晚係即生暗癚, 咁咪好似同依個理論contradict 左? ~
然後我睇上網有人講, 如果你長期zinc deficiency, 咁因為copper 同佢係antagonist pair, 無啦啦食牛比zinc個BODY, 咁copper 既level 就會升超高去compensate, (冇evidence ga, 係我聽落自己覺好有道理)

如果根據咁樣諗, 姐係zinc去返正常水平之後食牛都唔會爆癚
同埋想問問樓主 我淨係右邊面同下巴會生 係唔係有咩問題

我唔係醫生~ 我都唔知咩事
http://www.mdpi.com/1420-3049/21/8/1063/htm
依道有篇文, 自己睇下幫唔幫到你
中咗1/4/5/7
腮邊好多石頭瘡 大唔大機會係
支持 我都有研究開鋅 有半貧血 暗瘡 成日好攰 食左鋅架b雜 平時瞓覺發好多夢 食咗之後訓得勁好 好似暈咗一日再醒返

巴打食開邊隻同邊個牌子
除左暗瘡仲有失眠問題
再加上社交焦慮症
前排趁病左特登倒多左咳藥水等自己好訓d
同埋想問耳珠入面都生瘡關唔關鋅事?
我覺得係我地依D長期面油超多, 生左幾十年暗癚

已經盡左最大努力都係係咁生既會關事

如果你得一兩粒, 最近至生未必關事
中呀樓主!我就係食supplement 醫好暗瘡,不過我係食綜合維他命,入面都有鋅的。

不過幾年前啦,近排又生番,聽日試下剩係買鋅睇下係咪缺乏鋅
我覺得係我地依D長期面油超多, 生左幾十年暗癚

已經盡左最大努力都係係咁生既會關事

如果你得一兩粒, 最近至生未必關事

岩呀,油多(冬天唔出街照樣成面油),勁多白頭粉刺同黑頭
中咗1/4/5/7
腮邊好多石頭瘡 大唔大機會係

我覺得手甲有白點都幾關鍵
但如果暗癚令你好struggle, 想試下既冇壞,
試下一日食2x g zinc gluconate 左右, 1-2個星期都冇改善咪唔好繼續囉

巴打食開邊隻同邊個牌子
除左暗瘡仲有失眠問題
再加上社交焦慮症
前排趁病左特登倒多左咳藥水等自己好訓d

巴把你好痴線,
但我明白當你好struggle既時候真係冇辨法
好嚴重暗瘡同印問題 試過好多暗瘡膏都唔得又冇戒口
都中左幾個症狀 一直以來都多面油 暗蒼方面最近就少左 借問聲如果無呢隻病食左會有咩副作用?仲有佢醫唔醫到暗蒼印?

樓主係咪呢隻?

我食緊Zinc Picolinate,~ 都有好多人食zinc gluconate
唔知chelated zinc點 ~ 跟返佢樽寫個量食應該OK
都中左幾個症狀 一直以來都多面油 暗蒼方面最近就少左 借問聲如果無呢隻病食左會有咩副作用?仲有佢醫唔醫到暗蒼印?

如果你zinc係正常水平, 你食supplement過量吸收當然唔好啦,
你上網search zinc overdose ~睇下有咩副作用

你如果你唔肯定~食少量D我諗冇問題, zinc 係人每一日都要攝取既野~ 我唔會叫佢做藥~ (你食大dosage/你係大肚婆就一定要跟醫生指示)

暗癚印我自己都struggle緊依個問題

外服我用緊:bio-oil + zerobase cream
用緊biooil 第3個星期,好似有少少用
biooil要同cream 1比1咁用,唔係真係太油
要戒清牛,羊
但又話牛,羊多zinc
咁應該戒定唔定戒?

中醫話要戎牛羊

我係想講我就係因為戎左牛, 可能因為咁zinc 缺乏

但我自己經驗係, 我食左牛我個晚係即生暗癚, 咁咪好似同依個理論contradict 左? ~
然後我睇上網有人講, 如果你長期zinc deficiency, 咁因為copper 同佢係antagonist pair, 無啦啦食牛比zinc個BODY, 咁copper 既level 就會升超高去compensate, (冇evidence ga, 係我聽落自己覺好有道理)

如果根據咁樣諗, 姐係zinc去返正常水平之後食牛都唔會爆癚

zinc同copper係antagonist既意思係指absorption
即係你diet多zinc既話,就會吸收少d copper
關係gut既transporters事
自己都有暗瘡問題 溫完final再睇下d paper先

btw巴打你讀相關既科?
點解唔食a酸?我本身都係多暗瘡果啲人,食左之後就好少再生,就算係都好快好,而家皮膚好好
由以前成日俾人笑我成面暗瘡到宜家啲人問我點護膚

利申: 食a酸已經係幾年前既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞