暗瘡救星

229 回覆
47 Like 0 Dislike
細個時候皮膚好白淨 但生撚毛開始可能荷爾蒙過多爆勁多瘡 嗰段時間好自卑 由一個陽光少男變成個自卑撚 過佐幾年後 大概17歲後完全好翻 暗瘡印都無 之前無戒口 放假更加會夜訓 淨係每晚都會用男士洗面奶洗面 慢慢的就變返以前白淨皮膚 但有時食熱氣嘢都會生一兩粒酸痛暗瘡(表面無白色嗰隻) 過一兩日又好翻 可能塊面要乾淨好重要

你走啦,依道唔喜迎你
細個時候皮膚好白淨 但生撚毛開始可能荷爾蒙過多爆勁多瘡 嗰段時間好自卑 由一個陽光少男變成個自卑撚 過佐幾年後 大概17歲後完全好翻 暗瘡印都無 之前無戒口 放假更加會夜訓 淨係每晚都會用男士洗面奶洗面 慢慢的就變返以前白淨皮膚 但有時食熱氣嘢都會生一兩粒酸痛暗瘡(表面無白色嗰隻) 過一兩日又好翻 可能塊面要乾淨好重要

你走啦,依道唔喜迎你

你走啦,依道唔歉迎你

你走啦,依道唔喜迎你

你走啦,依道唔歉迎你

走啦你 你唔係我地暗倉底
樓主我都係喺英國讀書 介唔介意影你食開果隻俾我參考下 唔該你啊
樓主我都係喺英國讀書 介唔介意影你食開果隻俾我參考下 唔該你啊

Solar - Zinc Picolinate
想問下E家暗瘡印係咪要搽防曬 都生左3 4年 搽完會唔會慢慢退

要搽防曬,搵D唔易致暗癚既防曬

係咪正係日頭先搽 夜晚唔洗
想問下E家暗瘡印係咪要搽防曬 都生左3 4年 搽完會唔會慢慢退

要搽防曬,搵D唔易致暗癚既防曬

係咪正係日頭先搽 夜晚唔洗

係呀,除非你夜晚有太陽
咁一開始應該買邊種先 我成日都係石頭瘡多 唔會成塊面生 一時會冇 有嗰陣就全部都係石頭瘡 點搞好
乾性皮膚但係圍住嘴邊都有暗瘡可以點搞

首先利申我唔係醫生

你淨係中一個sign 我地好少即刻懷疑你有依個病,e.g你得口渴冇中其他症狀我都唔會即刻懷疑你有糖尿病
訓唔到有好多因素 ,e.g. 我自己發現唔係床上玩電話,make sure係黑夜訓係有助入睡(ps 我半夜3點無啦啦起左身應緊你,我估因為自己琴日3點幾飲左咖啡)

咋一樣野係要睇係係咪zinc 缺乏高危人士,
有人應聽日打

應該咁講 我係嗰朝好早起身 但可以頂到好夜瞓
即係應該眼瞓但我唔眼瞓 有時瞓覺會眼光光咁好難先瞓得著 冇玩手機環境好黑好靜
唔似其他人咁恰兩恰就瞓著咗

其實我好多都中 7樣中6樣加埋個難入睡
1. Anxiety ,好易情緒緊張
2. 好差免疫力,傷口好慢好
3. 手甲有白點
4. 手腳冰冷
5. 好易Diarrhoea 
6.脫髮
7. 暗瘡/ dry skin

我呢排真係狂爆瘡 皮膚勁乾

呢7個我中6 係手甲無白點
但我係面唔乾

我除左 3 6 之外全中
印淡左但宜家新既暗瘡爆得仲多左
唉好煩 身邊啲fd又話搞搞佢
女仔又唔敢識
但想分享下自己以前係肥仔(90kg)
白凈無瘡 但自己用左個半月左右減到60kg之後
同埋coursework多左又夜訓 啲瘡就一發不可收拾 21歲仔花樣年華塊面搞成咁
嚇走曬啲女仔 仲A0緊 又自卑
睇完都唔明
姐係要食邊種 鳩沖去買
樓主造福萬民聽日就買嚟試下

Solar - Zinc Picolinate

嘻嘻thank you
香港人對暗倉知識她底 重講熱氣果啲 西方研究係身體缺乏
香港人對暗倉知識她底 重講熱氣果啲 西方研究係身體缺乏

我覺得中醫有佢既理論基楚~
有D西方醫學搞唔掂既野中醫搞得掂
而部份理念不謀而合, 例如中醫話唔好食炸野, 西方角度係炸野上面既粉醬GI index (昇糖指數高), 所以傷口難D好

我覺得中國人養生方面係屈機嫁
乾性皮膚但係圍住嘴邊都有暗瘡可以點搞

我覺得食完野即刻抺嘴, 搽cream好似有D用,
因為抺嘴好似令到個嘴邊好干
我覺得supplement 唔好食多過建議攝取量
啱啱睇左 Zinc 每日不多於15mg 要記住平時嘅膳食中都有機會吸收到zinc 雖然微量 但當每日都咁食 身體好難好排走啲多餘礦物質
好似係
我長期出暗瘡但唔算好嚴重,生左8年都有,今年25,有食維他命e同護肝,同埋做開gym有飲奶粉會有其他維他命係入面,但我肯定唔關奶粉事因爲我一直都生

有時會爆得好勁,仲要好耐唔謝嗰種

我睇左啲病症得2樣match,我都唔知自己點解生

我有去睇醫生,開左啲藥同藥膏就好返啲,但都仲生。塊面會好乾同甩皮。
但一停藥一排又爆過,黎緊要去睇多次醫生先又
我覺得supplement 唔好食多過建議攝取量
啱啱睇左 Zinc 每日不多於15mg 要記住平時嘅膳食中都有機會吸收到zinc 雖然微量 但當每日都咁食 身體好難好排走啲多餘礦物質
好似係

絕對係,所以我不斷強調唔好食過量!!!!
我長期出暗瘡但唔算好嚴重,生左8年都有,今年25,有食維他命e同護肝,同埋做開gym有飲奶粉會有其他維他命係入面,但我肯定唔關奶粉事因爲我一直都生

有時會爆得好勁,仲要好耐唔謝嗰種

我睇左啲病症得2樣match,我都唔知自己點解生

我有去睇醫生,開左啲藥同藥膏就好返啲,但都仲生。塊面會好乾同甩皮。
但一停藥一排又爆過,黎緊要去睇多次醫生先又

./\. 聽你咁講, 你考慮下, 問下醫生肯唔肯比你食A酸啦
(你係男? 你冇食steroid操肌呀嘛?事關食anabolic steroid操肌副作用係生暗瘡
搵左上面GNC個隻 原來都幾難買 唔係間間萬寧有
有冇人有update
我溝左樓主 大家揾晍到架啦
食咗三日 爆得仲勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞