有冇人同我一樣攪唔清「異形」同「普羅咪收屍」個故事結構?

401 回覆
54 Like 122 Dislike

異形一至三明明純官感剌激簡單易明,去到之後再加埋前傳,成個故事好複雜咁連貫住,但我真係唔明個大綱、時序同結構呀,有冇異形迷幫幫我深入淺出?

異形

普羅米修斯
條白色巨人係咩存在意義?

呢條蟲仔係咪異形原型?

呢隻係咪唔同種族嘅異形?

佢拎黎際旗,用意於第二個星球創造生命
細細條已經好惡
樓主仲上child登,去驗腦啦
啲黑水就係用黎創造生命?
可以順便探討埋異形同鐵血戰士邊隻好打啲

我睇得出你都一樣睇唔明套戲,純粹想留名學嘢
Lm學野
唔洗驚,影視台好多影迷一定幫到我地
我都唔明點解engineer創造左生命
又要帶異型黎清除人類
仲有異型係咪都係engineer 創造?
咁鐵血戰士又係點樣貫穿故事?
夾硬黎囉
普羅米修斯, 直接整個獨立故事仲好
普羅米修斯應該係所有異形既開始
黑水好似係用黎消滅人類既生化武器
外星人係創造地球人既人(好似係
普羅1講有個老野唔想死所以去搵創造人類既生物,但發現果堆外星人已經想消滅人類
普羅第1集最尾有講如果比隻太空船去地球,人類就會死哂,所以先會拎自己隻船撞埋去。
Lm 一樣唔明
機械人拎左女主角男朋友黎做黑水測試
之後佢地扑野令女主角有左異種(八爪魚)
八爪魚寄生外星人出左異形
普羅米修斯應該係所有異形既開始
黑水好似係用黎消滅人類既生化武器
外星人係創造地球人既生物(好似係
普羅1講有個老野唔想死所以去搵創造人類既生物,但發現果堆外星人已經想消滅人類
普羅第1集最尾有講如果比隻太空船去地球,人類就會死哂,所以先會拎自己隻船撞埋去。
機械人拎左女主角男朋友黎做黑水測試
之後佢地扑野令女主角有左異種(八爪魚)
八爪魚寄生外星人出左異形

我理解係咁 有錯請指正
鐵血係宇宙另一種生物,會成日狩獵其他強大物種,就好似有高科技既原始部落。狩獵完獵物之後鐵血會收藏獵物既骸骨做紀念。
鐵血本身同異形冇乜關係(獨立電影),但以前外國有一堆人提出左問題:異形同鐵血邊個好打d
所以之後就有左鐵血大戰異形
點解每集都會有個機械人隨行?

記得頭一次接觸第一集時好震撼
同意,
血獸同異形當外傳算啦,
正統應該係跟返普羅米修斯先係特登為異形而寫既故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞