暗瘡救星

229 回覆
47 Like 0 Dislike
生左十年暗瘡,除左口服a酸咩都試過。琴日用左一日時間解決左個問題 ,急不及待同巴c分享。(非廣告)

自從高孝壓力大,搞到不停生。
壓力搞到身體差,免疫力低,暗瘡印要幾個月先好到。 成個日冇自信。

而家2x歲,環境引起既壓力唔大,但個人好易緊張。睇過中醫有d幫助,但都係起起伏伏。而家食野好清,牛,羊,海鮮都唔敢食。

前日發現自己可能缺乏Zinc / 太多copper,朝早食左zinc supplement, 由朝到晚塊面冇出油

( 大家可以睇下自己有冇以下症狀)
Zinc deficiency symptoms
1. Anxiety ,好易情緒緊張
2. 好差免疫力,傷口好慢好
3. 手甲有白點
4. 手腳冰冷
5. 好易Diarrhoea
6. 脫髮
7. 暗瘡/ dry skin

太多copper
1. 情緒成伏
2. Depression
3. Mind racing
4. Obsessive thoughts

唔好意思,趕緊功課,冇咩心情翻譯。但依個對我黎講係救星,睇左咁多年高登知道好多人同我有同樣struggle, 所以好想分享

以下係睇左少少科學論文總結:
Some clinical journals suggested Zinc supplements help 3x% of people in a acnes population.
Copper contributes in neurotransmission, may parti一cipate in depression or anxiety pathway
——————————
牛,羊同埋肉類有好多zinc, 同埋要減日常生活食既copper(e.g. Soya)
如果真係食supplement要一步步黎,因為太多zinc 會引起貧血等問題, 同埋一開始食copper level 可能會都升好快(positive response),頭幾日暗瘡可能差左,加皮膚好黃
生左十年暗瘡,除左口服a酸咩都試過。琴日用左一日時間解決左個問題 ,急不及待同巴c分享。(非廣告)

自從高孝壓力大,搞到不停生。
壓力搞到身體差,免疫力低,暗瘡印要幾個月先好到。 成個日冇自信。

而家2x歲,環境引起既壓力唔大,但個人好易緊張。睇過中醫有d幫助,但都係起起伏伏。而家食野好清,牛,羊,海鮮都唔敢食。

前日發現自己可能缺乏Zinc / 太多copper,朝早食左zinc supplement, 由朝到晚塊面冇出油

( 大家可以睇下自己有冇以下症狀)
3. 手甲有白點
4. 手腳冰冷
6. 脫髮

太多copper
1. 情緒成伏

唔好意思,趕緊功課,冇咩心情翻譯。但依個對我黎講係救星,睇左咁多年高登知道好多人同我有同樣struggle, 所以好想分享

以下係睇左少少科學論文總結:
Some clinical journals suggested Zinc supplements help 3x% of people in a acnes population.
Copper contributes in neurotransmission, may parti一cipate in depression or anxiety pathway
——————————
牛,羊同埋肉類有好多zinc, 同埋要減日常生活食既copper(e.g. Soya)
如果真係食supplement要一步步黎,因為太多zinc 會引起貧血等問題, 同埋一開始食copper level 可能會都升好快(positive response),頭幾日暗瘡可能差左,加皮膚好黃

有人有興趣再討論~ 食左一日我由以前全日都唔開心,到而家真笑。
塊臉洗完冇耐就出油
有用保濕爽膚水
有得閒mask
又好乾
又易爆瘡
點搞
樓主食邊隻?
同埋點知係咪缺鋅?
塊臉洗完冇耐就出油
有用保濕爽膚水
有得閒mask
又好乾
又易爆瘡
點搞

你check 下你有冇我以上講既症狀 (plus 好難專注都係sign), 如果有可以試少少zinc supplement,(e.g. zinc gluconate start with 22mg 1 日), 試幾日睇下自己會唔會feel 到relax左

我朝早食左一粒zinc piconate 22mg, 中午開始好愉快, 到10點左右開始眼訓

長期食太多zinc supplement都會降低免疫力, 所以唔好依賴
(e.g. i guess, 你如果好缺乏,一開始zinc吸收好快,
一直升,去到optimum 吸收最好,
去到over 太多, 吸收會變差)
所以我打算食~6星期就開始減低係supplement量,用飲食控制
一齊努力

我要強調, this may be a solution to me, 但唔一直係所有人既解藥。但經過依個經歷,我會覺得暗瘡係身體話你知你少左D野或多左D野。如果唔係zinc, 咁咪驗下血,驗下頭髮 睇下係咩事。

I was struggled for long time because of acnes issue, I guess if this may help, why not try (as long as you do it step by step ) ! I paid hugh effort in fight agianst it like jogging for an hour 3 times a week and ful mask every night, the turn outs were not as good.
http://www.mdpi.com/1420-3049/21/8/1063/htm
依個係我前日搵到既暗瘡既review paper ~ 有興趣可以睇下
趕緊paper 翻譯唔到, 唔明係道問 (利申: 我大學讀生物化學)
食開邊隻 有冇圖
唔洗同b雜一齊食咩?
食開邊隻 有冇圖
唔洗同b雜一齊食咩?

我係外國, 我隻牌子香港未必有
我估香港gnc是但係隻zinc你試少少有冇用先
我會試左淨zinc先, 咁你先試到自己係咪缺乏zinc
因為你唔知B complex會唔會含有D你身體excess既成份,
一齊食你就試唔係zinc有冇用
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1734114014000875

TO 有情緒問題既朋友, 以上係關於微金屬(Copper, Zinc, Magnesium, Calcium, 等)對情緒病既影響既學術論文

有少量 (未充份) 証據係有影響既~
姐係話生命滿希望, 情緒病唔係你既錯,你只係營養不良。
留名 巴打好有心
Lm
即刻bookmark
我近排內分泌係咁爆瘡
呢一個月係咁爆 留名
留名
巴打個post正

咁如果成日明明唔夠瞓都好難入睡算唔算?

首先利申我唔係醫生

你淨係中一個sign 我地好少即刻懷疑你有依個病,e.g你得口渴冇中其他症狀我都唔會即刻懷疑你有糖尿病
訓唔到有好多因素 ,e.g. 我自己發現唔係床上玩電話,make sure係黑夜訓係有助入睡(ps 我半夜3點無啦啦起左身應緊你,我估因為自己琴日3點幾飲左咖啡)

咋一樣野係要睇係係咪zinc 缺乏高危人士,
有人應聽日打
我近排內分泌係咁爆瘡

依個字太broad, 你形容自己有咩症狀會比較易理解你出咩問題 (e.g. 你m到?)
巴打個post正

咁如果成日明明唔夠瞓都好難入睡算唔算?

首先利申我唔係醫生

你淨係中一個sign 我地好少即刻懷疑你有依個病,e.g你得口渴冇中其他症狀我都唔會即刻懷疑你有糖尿病
訓唔到有好多因素 ,e.g. 我自己發現唔係床上玩電話,make sure係黑夜訓係有助入睡(ps 我半夜3點無啦啦起左身應緊你,我估因為自己琴日3點幾飲左咖啡)

咋一樣野係要睇係係咪zinc 缺乏高危人士,
有人應聽日打

應該咁講 我係嗰朝好早起身 但可以頂到好夜瞓
即係應該眼瞓但我唔眼瞓 有時瞓覺會眼光光咁好難先瞓得著 冇玩手機環境好黑好靜
唔似其他人咁恰兩恰就瞓著咗

其實我好多都中 7樣中6樣加埋個難入睡
3. 手甲有白點
4. 手腳冰冷
6.脫髮

我呢排真係狂爆瘡 皮膚勁乾

難入睡都係zinc deficiency 其中一個sign. 巴把我係你既話會9沖去買黎試下(記得唔好overdose)
留名
好啦,琴晚早訓個身體未習慣訓咁多, 而家5點幾起左身,打少少字如果幫到你自己又開心D:

以為係依個網既翻譯:http://patient.info/doctor/zinc-deficiency-excess-and-supplementation

以下人士係zinc缺乏既高危一族:
食唔夠野
長期胃病
長期肝病
腎病
成日飲酒
糖尿病
大肚婆
素食者
吸收太多鐵既人

以下係含高 ZINC 既食物:
紅肉
蠔, shellfish(蝦,蜆...)
果仁(花生唔係果仁)

Copper同zinc 係 anatagonist (姐係一個高,另一個會低番)

(我自己覺得點解我會覺得牛肉毒係因為,
1. 可能胃唔好吸收唔係好到入面既zinc
2. 身體detect到吸收zinc, copper feedback, 即時copper level會升高->生暗癚

所以hopefully我身體regain返正常水平既zinc to copper比例既時候我可以狂食牛
好啦,琴晚早訓個身體未習慣訓咁多, 而家5點幾起左身,打少少字如果幫到你自己又開心D:

以為係依個網既翻譯:http://patient.info/doctor/zinc-deficiency-excess-and-supplementation

以下人士係zinc缺乏既高危一族:
食唔夠野
長期胃病
長期肝病
腎病
成日飲酒
糖尿病
大肚婆
素食者
吸收太多鐵既人

以下係含高 ZINC 既食物:
紅肉
蠔, shellfish(蝦,蜆...)
果仁(花生唔係果仁)

Copper同zinc 係 anatagonist (姐係一個高,另一個會低番)

(我自己覺得點解我會覺得牛肉毒係因為,
1. 可能胃唔好吸收唔係好到入面既zinc
2. 身體detect到吸收zinc, copper feedback, 即時copper level會升高->生暗癚

所以hopefully我身體regain返正常水平既zinc to copper比例既時候我可以狂食牛

copper係身體自己製造 而zinc係靠吸收

4. 手腳冰冷

太多copper
1. 情緒成伏

中咗呢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞