《任務完成》今日終於扑左我個女上司(八)

1001 回覆
385 Like 18 Dislike
推一下
害死穎澄
「我想同大家傾一單生意。」所有人都等著他開口,他掌握了話事權。

蝸牛沉默,他知道施生接下來要說什麼。

「係咪好啲咩好野益我地呀?」其中一個較老的人開了口。

「老黎你就係最了解我嫁喇。」施生笑著說:「我地生意人係咪,最做意既野最緊張係咩呀?就係和氣生財呀嘛。有錢齊齊搵。」

「施生你有咩好路數呀咁。」呀郭說。

「俱樂部呢幾年有呀保睇住,條數就緊係靚啦係咪。」施生向蝸牛笑了笑,蝸牛也禮貌式地回應:「但係香港畢竟係一個好細既地方,俱樂部既發展唔大。」

他頓了頓,觀察在場人士的反應,然後繼續說:「如果我地可以有更多既客源,擴闊業務,咁每年賺到既錢,就會數以倍計。」

會議室靜默了好一會兒,大家都明白施生的話,但沒有人同意。

「我自己咁睇,睇下大家會唔會有更好既意見。」施生說:「嗱!如果我地可以做埋政府果份,咁那條水就大喇。到時我地唔單止有更多生意,而且全部都係國國級,身家都可以翻幾倍呀。」

所謂「政府果份」,指的並不是接受政府的委託,而是加入政府。也就是說,性質跟螢火蟲一樣,正確來說是與螢火蟲合作。

吞併。
而這個政府指的並不是香港政府,而是背後更大的黨派。

俱樂部前身的「那個組織」就是因為拒絕加入,所以與螢火蟲發生正面衝突。在俱樂部成立之時,蝸牛已經言明了自己的意向,沒想到施生居然在這種時候提出,而且以生意角度來包裝。

包裝,是做生意的基本。例如這一次「會議」,表面上是大家在洽談一單生意,實際上是威脅;表面上是與政府合作,實際上是政府藉此瓦解俱樂部。

要是沒有威脅的話,這六個人絕對不會在此集合。而施生手上,的確有這四個人的把柄,所以他們不得不來。其餘四個人此刻想的,是這個「把柄」是否足以使他們屈服。

要是自己不屈服的話,能否安然走出這個會議室。
屌你老母
今日射得咁小 點樣大肚呀
推推推
其實唔明點解接左何靖民就要接埋落去
冇喇?
多啲得唔得
大肚
睇埋落去
果本會出書應該,ching有冇興趣
聽日
屌你射得咁少,仲要咁多錯字
仲唔快射多幾d出黎
今日真係少
今日唔單只字少 劇情都冇乜進展 繼續sh正皮先
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞