有冇人同我一樣攪唔清「異形」同「普羅咪收屍」個故事結構?

401 回覆
54 Like 122 Dislike
樓主係咪已經明哂?
依隻其實係protomorph 未係xenomorph
留意返佢一出世係chestbuster已經有手有腳 唔似xenomorph仲好似條蛇仔咁成長
外觀上都有少少唔同
依隻其實係protomorph 未係xenomorph
留意返佢一出世係chestbuster已經有手有腳 唔似xenomorph仲好似條蛇仔咁成長
外觀上都有少少唔同

你講得啱
仲記得電影出之前好多人討論兩隻有乜分別
其實我諗列尼史葛純粹想拍隻嘢出世之後模仿David嗰幕
反而Cut咗Protomorph Vs Neomorph呢幕真係可惜
neomorph個設定都幾神奇
隻野又好似幾勁 想睇下佢同protomorph打會點
靠呢個post我已融會貫通晒

再推介埋「誰不重要」嘅解說,簡直將成個異形系列電影昇華到極致,第一次見人將一套電影研究得咁透徹入微,真心推介

https://youtu.be/lJBehOTP2YA
想買返隻

推多推
貼少咗兩個靚女機械人
Pish
異形其實個故仔任佢作任佢玩 寫完結局出前傳講起源 岩哂班fans拎黎自瀆
聖經咪又係咁
最後果老闆個女黎架
有人懷疑佢都係生化人,因為有一幕佢好輕鬆就將David捉住再大大力推埋牆
睇完「誰不重要」嘅解說,了解到普羅米修斯係將成個異形系列深化,觸及嘅範疇多到宗教、性、造物者與被造者嘅複雜感情關係,女權等等…唔係單純作吓異形點黎嘅呃水之作,係好有誠意同高質素嘅藝術傑作
電影雖然冇講得好白,但Fans從好多蛛絲馬跡度推理到佢同David都係個企業家所養嘅生化人
佢有同黑人扑野喎
個engineer 唔係俾同類放逐 而用黑水自殺咩? 跌左落海再轉化成其他物種

普羅米修斯 用耶撚角度去拍
第二條女係咪有同船長扑野?
另一個問題
以engineer既科技 佢地可以創造黑水
但係無辦法控制演變為異形?
定係其實異形都係engineer 既估計以內?
David 只係做個順利推舟 代替engineer 係電影呈現出黎?
但又唔似係呀 班engineer 除左武力 完全唔覺得有對付異形既手段
例如普1出現個個頭一樣
呢個係代表卵巢
睇過youtube 講呢套電影
engineer 造人
人 造 機械人
david 個思想就係想再造另一種物種去殺造物主
但其實係咪無david, engineer 都可以做到異形呢?
個黑人咪懷疑佢係機械人/生化人
之後佢咪答應左黑人同佢扑野 証明佢唔係
唔一定係放逐,亦可能係奉獻自己,以自身加黑水去孕育人類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞