其實係咪好多人都prefer唔追新手機?

287 回覆
3563 Like 105 Dislike
自從智能手機出現,傳媒成日吹奏每個港人有最少兩部電話,又半年換一部咁,緊貼潮流。
但其實個數係咪俾的士佬、生意佬拉高咗?
ip每出一代,舊代就賤過泥,一係電量倒水,一係速度放慢,想逼人換咁。
新一代ip每次都好似新意欠奉咁,冇乜驚喜,無謂為轉而轉。
不如大家講下自己部機用咗幾耐
我覺得
Android:最少2-3年
咁先叫做抵用啲
:物盡其用,用到部機硬件殘兼軟件虧先轉
:一出新機就追
如果用到殘 又應該揀新款定舊款
利申6仔用左4年
same
暫時睇嚟大家都係唔想換電話
我部sony xp已經係遠古時代既野
明明只係兩年多少少
已經好lag
最近兩三年smartphone發展己經到樽頸位 各大廠都出唔到surprise到人既新手機
根本唔須要好似以前咁換咁密
iPhone 4 > Nokia 720 > iPhone 5C > 6 > 8

11/2011 > 08/2013 > 01/2014 > 12/2014 > 03/2018

部6仔用得最耐3年幾
追手機就好似追明星一樣咁 on 9
好心Android趁依個時候發奮圖強,趁Apple機又貴又冇新意,就大大力兼大大巴咁摑落apple度。都已經俾人睇死咗咁多年,甘心咩?
6仔仲用緊 好想佢壞
我用6仔
4年機
電壞又慢
諗住呢3部實有一部啱我
都係買8+算數
我仲用緊iPhone 6s,希望佢生性唔好懷住,今年新iPhone 買唔落手
上一部5就用到主機板壞,剛好出6s就買左6s
有諗過8+
但最平都6000 加4舊已經可以買xr
好雞肋
我仲用緊iPhone 6s,希望佢生性唔好懷住,今年新iPhone 買唔落手
上一部5就用到主機板壞,剛好出6s就買左6s

買番x囉,不過apple好似狗到落埋架
睇嚟大家依方面都係個環保撚
用緊HTC10用左兩年到
FEEL到粒電開始打柴
最唔想換電話
無奈..就算好好地咁用無穿無爛無趺
都要死係粒電到

反而我仲有部LG GPRO2用左5年換左3粒電..
好彩呢部機有得換電..到依家做後備機 仲好地地
我嗰部都仲用得,不過有時會Lag lag哋,同埋較震機個位short short哋,所以比咗阿媽用
用左4年6仔, 已經頂唔順, 打算換XS 512GB
用緊6s 仲係好順
只係舊電唔得 同影相 開始覺得差
仲諗緊換電再戰一年定換xs xr好

其實兩部都唔多買得落手
對apple watch大興趣啲
雖然話每年trade 其實計落係抵
但係d電話用落有感情,部部都係用壞/真係頂唔順先換
一年左右換一部
上年ip6用左3年轉左ip8 plus,我覺得apple機用3年左右換就差唔多 因為3年內既改變會令你用新機時有更大滿足感
孝順仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞