[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(115)冇人開post

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
佢做乜鳩 110v/220v係火牛自己轉

如果條線仔可以做到換壓 你發達啦

果條銅線仔黎架咋 是撚但拎舊火牛條線咪得
一般火牛有得啪紅色掣轉

hx 自己識認auto跳
想請教下大家 關於ssd開機速度既問題
公司部文書機裝既ssd係2年前買 850 evo 250g
屋企部機最近幾日裝咗隻ssd 970 evo 500g 主要係打機同ps

試過10次左右開機熄機 , 都係公司部文書機快過屋企部機 , 雖然唔影響到我用既速度 ,
但係唔明點解啱啱入手既970 evo 開機會慢過一個用咗2年既850 evo 5-10秒左右

同埋我入番屋企部機 Bios嗰介面, priority 1 係寫 window boot manager (970 ssd)
priority 2係寫 window boot manager (HDD) , priority 3係寫 970 ssd.
試過將970ssd 放係priority 1 係入唔到window介面.

sorry打到1999 , 純綷想知道點解屋企部機開機會慢過公司部文書機. 會唔會關冇clean install window 10事?
尋日唔記得post:

Rtx 2080 review 由 17/9 推遲到19/9

https://www.digitaltrends.com/computing/nvidia-rtx-2080-review/

Rumors suggest that due to problems with reviewers acquiring the cards and receiving adequate drivers
其實我前面都已經貼埋表可以check到佢條舊線夠唔夠力
玩既驚唔支援兩張
似係bootloader裝亂咗
如果拆咗隻HDD boot唔boot到
咩網黎
Boot到 但係要行window boot manager

就咁睇spec又唔差喎

仲多個貓扇信仰
UEFI就係咁boot法
boot到即係ok
但真係信仰價
好似1500左右

對比x72/150i

係貴小小
感謝你
mb 上msi b450i
都係用黎上蘋果日報,utube 之類
但gigabyte 個代理又唔知點揀好
我自己就怕左giga
貓頭鷹扇好高質
我都剛剛換左cpu 風冷 u12s
Msi我都壞過兩次卡,話無貨問我加唔加錢升級
結果仲平過街買
咁想請教下開機速度嗰度點解會慢d
咩因素會影響到?
洗左千三蚊但係開機仲慢過公司部機
OS? both win 10?
你重新裝過windows好啲 連hdd都有windows boot manger好有問題 可能你仲係用緊hdd boot windows
msi最大問題 有D 熱門底板成日缺貨
我都睇中u12s,size啱啱好
係咪又靜又涼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞