港女與西面王遊歷土耳其

331 回覆
71 Like 13 Dislike
港女與西面王土耳其16天遊記

我係港女
而我同行者就係西面王
因為旅行途中佢真係好撚鍾意西面
返到黎香港先發現唔係佢鍾意西面
係佢本來塊面就好西

我地ge路線係
Istanbul->Cappdocia-> Fethiye-> Pamukkale-> Ephesus-> Istanbul

今次旅程係廿歲人最大進步
以前鳩流流唔知做乜咁
去完土耳其好似搵返啲人生意義咁
雖然仲係鳩流流但多左個目標就係想環遊世界
其實西面王都有係高登live過
但我都係想記錄返

細佬第一次打遊記
平時講野都係1999成個毒撚
同埋我好隨心咁打
如果打到唔明或者唔好
可以話返我知

比D圖大家睇
只係好少部分
因為我仲執緊D相

係Galata Tower 望去Istanbul ge日落真係值得我係座搭呆坐成粒鐘

Rose valley ge 日落真係好靚好靚但最衰個女仔

我到而家都唔知佢係咩
但佢係我旅程第一間見到ge寺
已經覺得好靚

Cappadocia係世界上最適合搭熱氣球ge地方
坦白講真係有D失望

但Cappadocia 真係好似一個童話國

本來對古蹟無咩興趣
但因為西面王
而家ge我都好中意睇le d 古蹟
然後去ff自己係古代人點生活
會攬住D石期待會聽到D野

Fethiye係成程trip最悶ge地方太度假feel我同西面王都搵唔到地方9fing

對於棉花堡
我有好大ge期望
都有少少失望
因為D水已經唔係天然
真實係無相咁靚
同埋曬左兩個鐘屌唔住影唔到最美的日落
我到而家覺得係遺憾

有D有執過
有D無執
大家將就睇住先
事不宜遲就開始啦
係5月尾6月頭
我得知西面王出發去旅行了
我考完試鳩流流又無野做
好突然ge wtsapp
港女:「不如我係土耳其join你囉!」
然後就買左成世女最貴既機票
由鳩up去到買機票到出發都只係兩星期既事
到左係離境大堂
老母望住我我又望住老母
我先發覺
今次好似真係玩大左

上左機
好緊張所有野對我黎講都好新鮮
平時連飛機都唔多搭既我
今次坐8個鐘到杜拜再轉機4個鐘去土耳其
八個鐘機都係第一次
但好好彩成架機無咩人
我一上機屌左枝白酒(見識少諗住有得飲酒緊係飲D平時無飲過點知一飲就醉左)
攤屍咁瞓撚死左 仲要唔知邊個空姐定空少幫我com好張被 我都唔知
瞓左五個鐘
成程機真係咁易就過

但飛機餐已經深深比我感受到個種中東氣息
香料多到仆街
仲記得我食ge係蕃茄肉丸
屌你老母粒肉丸食左一啖已經屌唔住
到成個旅程最後個日其實已經麻木左

我無影到入面。。。
太餓一打開就係咁食

係飛機上面望住下面都係沙漠既感覺其實好新鮮

係杜拜機場降落個時
只能夠講「嘩!屌你老母個機場真係好撚柒大啊!」
跟住又趕住去轉機
又再搭上架飛機
又到左土耳其
當到左個土耳其
就係落機個gate
要check我passport
佢:「你過黎做咩?」
我:「travel!
佢:「what is your job ?」
我:「student!」
佢:「can you show me your student card?」
我當下呆左
比佢大到我
鑑於我retake我點會有。。。。
我好直接講:「i am a retake i don't have student card!」
講完先知柒撚左佢地點會知咩係retaker
我望住隔離D人走哂得我一個比佢留左係到
我望住佢佢又望住我
之後佢捉埋我去一二邊
期待我會解釋D咩
但我又唔識解釋 佢地又聽唔明

最後佢地三五成群傾
我個下真係好驚佢留住我唔比我入境
傾左一陣
終於放撚左我走

就係咁開始左過關
係過關個靚仔個海關佢一見到我係香港就講左唔知咩
個時仲未load到淨係識笑到四萬咁口 因為好驚佢唔比我過關
驚佢又唔放我走
後來先load到係普通話ge「你好」
之後就係機場等西面王黎搵我
佢班機明明遲我少少咋
但遲左成兩個鐘先出黎
係機場等個時驚到仆街
因為機場無wifi
又搵唔到佢
又無咩女人
雖然我ge樣係好好ge防狼工具但都淆

等左好耐西面王終於出左黎
之後就兩個人四個背囊踏上左土耳其le個國家
我地首先一開波就去左搭地鐵

有行極都行唔完ge隧道

搭極都搭唔完ge長命電梯

一路搭西面王係咁話條女含情脈脈望住佢

出左地鐵其實都九點幾個時仲有毛毛雨

六月晚上的土國
天氣真係好舒服涼涼地
空氣都好好
因為去到都夜我地搵到邊間食肆仲有開就去食

坦白講我覺得le餐係成個trip係我食過唔差個幾餐
唔驚炸彈咩
LM
唔驚炸彈咩

好好彩
尾二個日先有炸彈
但都唔多驚
其實到到都有危險
旅行死的話好似抵死啲
巴打係retake dse?
如果係嘅話想問下費用個方面點搞?屋企人俾定自己出?
同埋total 大約洗咗幾多
巴打係retake dse?
如果係嘅話想問下費用個方面點搞?屋企人俾定自己出?
同埋total 大約洗咗幾多

係啊 retake dse
我老母由細到大都幫我草啲利是錢
Total洗左$15000
5000機票到
但其實可以再平啲
我地好on9開頭個幾日派錢咁洗
食最好住最好玩最好
如果我地一開始住dorm我諗會再平
再加其他野都唔好玩咁貴其實會$10000鬆啲就得
LM
我成日好想去Istanbul渣車去
西面王個live topic 係咩 想睇
第二日
一早起身一打開窗「嘩屌你好有歐陸風情

可能我影得一D都唔歐陸風情啦。。。。

樓下就有條車軌
跟住去食早餐
我地因為係住酒店
所以D野食其實算係成個trip幾好
有肉有芝士(但D味同口感都怪怪地)
其中佢仲有成個框架既蜂巢

跟住我成朝早餐就係瘋狂食蛋同埋圖既野
同埋個蜂巢(係右上角到)

係土耳其ge第一日我地就去藍色清真寺
我地沿住條電車軌行其實已經可以去齊哂D名勝

首先我地就入左古蹟區先
屌其實我有好多古蹟相但最後因為唔夠位del左屌on9

le間係咩我同西面王無深究但都係寺架啦
之後行行下我地見到有個安檢站唔洗錢有得參觀D唔知咩

其實唔止一間
只係我同西面王影左le間
我地可以參觀有好多間細細地ge寺咁

入面就係咁ge
我地問個保安
佢就話係公主死左係到係陵墓黎
有白色頭巾個個係成個族群ge大佬黎
佢個棺材?墓盒?都係最大個
係右邊見到有D細細個細路仔size
我就係到FF咁係咪姐係大佬死左全家都要陪佢去死咁
出到黎就見到貓貓

係Istanbul 或者係成個土耳其黎講真係周圍都係貓
我總係覺得土耳其人好有愛心咁
因為我地係行街個時都會見到D舖頭會有糧同水係出面比D貓

之後碌下碌下
我地就見到藍色清真寺啦

佢就係正聖蘇菲亞大教堂對面ge
係個中庭影

我淨係覺得好大好大好大好大啊
大到我影唔到個頂啊

入去之前要除鞋啦佢會比個膠袋你裝住
女ge要著長褲同帶頭巾

個日我著左緊身長褲
佢都叫我著佢D長裙
可能唔比緊身掛

佢除左比人參觀之外
其實都仲有信眾去個到祈禱架
所以佢係有兩個入口而入面都劃分兩個區域
睇返我上面張19相係見到後面有圍欄
欄後面就係信眾祈禱區

雖然好多人但係都唔吵都好靜
我只係見到D天花雕花好靚
同埋D玻璃係有色所以透出黎ge光好靚
我成日覺得D人好勁
信仰可以促使佢地花咁大功夫會起一間教堂或者寺
除左好靚我真係諗唔到形容詞

原諒我係入面影左好少相
因為太大我唔知點影好
我覺得最靚個張就係我個人有個張因為係西面王幫我影
真係睇到成間寺
我成日好想去Istanbul渣車去

我覺得istanbul唔洗揸車都得喎
行路都玩到
如果留耐D

佢個名叫撚樣強
我地去完個清真寺都12點幾
當頭日熱到癲熱到暈熱到想死
本身應該去埋Ayasofya姐係聖蘇菲亞教堂
但門票好貴天氣又熱
我地思量左陣打算最尾有錢先返去睇
於是我地決定返酒店呆坐下
下就去對面海ge Galata Tower
佢有條橋連接asia side 同europe side
我地就係住係Europe
從europe side望向asia side

最高個個就係galata tower 啦!

我地兩個又覺得無野做所以就選擇行過去而唔搭車慳錢啊ching
行過去個時
有架大貨車經過
屌你老味
成條橋震左震
我同西面王相視而笑
成條橋都充滿了快活的空氣

成條橋其實唔長好快行哂
行到asia side我地見有D時間先日落
就唔去Galata Tower 住
就去左獨立大道先

其實無咩好睇有D似銅羅灣咁有唔同brand
獨立大道有個電車比你搭
比你行哂成條大道
因為成條大道有成4公里長

係網到搵架張相
因為同西面王去ge原因係想搵其中一位巴打講ge 3TL rice pudding
所以我地都係慢慢行逐間逐間咁睇
但都係搵唔到咁平既 個一刻其實好傷心因為間間都話要10TL先有得食屌
西面王好努力咁鼓勵我搵多幾間
個時5點45分
我以為土耳其都係6點幾日落於是屌哂鬼唔搵啦我要影日落
於是我地狗衝去tower
我地去個時齋戒月黎

所以galata tower下面既食肆都無開要等日落黃昏後先有得食野架
反而將近黃昏ge時候就開始擺D枱啊椅啊唔知咩事
我以為係因為個時世界盃D人會好似蘭桂芳咁一齊夜晚圍埋睇波
但落黎之後發現係會好似民建聯派飯盒咁
大家一齊食
西面王同我見到咁都好想去拎埋一份

Galata Tower

從galata tower 看海景

原來土耳其日落真係好慢
成8 點先日落
枉我仲唔開心左陣以為趕唔到日落
個時我地去到6點
未日落成8 點先日落
我就同西面王講「我好想影日落不如我地係到等」佢又肯喎
結果我地就影到靚靚ge日落了
前年十二月去完
落雪好靚
熱氣球無失望
Galata tower唔係asian side
前年十二月去完
落雪好靚
熱氣球無失望

我以為我會影到好大個熱氣球個D姐
但如果聽得明個captain講咩我覺得係幾好
因為似係用熱氣球導賞cappadocia
我都好想冬天去!最近睇到冬天ge土耳其真係好靚

可能我聽錯記錯掛
咁係咪europe side 啊巴打
留弓

佢個名叫撚樣強

撚樣強係咪自爆嗰個?
好似睇過

佢個名叫撚樣強

撚樣強係咪自爆嗰個?
好似睇過

係啊
佢真係好蠢但其實而家諗起佢真係好好

佢個名叫撚樣強

撚樣強係咪自爆嗰個?
好似睇過

係啊

諗住開返嚟睇點知高登廢撚到開唔到

撚樣強係咪自爆嗰個?
好似睇過

係啊

諗住開返嚟睇點知高登廢撚到開唔到

高登真係好廢 見連登一有網頁版就著手打

可能我聽錯記錯掛
咁係咪europe side 啊巴打

asian side要搭船/巴士先去到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞