暗瘡救星

229 回覆
47 Like 0 Dislike
用j卡lin啦
好啦,琴晚早訓個身體未習慣訓咁多, 而家5點幾起左身,打少少字如果幫到你自己又開心D:

以為係依個網既翻譯:http://patient.info/doctor/zinc-deficiency-excess-and-supplementation

以下人士係zinc缺乏既高危一族:
食唔夠野
長期胃病
長期肝病
腎病
成日飲酒
糖尿病
大肚婆
[rgb(255, 215, 0)]素食者[/rgb(255, 215, 0)]
吸收太多鐵既人

以下係含高 ZINC 既食物:
紅肉
蠔, shellfish(蝦,蜆...)
果仁(花生唔係果仁)

Copper同zinc 係 anatagonist (姐係一個高,另一個會低番)

(我自己覺得點解我會覺得牛肉毒係因為,
1. 可能胃唔好吸收唔係好到入面既zinc
2. 身體detect到吸收zinc, copper feedback, 即時copper level會升高->生暗癚

所以hopefully我身體regain返正常水平既zinc to copper比例既時候我可以狂食牛

copper係身體自己製造 而zinc係靠吸收

好似係copper身體會儲存(但都要食物/水/環境吸收)
Zinc係唔會儲存
香港邊度有zinc supplements 賣
我近排內分泌係咁爆瘡

依個字太broad, 你形容自己有咩症狀會比較易理解你出咩問題 (e.g. 你m到?)

我係巴打
本身塊面已經好多油
到左夜晚直頭識反光
平時都係keep住生幾粒
但近排唔受控制係咁爆出黎
主要爆係額頭同兩邊腮位
粒粒都好腫,但係無'龍'
香港邊度有zinc supplements 賣

我估,萬寧?
GNC online store應該有
葡萄糖酸鋅口服液(三X牌)

大陸藥房先有得賣
人仔$25 12枝
食好多肉都有1,3,4,5,7
咁代表咩

大陸藥房先有得賣
人仔$25 12枝

點解唔搵下美國貨要買大陸貨?
GNC, 萬寧應該有
食好多肉都有1,3,4,5,7
咁代表咩

1. 可能係zinc同你D症狀唔關事
2. 可能係你經歷過一段壓力大既日子, 搞傷左 胃/小腸, 吸收唔係好到zinc ???
dermalogica clear start 系列

@@ 依個我冇研究, 但我tends to建議大家正正經經買D大牌子補充劑
http://www.gnclivewell.com.hk/eng/detail/vm/otherminerals/zinc_picolinate_30.htm
https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=zinc+gluconate&rh=n%3A283155%2Ck%3Azinc+gluconate

Amazon個D?

http://www.watsons.com.hk/search?text=zinc
Watsons都有賣

我見有d強效鋅 混合鋅 真係唔識分
同埋絲打你建議淨食鋅先?
腸油
我最近都開始食鋅同b complex
好似有啲用
lm
留名
好比心機,搵哂paper,令我有番少少希望
想問下樓主係食完冇油出?暗瘡係咪暫時未有生少?
你post果d s/s我七樣中五樣,好有衝動聽日去gnc買樽黎食

大陸藥房先有得賣
人仔$25 12枝

點解唔搵下美國貨要買大陸貨?
GNC, 萬寧應該有

你估我無搵過咩
係得大陸先有呢隻
係葡萄糖+ 鋅
單純鋅就緊係易搵
留名先

我係內分泌失調而爆瘡
留名跟進
前幾年都瘋狂爆瘡
前幾年都瘋狂爆瘡

未打完 跟住戒口 唔食牛肉 淨係食豬食魚 睇埋中醫 過咗半年好啲 好多印
但而家又爆過
支持 我都有研究開鋅 有半貧血 暗瘡 成日好攰 食左鋅架b雜 平時瞓覺發好多夢 食咗之後訓得勁好 好似暈咗一日再醒返
食開既巴打可唔可以介紹食邊隻
同埋想問問樓主 我淨係右邊面同下巴會生 係唔係有咩問題
支持 我都有研究開鋅 有半貧血 暗瘡 成日好攰 食左鋅架b雜 平時瞓覺發好多夢 食咗之後訓得勁好 好似暈咗一日再醒返

你而家皮膚點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞