有冇人同我一樣攪唔清「異形」同「普羅咪收屍」個故事結構?

401 回覆
54 Like 122 Dislike
睇過有啲鬼佬分析話前傳第二集果班工程師只係其中一班 仲有啲係其他星球生活緊
avp1有講過,predators 由人類古文明時代開始都會定期返地球,用金字塔做地圖當d aliens 係獵物玩 hunting game,我估係志在訓練下,返地球玩下

一旦 predators 唔夠玩,佢哋會用手腕上面個炸彈摧毀成個獵場 應該係廢事d aliens 從金字塔上返地面繁殖、外洩

答返你個問題, predators 屈科技,唔夠打就吹雞、自爆,通常係贏,predator1,2 都有自爆過,好似係阿諾做主角,係森林打
其實呢幾樣嘢 最好都係分返開
逢單數集既 android 都係奸角
異形官方名叫Xenomorph, 我嘗試下用普羅米修斯同聖約解釋下隻嘢點嚟
首先普羅片頭個工程師飲嘅黑水同後面出現嘅黑水係咪同一樣嘢仲係未知
工程師飲嘅黑水令到佢嘅身體分解從而形成地球上各種生物
後面出現嘅黑水更似一種催化劑, 會令接觸到嘅有機生物變異

黑水+蚯蚓嘅變異

黑水+人類男性嘅變異

變異男性精子+人類卵子嘅變異

上面隻八爪魚+工程師嘅變異

注意下呢隻嘢叫Deacon, 並唔係異形(Xenomorph)
造型上都幾大分別

跟住接返普羅個尾, David同Shaw去咗個疑似工程師母星嘅星球
呢度有段幾重要但Cut咗嘅戲
https://www.youtube.com/watch?v=ivv5ef4TDNw
大致就係講David用黑水殺晒星球上嘅工程師, 同埋趁Shaw入咗倉殺咗佢攞嚟做研究
有Fans認為嗰個星球上嘅人唔係工程師, 而係另一種生物

黑水+植物嘅變異

變異植物孢子+人類嘅變異

注意下呢隻都唔係異形(Xenomorph) , 呢隻個名叫Neomorph
啱啱出世嘅Neomorph又名Backburster, 對應返Xenomorph嘅Chestburster
長大之後嘅Neomorph

可以睇得出造型上已經好貼近Xenomorph

最尾先係真正異形嘅起源
David嘅實驗室

Shaw條屍

可以睇得出David做過好多次實驗先整到最終成品
入面有好多關於昆蟲嘅研究, Shaw嘅子宮卵巢亦都被攞嚟做實驗
可以解釋到異形嘅昆蟲習性同埋抱面蟲點解似性器官

最終成品:異形(Xenomorph)

聖約最尾David竟然有方法單獨保存Facehugger, 不愧係異形之父
我意思係新版
點解工程師會比david殺死哂
好膠
接受唔到
同意,avp純粹外傳,2大 creatures 打交賺下票房,第一隻avp幾好,第二就差d了
列尼好似應承 total 有4集前傳
(如果佢仲在生)
Prometheus = #1
#2 係你口中既第三集,籌備緊
Covenant = #3
#4 同列尼鬥長命
Thx
首先,我祝佢長命百歲
有咩唔明
我都想問點解david要殺哂engineer? 貪好玩?
咁我唔明點解普1 工程師加黑水會變人類??
但普2 大量工程師加大量黑水會死哂
點解無變到人類既??
https://zi.media/@yidianzixun/post/cfFUcR

從時間線到世界觀,詳解史上最偉大科幻系列《異形》設定
第4集同呢套隔幾百年啦大佬
佢講過創造要靠毀滅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞