其實係咪好多人都prefer唔追新手機?

287 回覆
3563 Like 105 Dislike
iPhone 4 > iPhone 6 直到呢家

睇來部iPhone 6 又要用多一年
唔單止的士佬拉高個數
好多小精靈訓練員都一人兩三部機
揀最好用既款
反而覺得用舊款先自豪
15年打後進步速度慢左
每代不外乎moon大左,電多左,cpu快左,價錢貴左
但係每部新機都有伏,等人試伏連upgrade半年後先買
但係每部機support cycle得2-3年到
即係每部機俾你玩盡都係2.5年
宜家我買部舊機,或者兩部中階機好過
後生會換得好密

用八個月唔轉款已經覺得好耐

依家是旦有部正常運作的電話就算

6S+ 用到幾個月前因為壞電先換咗8+

完全無意慾追新電話
6s 上年諗住換,點知出到黎M字額換唔落手
今年年中換過個mon同電,用落同新機一樣,更加唔知換黎做咩
反而對Apple Watch仲有興趣
仲用緊LG G5
我好想追, 錢唔係問題. 但個face id同M額真係落唔到手囉

8+都好新
同埋壞電可以換電
但係an d 功能好多都係抄apple wo
雖然部機係廢D,但我覺得手機最重要都係打到電話
上一部係因為whatsapp唔再support先要換

而家就算你幾唔想用whatsapp,個世界都會逼到你用...

不過都係用屋企人舊電話,無買新
ip每出一代,舊代就賤過泥,一係電量倒水,一係速度放慢,想逼人換咁。

電腦硬件同軟件嘅定律

硬件越勁軟件就會越勁
相對舊嘅硬件會畀新嘅軟件西走
反之亦然
部6s+ 換過一次電(貪方便非原裝)

跟住後尾唔記得壞乜,所以索性公司plan 出8+
仲用緊NOTE 3
部htc e8用左3年半
依家先轉u11+
未用過新款旗艦機
Samsung Note 2
細個反而換心機換得好密, nokia d機用過好多部
價格上升快過功能進步好多
IP4-6 果幾年換得最密
日日睇舊登手機台D人罵戰 比較邊部機好
而家就是鳩旦 用到部6仔壞先換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞