有冇人同我一樣攪唔清「異形」同「普羅咪收屍」個故事結構?

401 回覆
54 Like 122 Dislike
邊個有講工程師飲既黑水等於當日生化武器既異形黑水
一至三有帶出宗教同倫理問題
只係當時啲手法冇而家咁
Youtube 好多解釋 一個睇唔明睇兩個 睇多幾個就明
結構就係佢鳩作
普一入面 地球船隊d人第一次入黑水間房
頭頂個壁畫已經係異型頭黎
留明
為什麼這些工程師要留下黑水實驗室星球座標給地球人?
嗰隻應該唔係真異型黎
上面有圖講左好多種似異型既怪
但未成為真正黑色異型
留名
欣賞樓主啲串人回應
係討論區問下問題傾下劇情,表達下自己睇法,都要俾人叫去自己google, YouTube真係痴q線

不如摺左個討論區好嗎?
我都唔明係alien 1 入面ripley降落的係LV426入面嘅異形應該係經david改造過的異形,但當地明明係充滿 engineer 科技的基地。睇個款又唔太似係david佔領左舊engineer 基地,因為david本身好有"人性",但lv426係唔見人性建築(好似係聖約入面david間屋咁

咁係咪即係engineer係david手上得到佢改造過的異形,然後係lv426 develop 個基地?如果係咁,又點解會出現咁嘅情況?engineer 一族明明就收皮咁,David又會肯隨便交出佢嘅創造物?
異形第1集果陣幾多年前呀,
拍果陣邊有諗過拍前傳
d設定一路拍一路作架啦
兩集都係靠弱智人設推動劇情
工程師嘅殺人動機要睇埋導演訪問先知點解
兩種黑水係唔同掛
飲落去 同 武器
scott 本身係寫左耶穌呢個concept 落劇本
後來反響好大, 取消左改為而家
屌你, 呢個先係正解
前面D人 真係9UP當秘笈

BTW

另一樣搞到大家頭都大ge 野 就真ENGINEER 大小, 因為不論size 個樣,, 都有出入

正傳1

P1

P2
The film clearly shows that Engineers created life on Earth and then guided humans throughout our development, one day hoping that we would come visit them. But we did something very bad. So bad, that it upset the Engineers. And according to the movie, whatever we did, happened two thousand years ago. The only thing that could be is that we killed Jesus, who apparently was an Engineer as well.

https://geektyrant.com/news/2012/6/11/ridley-scott-reveals-the-engineers-true-intentions-is-it-con.html
想問下原始獵殺個神器係咪仲一直響倒塌左嘅基地入面? 無人去搵?
個神器係邊個造? 工程師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞