有冇人同我一樣攪唔清「異形」同「普羅咪收屍」個故事結構?

401 回覆
54 Like 122 Dislike
生化人David連進食都可以,要設定到扑埋嘢其實唔難,但佢生唔生到bb就…
為什麼工程師要留下黑水實驗室星球座標給地球人?
工程師自己做筆記啫
睇條分析講係想人類睇下後面既神廟 或者幫人類進化
有講法係佢唔知自己原來係生化人
所以呢樣嘢點解讀都ok
呢個post好嘢,一睇即刻明晒,
推畀多啲巴打學嘢
同埋逃生時只跑直線
去YouTube搵「誰不重要」佢係個台灣YouTuber
做左廿幾集講解成個異形系列,成個專題報告咁
好仔細非常詳盡,慢慢睇
白色巨人係高科技星球 有左膠照樣做了地球人 其他白巨人想毀滅蝗蟲人類 就用黑色嘢 異型去殺人 異型會因為宿主而改變外貌 初初怪物咁 再由壞機器人用人類整咗類似近代異型 不過頭炮都係白色巨人出
之後異型1234就講外太空同異型 用dna技術翻生人連肚內異型 好似係咁
因為人類似engineer 佢覺得嘔心?
因為人類要冬眠
本身船個坐標係去緊地球 架船都係非善意武裝
所以本身係毀滅地球 但出咗意外先停咗
但異形好撚大力 如果佢有大炮咁另計
鐵血好似以異型為成人禮狩獵之類 殺完回家做英雄
啱啱睇完異形聖約
最後女主角知道係David個種無力感
佢分析得好仔細,觀察入微,觀點又持平,語調不溫不火,睇得好舒服
宇宙航行,生化人唔駛休眠
清楚明白
異形1 嘅ash有,唔知係咪因為做臥底嘅關係,設計成貼近人類
所以咪要生化人叫醒人類
我記得導演係話engineer 創做完人類之後,有返左地球探望過下人類,睇下人類發展成點,點知呢發現人類太過邪惡,engineer 就派左一個成只落地球要人類悔改,個位落左人地嘅engineer 就係耶穌 點知人地人殺左耶穌,令engineer 覺得人類邪惡到冇得救所以就派出左黑水戰機想滅左人類。之後就好似你講咁發展~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞