[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(115)冇人開post

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
應該快好多
應該一張係sata 一張係nvme
屌,佢寫sata3,張圖用m2
早果排見到intel 6000p 512gb 賣7百幾 好後悔
m.2 sata 有咩問題?
有衝突咩
我睇錯,自膠
m2 sata 500mbps 盡左
nvme 平均3000
600p呢啲垃圾貼錢送都喊三聲啦
6000p唔敢想像
我睇咗techspot篇文,佢話兩個系統並存
但zotac唔知有冇伏
窮學生入不敷支
3200 2TB

你唔會預佢係nvme吧
買sx8200 仲好nvme 1tb 1600港紙
3千買sata
Zotac 呢張80ti performance-wise 應該無乜問題

不過一樣係無保用

如果資源緊拙,可以考慮接香港高質有保二手1080ti

例如我果d

認真講,應該好多80ti 二手湧出市面

等得不如睇埋2070咩時間咩性能再考慮買2070接1080ti 二手
我啱啱先五千買SATA
請教一下

想砌遊戲機, 主玩FF14, 要求全開特效上到60-90FPS, 會用OBS錄片&間中會直播

大家覺得呢條LIST夠唔夠做?

利申張DISPLAY本身有張GTX 1060 6GB在手 但唔記得左咩邊間廠

http://yujihw.com/list/9000-multi

[砌機List] HK$9,000 多工直播剪片打機
AMD 新RYZEN 7 八核 萬能多工直播剪片打機組合

CPU AMD Ryzen™ 7 2700X Zen+ with Wraith Prism RGB LED Cooler
Motherboard ASUS PRIME B450M-A
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16 ( Samsung B-Die )
Display Card ASUS GeForce® DUAL GTX 1060 OC Edition 6GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Samsung 970 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU Delta 台達 實在力量 GPS-500EB E 500W 80 Plus Bronze
Case AeroCool The Compact Series QS-240 Micro-ATX (雙風扇版本)
邊度有1600咁平?

海鮮都要2300
換啦,好似我咁換完涼好多

好多魔鬼呀呢度
呢度d人喪架

一係一排ssd
一係一排gpu
再唔係就玩埋d幾十核的cpu 再打爆晒d ram槽
礦機果排,一街都成排gpu
爸爸
我愛你
收到咭先愛啦

同埋愛張咭好喇

你覺唔覺訂到咭之後,心件面覺得踏實咗好多?

我覺得一直訂唔到果種不安令人好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞