港女與西面王遊歷土耳其

331 回覆
71 Like 13 Dislike
Galata tower唔係asian side

可能我聽錯記錯掛
咁係咪europe side 啊巴打

asian side要搭船/巴士先去到

我淨係記得有一忽歐洲ge土耳其要搭船先睇到
le個好似係西面王遺憾黎
因為我地無搭到
Galata tower唔係asian side

可能我聽錯記錯掛
咁係咪europe side 啊巴打

因為我地無搭到

王子島群/少女塔?

因為我地無搭到

王子島群/少女塔?

好似係啊我記得少女兩個字
樓主去個陣係咪齋戒緊
我都係5月走左Istanbul 7是
自己一個去 驚得黎又好興奮
去到最後3日玩到無野好玩
晚晚坐係eminonu 個碼頭撚猫R水吹食魚堡直落
我都係5月走左Istanbul 7日

自膠
留名,計劃去土耳其
樓主去個陣係咪齋戒緊

係啊
我係土耳其識左個土仔
我問佢乜你地真係會唔食野架
佢話日落前真係唔食野
不過會飲少少水
唔知夏天咁熱點生存

自膠

你係咪有出post?
留名,計劃去土耳其

識玩
不過小心D安全

自膠

個陣晚晚由EMINONU行番hostel都比班土佬問去唔去club
去之前已經聽人講係好普遍嘅騙案黎
點知原來真係有人去,仲要比人屈成百幾歐
第三天了
今日我地要去地下水官
原來又係藍色清真寺個頭
但食返個早餐先又食蜂巢啦我
有早餐ge morning 就係good morning

其實一路行後知後覺ge我發現原來好多名勝都係隔離左右
藍色清真寺係聖蘇菲亞大教堂對面
而地下水宮又係聖蘇菲亞ge隔離

係咁熱ge天氣下入到水官真係幾舒服
開左冷氣咁樣
講真入面真係得水睇
D石柱有花紋但我影唔到有D仲有修補ge痕跡
係入面可以見到邊到都係水

唔好問我what 7 u take?
我唔識影相佢入面無咩光線相機out fo 啊
地下水宮原本係蓄水用
比以前住Istanbul d 人用黎做食水

仲有魚
唔知D魚點黎
但無知港女想問如果以前都有魚
咁以前D人會唔會濾下先飲用

仲有梅杜莎
相傳望住佢隻眼就會成為石頭
但點解要打側就無從稽考
但係就睇佢D介紹其中一個話係嚇鳩D細路唔好係水池到玩
仲有唔少人當個水池係許願池dum D銀仔入去
包括我
留名四月中都去土耳其

自膠

個陣晚晚由EMINONU行番hostel都比班土佬問去唔去club

我地都無遇過
但好似有個D咩backpackers event
但遇到個垃圾騙子
個鞋匠跌左個鞋刷西面王幫佢執返
之後個垃圾鞋匠話you are my friend today i am very tired之類
就話要幫西面王擦鞋
我個時拉住西面王走
但佢好似真係信撚左個個人咁屌你老味
企撚左係到唔郁
我心諗你對vans擦乜鳩
擦緊鞋個陣個鞋匠有個「舅父」黎撚左
話幫我擦
我話nonono
擦完鞋個兩條仆街由四萬咁口即刻惡過黑社會咁叫西面王比200幾hkd
屌吹漲
我望望佢對鞋同無擦有分別咩

自膠

你係咪有出post?

係呀 咁都記得
lm

自膠

我地都無遇過
但好似有個D咩backpackers event
但遇到個垃圾騙子
個鞋匠跌左個鞋刷西面王幫佢執返
之後個垃圾鞋匠話you are my friend today i am very tired之類
就話要幫西面王擦鞋
我個時拉住西面王走
但佢好似真係信撚左個個人咁屌你老味
企撚左係到唔郁
我心諗你對vans擦乜鳩
擦緊鞋個陣個鞋匠有個「舅父」黎撚左
話幫我擦
我話nonono
擦完鞋個兩條仆街由四萬咁口即刻惡過黑社會咁叫西面王比200幾hkd
屌吹漲
我望望佢對鞋同無擦有分別咩

D騙子行蹤太可疑
第一個我遇過既 特登行快兩步係我面前兩三步然後整跌個鞋刷
我心諗 老臨都比d專業呀 一句cut it off打發走佢
第二個我遇既仲明目張膽 一路望住我準備跌鞋刷
可能一個人警覺性較高,所有騙子都呃我唔到
反而係galata tower識左個好好傾既西班牙人

Btw 絲打影相靚過我好多
一出水宮我覺得好攰好熱所以要坐低抖抖
因為真係好撚柒曬又無太陽眼鏡
但就咁岩見到咁有趣ge一幕覺得人生好唏噓

都係幾分鐘之內發生ge事
抖完又重新出發
我地又踏上左搵平價rice pudding之旅
前面無提到土耳其係1TL=HKD2.65
琴日搵唔到
今日一定要搵到
點知都係搵唔到
最後食左間8TL

但又真係幾好味ge
想講一講
土耳其ge甜品偏甜(好撚甜)
D糖好似唔洗錢咁
我之後食左個唔知咩黎
係類似面包ge口感但浸住糖水

一路食一路望住咁ge景
其實好寫意
好有歐陸風情
不可一提其實土耳其好乾淨
無咩亂拋垃圾仲乾淨過旺角
夏天雖然好撚熱
但空氣好撚好

之後我地就打算搭船去歐洲
土耳其其實有一忽仔係屬於歐洲
西面王係路痴
我問佢到未啊
佢話好快但又無拎電話check下
咁我地行左十幾分鐘我心諗行左咁耐點會愈行愈熱
應該會有海風架嘛
我屌佢叫佢拎部電話check下啦
佢就笑騎騎話我地行左相反方向
吹漲

之後我地決定搭tram到海邊
海邊會有好多船公司
都有唔同ge plan
每個plan會停唔同島甚至唔停
但我地想搭個個原來個boat tour至少要成兩粒鐘
因為會係唔同島到停比你9fing下
我地夜晚要趕車唔夠時間搭
所以無搭
就去左食雞(kfc)

其實我食得好開心
因為終於無咁重香料

自膠

你係咪有出post?

係呀 咁都記得

屌你
我就係睇左你個post
係istanbul一直在尋找3tl的rice pudding
搵唔到你知唔知我幾唔開心

D騙子行蹤太可疑
第一個我遇過既 特登行快兩步係我面前兩三步然後整跌個鞋刷
我心諗 老臨都比d專業呀 一句cut it off打發走佢
第二個我遇既仲明目張膽 一路望住我準備跌鞋刷
可能一個人警覺性較高,所有騙子都呃我唔到
反而係galata tower識左個好好傾既西班牙人

Btw 絲打影相靚過我好多

我同西面王ge總結係le d 旅遊區係多騙子D
你用單反都會好靚
旅行識人好開心

你係咪有出post?

係呀 咁都記得

屌你
我就係睇左你個post
係istanbul一直在尋找3tl的rice pudding

我個陣都搵到想放棄
但日落前又比我搵到 最食左2個
間野係獨立大道d小巷到,除左pudding 有賣多餸飯

Btw香港土耳其菜賣既rice pudding難食到西咁 糯米粉溝出黎既一pat野,完全唔用蛋整

係呀 咁都記得

屌你
我就係睇左你個post

我個陣都搵到想放棄
但日落前又比我搵到 最食左2個
間野係獨立大道d小巷到,除左pudding 有賣多餸飯

Btw香港土耳其菜賣既rice pudding難食到西咁 糯米粉溝出黎既一pat野,完全唔用蛋整

我知你講邊間
後來返返去Istanbul
同係其他地方識ge人一齊食飯
有個人帶左我地去個到食
就有心愛ge rice pudding
就係似你咁講有賣埋菜啊飯
好憎呢個國家

利申:係Istanbul 讀過半年書
好憎呢個國家

利申:係Istanbul 讀過半年書

點解
但我咁多個城市最唔鍾意istanbul
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞