港女與西面王遊歷土耳其

331 回覆
71 Like 13 Dislike
最後一日係cappdocia啊
做咩好啊
其實係cappdoca太耐有D悶
因為周圍都係石石石石石石石石
但你而家叫我返去我即刻會狗衝
因為個時真係無憂無慮

我地選擇左去open air museum
因為前一晚聽兩個女仔提過
所以水哥 我 同西面王又浩浩蕩蕩出發
個時係正午我地三個唔知點解簡左正午行
on99
我諗都有35度因為真係好熱
同埋唔知點解我本身個人一曬就好撚暈
個open air museum係離酒店有D遠我地三個選擇左最原始ge方法
我諗都行左九個字
當頭日行左九個字
我地好勇敢
到左open air museum買左飛就入場

open air museum其實係一個洞穴教堂黎
而且比琴日star war個到保存得更好
點解?

因為有佢地囉

食飯ge地方

又有壁畫 唔知大家睇唔睇得出又係講緊基督教

睇唔穿望唔透係咩

雖然土耳其而家係一個伊斯蘭國家
但係其實睇唔同遺產我地都見到唔少基督教留低ge產物
只因為土耳其係基督教ge發源地
而我又無聽錯無理解錯導遊講ge野的話
我諗大概就係咁
之所以咁多洞穴屋有人居住
除左自然條件形成洞穴屋之外
地班因素都好重要
希臘同土耳其好近
個時好多基督徒為左逃避羅馬帝國ge追殺
就去左le d天然洞穴住啦
btw我地所住ge洞穴酒店都係之後D人開發出黎並唔天然架啦
係D人攞黎做噱頭賺錢
而D基督徒仲會係洞穴到起教堂
就係今日ge open air museum 啦
而且啊個時土耳其人同希臘人互相走去對方ge國家
所以土耳其人有D MIX出黎好靚
佢咁講我咁聽

又係我同水哥爬黎爬去ge日子

點解唔比意見我
直接留低負皮就走
去個旅行散心

岩岩先同佢去完日本
無錢去了

去完都好丫 , 起碼有多個回憶
本身我同佢2月尾去名古屋架
呢家佢自己一個人去

有無興趣去印度
我都係今年5月去土耳其

但就去左 cesme

覺得土耳其人好好!! 但食物 真係食到我口都wer 埋

想再去Istanbul !

但Cappadocia 熱氣球就真係幾失望 唔知係咪 期望過高
我都係今年5月去土耳其

但就去左 cesme

覺得土耳其人好好!! 但食物 真係食到我口都wer 埋

想再去Istanbul !

但Cappadocia 熱氣球就真係幾失望 唔知係咪 期望過高

土耳其人係好好但真係好咸濕
有機會都想去返土耳其無咁大路izmir到睇下
D野食就見人見志啦
去個旅行散心

岩岩先同佢去完日本
無錢去了

呢家佢自己一個人去

有無興趣去印度

幾錢幾時
本身有D想復活節去歐洲 但老細條仆街未必肯俾我放半個月
加上又搵唔到平機票住

呢家佢自己一個人去

有無興趣去印度

幾錢幾時
加上又搵唔到平機票住

搵唔到平機票係重點
而家book定就有可能有
印度我不嬲好想去

有無興趣去印度

幾錢幾時
加上又搵唔到平機票住

搵唔到平機票係重點
印度我不嬲好想去

Book定會幾時?

幾錢幾時
加上又搵唔到平機票住

搵唔到平機票係重點
印度我不嬲好想去

Book定會幾時?

都係復活節架啦
都走唔到咁多堂
去完open air museum
我地三路原路走返去酒店
無錯又要暴曬九個字
行行下我突然眼前一亮
因為發現到一個好原始洞穴屋(我以為好原始)

個時距離再遠D
我:不如我地爬上去睇下囉
水哥:無所謂
西面王:。。。。。
於是佢地兩個就跟住我去左爬
爬左上去原來用泥封住左個入口
有我成個人咁高
我又以為後面會有D咩不可告人ge野
又慫恿佢地爬爬爬
結果發現係垃圾堆

但從洞穴垃圾房遙望有另一番風味
其實個時水哥有問過我
水哥:你表哥本身塊面咁西架?
我:
之後佢地兩個比我昆左爬洞穴屋之後
又比我昆左入去一間燒陶瓷ge地方
記唔記得上面有個好出名ge野食
係有得扑開
全部都係用人手整架
之後入左去佢話可以示範比我地睇究竟D陶瓷點整
為左尊重返人所以都係無影相
但佢就捉住對手好似人鬼情未了咁整左一個比我
完左cappdocia ge行程我地就匆匆踏上左去fethiye ge行程
唔好講笑fethiye除左有得玩滑翔扇特別D就無咩特別
因為係度假勝地咁唔係D咩特別for你睇文化

其實係cappdocia ge時光真係好開心
特別識到阿水哥係到而家都仲有contact
仲有識左北京佬
其實佢最後一日見我無啦啦送左本書比我
入面寫左我個名同埋話最開心就係遇到我希望再相遇
要抵讚ge係
佢寫左繁體字
我同西面王都覺得賴野啦今次

密切留意之後ge旅程因為會仲多意想不到ge事情
如無意外聽日夜晚出

打文可以分心
等IS玩完之後想去Šanliurfa, 即係古代吾爾
絲打好似幾靚女
等IS玩完之後想去Šanliurfa, 即係古代吾爾

岩岩search過 好似幾正
絲打好似幾靚女

好醜 唔醜就唔會比人飛
重追緊 快d出文
睇緊, 幫推
其實fethiye真係有D悶
除左因為無文化野
同埋我地去個時好似係熱浪咁
聽聞有成40幾度
出唔到街
行十五分鐘已經想死

話說我地由cappdocia走啦
個時本身叫酒店幫我地買車飛
因為怕去到車站無哂位
點知一買就買中最伏個間METRO
一黎佢D位又窄
同埋去之前做過research
係知道佢地個老闆好刻薄D司機唔比足夠休息時間

一去到車站
我就懷住忐忑不安又燥燥地嘅心情
因為好怕出交通意外
點知撞到阿菇
姐係去red tour識個個
佢都係咁岩去fethiye
我就同西面王講不如睇下有無得轉公司坐
結果成功轉到
屌 頭已側
不過張相我只係話比大家聽其實呢間公司都幾好
位都算闊落
算係我心目中第二之選
當然啦仲有好多間都好好坐
又係搭通宵巴嘅晚上
一到埗好似都係七點幾咋嘛
個時我地就要搵我地嘅hostel啦
我問阿菇佢去邊
佢話去玩paragliding
我當堂驚左驚心諗搭完通宵車咁玩會唔會嘔
但我同西面王係車站到 無車接我地走
阿菇個間paragliding個個負責人咁岩黎左接佢
我同西面王就上左車再算

之後架車行左一陣
負責人就帶我地去食左早餐先
有傾有講有笑
仲話如果開心可以當錢洗
咁佢應該好撚有錢
個時終於開始接觸土耳其男人
原來好撚flirty
個負責人雖然係有老婆但都有flirt下阿菇

跟住架車又行行下有個中國女負責人上埋車
佢我就遲D介紹
佢係咁慫恿我地玩個paragliding
又話佢partner 姐係接我地個位
係fethiye最撚勁個個
全部paragliding教練都要經佢簽名先至可以帶人玩
姐係簡單D講佢係考官
唔好理真唔真
我就信左
就拉左西面王去玩
仲送左個turkish bath比我地
一到埗就係陽光與海灘

之後個女負責人
姑且叫佢做蕾姐先
佢就叫我地休息下
陣間D教練就會黎車我地上山

教練黎到
我地要上山個時真係九曲十二彎仲要係架車爛爛地車門時開時關
嚇撚死我
同埋佢條車道幾乎全條單行線
真係個司機手勢唔好都可以全家富貴
而且去到半路中仲會有檢查站睇下D coach係咪有執照之類

基本上間間嘅paragliding公司都係架啦
你上山個時會有個coach同你一齊坐車車
然後佢任務就係用gopro幫你影相(事後另外加錢買可買可唔買但係D coach就係以此為生) 帶你玩paragliding
上到山就係咁啦

好撚柒高好撚多人預備飛同埋好撚柒曬係打唔開眼個隻
一黎無雲二黎高
D紫外線直射

我與阿菇
見唔見到後面幾撚多人啊
順帶一提點解咁衝動玩paragliding先
因為你知啦
無論熱氣球又好
paragliding又好
呢D活動都好講球天氣
萬一你天氣唔好真係g9g
而我地個日真係幾好天又大風
所以先咁倉促決定
而且價錢相宜
佢地要起飛啦
而阿菇嘅coach就係個個考官啦

咁樣攬
學一個女仔朋友講
一個女仔出門在外你唔比人姦已經好好
所以得閒比人抽水係家常便飯

要起飛啦
點知我個coach佢gopro唔知做咩
壞撚左
於是佢拎出手機同我影相
其實係天空個時我真係仲未知咩事我以為有埋用手機影相嘅服務

好撚曬
提提大家
去土耳其真係買返副太陽眼鏡好D
如果唔係會曬死人

平均一次paraliding嘅時間係20幾分鐘
當然你同個coach老友鬼鬼佢咪帶你玩多陣
好似阿菇同佢個coach咁
老友鬼鬼好似玩左半個幾鐘有多
我就只係20幾分鐘
落到黎我先知原來gopro壞左無得影
我傷心之時其實個coach都好撚傷心因為無收入
但佢同我做左朋友
係咁share佢以前paragliding幫人求婚嘅片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞