[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(115)冇人開post

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
太多因素唔同比較唔到
就算硬件一樣個windows裝咗幾多嘢都有影響
見過條片由撳制到入桌面只係兩三秒
我用900p開fast boot都做唔到
愈多個ssd hdd愈慢 通常test得插一個實快
公司機都係多數一個
如果佢分開裝而隻hdd未format咁有兩個就正常
既然佢話抆咗HDD都boot到咁當住佢冇裝錯先
有冇14cm扇係另外個一面出風
姐係風向調轉
調轉個fan
我講番嗰過程
1)原本只有HDD 跟手放咗張ssd入去clone
2)Clone完以為搞掂 點知開番bios仲係用緊hdd開
3) 拆咗HDD 剩係用ssd boot 係boot到 一放番HDD 入去就用唔到ssd boot
4) 攞咗部機人地整 維修條友冇format到hdd 剩係ssd重裝window 10
5)用到ssd boot機 但就出現有2個window boot manager
想問下cpu過熱會唔會令嗰mon突然熄咗
呢排打打下機突然自己熄 嗰風扇轉得幾大聲
個logo係到唔好睇
ssd 同 hdd都有windows 10 應該係問題源頭
炆出黎貼過
唔好咁啦
咁係咪format隻hdd 會解決到?
定係重新裝過隻ssd同hdd 跟住只係ssd 裝window 10?
唔知你用邊隻clone sw
不過如果如果係sector to sector咁copy嘅話兩隻碟會變咗相同GUID, 會撞
spec
仲可以用aa膠有幾實痴幾實
好想買野
快d月底出糧俾我
我960 pro入windows都要十幾廿秒
聽講兩、三秒係要廠機做過optimize先得
香港買 不了
format左hdd好快姐 試左唔得先再重裝多次windows10啦
i7 8700
asus b360-f gaming
msi gtx 1060 6gb
hyperx fury ddr4 2666 8gb
antec neoeco2 650w
唔試下姅software 昅實部機溫度?
姅>用
屎忽痕訂隻4tb ssd 玩好唔好?
好!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞