[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(115)冇人開post

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
但千3 vs 2千
個差距真係夠升display card一級
加晒價啫
唔係無貨
FD子話最緊要平
窮L得ftw dt
上2400g + 1060
ASUS 華碩 PRIME B450M-A B450, DDR4, AM4 Socket, M.2 Socket, USB3.1 Gen2, M.ATX M/B HK$ 660

AMD 2nd Gen Ryzen 5 2600 Zen+ YD2600BBAFBOX 6C/12T, 3.9GHz, 19MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 1370

MSI / 微星 GTX1060 ARMOR 6GB GDDR5 OC Edition 雙風扇顯示卡 (DI-N1060V6) HK$ 2400

<SSD>ADATA Ultimate SU650 120GB 2.5" SATA3 6Gb/s 3D NAND TLC FLASH SSD 7mm ASU650SS-120GT-C HK$ 199

WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 314

ANTEC NE450C-BR NeoEco2 450W 80Plus Bronze 火牛 HK$ 420

ADATA XPG Z1 AX4U3000W8G16-SRZ1 DDR4 3000MHz 8GB Ram (1x8GB) 連紅色散熱片 HK$ 690

AEROCOOL THE COMPACT SERIES QS-240 MICRO-ATX (雙風扇版本)
港幣$ 319.00

6372HKD

點睇
重點係個fd係咪乜電腦都唔識同埋又多個人意見果類
好記得有位巴打俾左條9千list個fd
但佢個fd俾人ssp sales水到 1萬d料仲要廢一半
係jumbo 買料,應該唔會伏到去邊掛
z1條ram只限悠二度有 b die 版
水下你個朋友上16gb rsm
得機箱係貴過ssp
其他大部分都平過
但去佢網睇有無你果款先
次次去買前我都打去問,試過次去到係無貨
果時係買1080ti由ichill問到牙石,最後個fd屌我「不給你問佢邊款有
邪都同中央田都轉左 b bie,但要同佢講明先會俾你
好似係
爸打你轉?用個吉13a 頭?
聽日去行下先
其實用貴啲出名啲嘅萬能插蘇得唔得?

Faroll
有無巴絲係ebay 買過二手顯示卡?我見啲外國佬user賣嘅二手1080好似好抵,兩千幾$港紙就有一張,有啲仲係要係慢慢bid上去

抵唔抵deal?定係等感恩節美森?
屌 Corsair 100i pro 冷排漏水
買左14日咋
舊機想升級
原有:
CPU i5 2500
底板GIGABYTE P67 GP3D
RAM ADATA DDR3 16
牛 ANTEC 520 / CM GX550
卡 R9 270
2隻3.5" HDD
2隻2.5" SSD

想爆散做兩部ITX機,
文書果部
CPU AMD RYZEN 2200G
底板 Gigabyte GA-AB350N-Gaming WIFI
RAM ADATA XPG Z1 (1 X 8GB) DDR4 3000 MHZ C16 ( SAMSUNG B-DIE )
HDD 舊有 1隻2.5" SSD+1/2隻舊有3.5" HDD
牛 舊有CM GX 500
卡 N/A
箱 SilverStone RAVEN
想問返呢個箱, 如果唔放卡,應該擺到2隻3.5" HDD?
牛既話塞唔塞得落?
最緊要扭實
我試過屋企人整拖板,地線扭唔實
一啪就燒左張卡
漏水整壞既野 Corsair 都會保埋,爽,可以換新機

如果你肯定唔係人為
非人為 頭幾日冇事 佢慢慢漏走晒
未搵到邊個位漏
我用inwin101 冷排係側面 唔會搞到其他硬件
玩過freesync已經返唔到轉頭
唔知係唔係我mon問題
開左freesync先上到75hz
依家用緊n卡 開vsync既情況下
keep到75 fps係叫順的
但一drop 少少 例如65fps已經感覺好lag
個感覺係vsync只有在75fps先有效咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞