有冇人同我一樣攪唔清「異形」同「普羅咪收屍」個故事結構?

401 回覆
54 Like 122 Dislike
第一條女係咪同呢個係同一人?
第一集好緊湊
工程師係創造人類嘅物種 至於點解佢地要創造人類 套戲其實都暗示左佢地創造物種嘅原因同人類創造生化人一樣係因為佢地可以所以就實行左 所以到後來點解工程師要運黑水去地球好大可能只係想實驗下黑水嘅力量(即係其實佢地對人類嘅死活係唔care)
好期待第三集
不過第二集又唔收得唉
好,咁洗唔洗叫admin delete埋呢個討論post好啲?

都好 事關好多人笑你白痴咁都睇唔明
唔係
其實你係咪未睇過
但呢幾幅圖好似無咩印象係邊度出黎
普1話地球各處發現畫像指向那個黑水實驗室星球

誰留下這些畫像?目的是什麼?
其實普羅米修斯就係普羅米修斯 人造人反而成為核心
第1張唔知
第2係AVP
3:普1
4:普2
5:普2(唔SURE
幾時有第三集
第三集其實唔係第3集 時間軸上
外星人創造人類
人類創造機械人
機械人創造異形

就係咁簡單
好似話遠古engineer 唔係得一個俾流放,係遠古人類出現後同engineer 出現有短暫重覆期,所以遠古人類係見過engineer 當佢地係神,同有交流,研究過人類,所以遠古留左記錄
基本上係
AVP 真係外傳 硬放一齊無好處
工程師係有心飲黑水自殺係果個星球(地球)演變萬物

點解佢要咁做,我覺得係某個生物群發展到一定程度就會咁做,正如人去發展人工智能,生化人一樣

至於後黎工程師發覺人類傲慢,殺左佢地派黎既使者,儲哂黑水諗住砌低人類,點知比生化人david反殺

至於異形點黎,就係人類飲左好少量既黑水,孕育左果隻8爪魚,之後同工程師合體演變出黎既

至於成個異形體系,就係生化人david 培養出黎的

後黎佢地自己有隻會識進化做異形老母,瘋狂生蛋

去到異形3定4 仲玩埋胎生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞