[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(115)冇人開post

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
新人求List需知

為方便連登眾巴絲可以好好幫助你,請你好好合作
不但可以令連登眾巴絲可以盡快回覆你的問題,更可以令條List更適合你所需

關於所有店舖事項請巴打從其他有效方式聯絡

顯卡係蝗語,請講顯示卡或display card

1. Budget
NO MONEY NO TALK ,預算上限寬鬆可以買好一點,預算太低可能要將就或繼續儲錢
打機INTEL
多工AMD

2. 電腦主要用途
你想玩咩遊戲? (多數砌機都會打機,如果唔係請另外講明)
最好講game名,唔好一句steam game/blizzard/EA game就算
因為成千上萬隻人地唔知你玩邊隻
需唔需要直播或錄製遊戲影片?

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)?最低可接受幾fps?
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件?
想唔想超頻?散熱需求如何?使唔使靜過Dyson?
有冇特定嘅牌子信仰?想唔想有華麗嘅RGB光效?

4. 現在或將會使用mon的類型
解像度有分1080p, 2K(1440p), 4K(2160p)
更新頻率有分60Hz, 144Hz, 240Hz
你想要咩解像度(畫質)同更新頻率(流暢度)?
解像度高,會對打機效能造成影響,但畫質會更好
更新頻率高,如效能足夠可以造成比低更新頻率更好嘅流暢度

5. 自己都學習一些
講真,有一班巴絲好憎伸手黨,所以建議你行多一兩步
哪怕你直接照抄悠二巴打List放上黎問,佢地都會出手幫助
只是Ctrl-C和Ctrl-V咁簡單,大家都會開心嘅事點解唔做呢?
甚至可能你在過程中已經搵到需要的答案都不一定!
(悠二List網站 : http://yujihw.com)

6. 大腦Google係一樣很有用的東西

7. 火牛冇乜所謂一般夠用: antec eco2 550w

8. 請上銅柱

祝大家成功安裝windows
1001唔開post
lm
樓主做得好
係咪即係關左smt

打機fps會提升/穩定d?
今晚番去try try先
上post問左asrock mb評價
唔識點樣quote返
我係想問intel
恭喜巴打又名正言順做返台主
點解要開V sync
利申用fast
試下d功能姐, 同埋好似唔好比個fps比佢spam到最盡, cpu會低溫d
會咩
有d game會, 例如cs go, 我由佢爆到300-400 fps粒cpu用到8成
我係game入面set返max fps 144即刻趺返去5成以下
係CSGO對CPU極敏感啫其他game真係唔多
換粒U都可以差幾百fps
以前i5 2320+1066 csgo 300fps+

依家r5 2600+1080 130fps

1600 @3.8ghz 無熄smt + 1063 23x~27x fps
比我感覺係
比上不足 比下有餘
I love SSD
wtf

你in game咩setting?
好明顯條友唔係有野問唔會開post啦
我唔係好知道MB對電腦表現有幾大影響
因為我睇同一個CHIPSET個價都幾大分別
關咩事

其實我應該去番amd post到問

只係咁岩呢到有人講起 ryzen玩csgo姐
有無巴打可以睇下我個post,而家想係香港砌多啲但唔知可以點砌
https://lihkg.com/thread/814187/page/1
不過都係屌鳩返果條1001先啦
奉旨幫佢開post架咩屌佢
1024*768 preset high 其他無郁過
睇#1啦屌
最近幾次都冇失手

岩岩好留言#1000
1000學人開咩post
我有用途有budget 睇左悠二個網都無乜概念,我唔熟啲hardware唔知啲配搭啱唔啱咋巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞