其實係咪好多人都prefer唔追新手機?

287 回覆
3563 Like 105 Dislike
iPhone 6 真係好襟用
用足3-4年
成日跌落地都未爆過Mon
Mon貼冇換過
粒電都冇換過
嚿電蝕咗成20% 但照用
應用科技嘅循環不嬲係咁樣咖啦
依家嘅電話都仲係第一代iphone 嘅框架之中
咁勁3至4年舊電先無20%

我3年已經無左7成
android新出果陣 2009-2013 換得好密就真
android g1 > htc hero > Motarola Droid 2 > Samsung s2 > 之後玩過日韓Android機
近年啲電話勁左基本上兩三年換一次都得, 最多去換番粒電
我部s5用左4,5年呀
6一出就買左 用到而家
靜音制壞左->用果粒點較靜音
Power Button 跌左落去但有反應 唔洗理佢
係個moon個頂果度開始黃黃地
喇叭好拆
3.5mm果口有時插唔實
電就換左粒 開心使用
而家部機又唔洗錫住用 全裸都冇乜所謂 新買又moon貼又殻咁 麻撚煩
電話成日到喉唔到肺
比一皮野
煲劇咪又係細部
我用ipad,電腦,電視好過
影相我自己點都係追求相機
打機,用一皮同五千都係咁上下
唔知最新嘅game要咩要求啦
上網又唔會真係好明顯好快
用一皮野電話用$88plan唔通都會快到有貴plan效果咩
無7成咁多

其實我好粗用部ip6
成日用到0%先叉電
但唔知點解又keep得幾好
06年用k610i
12年轉xperia s
16年阿媽出6s,俾咗部13年出嘅5s我
而家仲用緊5s
我都想追新機啊,但個d所謂新機,新係邊?用7plus 上年已經想換機,點知X咁撚廢,今年Xs又係咁撚廢,點換?
7plus舊電都大過佢地,連想用新機舊電耐用d咁既藉口換機都唔得
Iphone 7 用咗兩年定三年
5,6年前就期期換
用緊6plus 15年3月買,係今個月頭更新左先開始變慢。apple機真係可以用4-5年,完全唔想煩換機
新機改黎改去都係果啲完全冇新意
部機咪又係攞黎碌下ig fb youtube
就算打機舊款都好撚夠用啦
識飛天咩
但係又越賣越貴
諗唔到換新機嘅理由
iphone4用左三年半 5s好似用左年幾兩年 6s用左三年 基本上除左開頭個size大左同埋顏色靚吸引我換之後 之後出果d已經無意慾換 完全唔靚同無特別
同埋一部iphone如果唔係舊電打柴/好lag既話 基本上真係可以用好耐 希望可以用多兩年
用緊***note3 嗰陣出note4前少少嗰陣買 好噤跌 不過最近終於跌爆咗個鏡頭 同都幾lag吓
本身諗住今年轉會apple 不過睇完發佈會都係lag多一年先算
普遍係條街就咁睇連大陸人都係用7同8多
X都係香港人用嘅多
家下手機買五千樓上一律唔考慮, 一般手機正正常三四千蚊聽歌聽片打機上網都唔差
上年先換走部iphone4
仲用緊5s, 好中意咁細部 好方便
希望可以捱多陣 唔想換新機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞