做左髮型屋9年,你問我答

322 回覆
13 Like 4 Dislike
幾歲入行?做緊師傅?條路難唔難行

16-17 掛 唔太記得啦 剪緊呀 條路難行到仆街

同行有同感
皮膚偏黑染依隻色點睇
髮質硬適唔適合留長扎辮?
依家係咪多左好多人剪allback/油頭?
以前好多都係剪普通韓仔mk齊陰頭

點近香港依家多左咁多復古barber shop?
巴打我女朋友好少頭髮個頭超薄
應該點整會好睇d

睇下有無計剪厚佢
髮型屋既梳呀, 剪刀呀,
係咪會洗或者消毒
幾耐一次
毛巾係咪用一次即洗

哇真係因人而異 梳就唔係個個都會消毒
毛巾就緊係日日洗啦
頭髮好撚油用咩洗頭水
夜晚11點幾沖完涼朝早起身已經好多油
朝早沖完涼大約12個鐘左右已經好油
有定期換枕頭套

12個鐘後油正常呀 香港咁濕,試下用深層清潔/頭皮既洗頭水
髮質硬適唔適合留長扎辮?

最好唔好啦 咁大舊
你個行多唔多人做做下轉行?一般轉去做咩?
啲頭髮本身又乾又硬,之前做過負離子,聽朋友講焗油可以慢慢整順直返個頭所以就冇再做負離子,宜家大概一個月做一次焗油,雖然比之前好咗少少但係都啲頭髮重好硬 可以點做
同埋想知焗油其實有冇用
霧感啡有無得唔漂做到隻效果

可以呀 大前提係個base color夠淺 偏黃 橙都ok
呢隻叫咩色?
有冇得自己搞 而家個頭漂過染左金色
想問下你地用咩產品護髮
本人先去休息 明天請早
想染灰色系既顏色
如果本身深啡要漂幾多次 同埋會唔會好傷
本身頭髮已經比較乾
有無咩髮尾油推介
搭單問下
我頭髮好唔索味 洗完頭好快就無左果陣洗頭水味
同埋頭髮好難整造型 用卷髮棒 直髮棒整完過一陣又打回原型
頭油問題點解決或者有咩洗頭水推介?個頭朝早洗 夜晚已經好油 好羨慕人地兩日唔洗頭都唔會油
除左dry shampoo外有咩好建議
利申:絲
想染灰色系既顏色
如果本身深啡要漂幾多次 同埋會唔會好傷
本身頭髮已經比較乾

如果隻深啡真係好深可能都要漂3次 ,如果唔係就二次都okay
呢隻叫咩色?
有冇得自己搞 而家個頭漂過染左金色

要自己再漂一次再入色,出去搵下goldwell既color試下
想剪日本妹既瀏海
但係頭髮分界好死 剪完之後會自動分做64界 但我想要82界 有無得救?
同埋岩岩洗完頭都有好多頭皮 換無矽洗頭水會唔會好啲?

同埋我目前個陰側面睇唔係好貼面
係剪個個剪得衰定我吹頭個啲有錯
仲有我髮積好硬 有無機會剪到上圖個隻陰

都可以剪到 但自己要吹多d
可能個陰開得太闊 所以唔貼臉
想入行
但而家都成20歲
又怕自己頂唔順做幾年洗頭妹
加上屋企人唔支持
主要因為份工時間長,假少人工低
識得既人多數Mk仔mk妹
樓主做左9年salon 有冇諗過轉去幫artist set頭個d

做星salon做死你都未有得升 因為無人用 你要局住幫佢做野

睇下你真係有幾想做囉...你可以試下做一年睇下岩唔岩自己再諗下,做d唔好咁Mk ge salon

點搵唔好咁mk既salon?
即係搵d開係商場 下下剪個頭都二百up個d?

係,搵下日本果d都okay
幾歲入行?做緊師傅?條路難唔難行

16-17 掛 唔太記得啦 剪緊呀 條路難行到仆街

同行有同感

有無髮泥推介
用緊隻red hair好貴
諗唔到點剪可以點同髮型師講
試過講自由發揮 佢拎本書比我睇

因為有圖像大約有共識會安全d
皮膚偏黑染依隻色點睇

Okay 鬼妹d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞