有冇人同我一樣攪唔清「異形」同「普羅咪收屍」個故事結構?

401 回覆
54 Like 122 Dislike
無帶異型去清人類
黑水係武器
普1最後David同engineer講完野
Engineer覺得人類已經over左
所以要炸人類

鐵血唔關異型事 分開既

異獸戰係獨立

有錯請屌
異形系列同AVP唔同宇宙
異形電影世界入面係冇鐵血戰士
但鐵血個世界默認有異形嘅存在
即係異形電影自己一個宇宙, 鐵血系列同AVP系列同一個宇宙
普羅米修斯片頭工程師用嚟分解自己嘅黑水
同後面接觸到有機物會變異嘅黑水未證實係同一樣嘢
仲有占士金馬倫拍嘅異形2入面有關嘅設定唔適用於列尼史葛而家拍緊嗰幾套
我都鐘意普羅米修斯 但我傾向想異型係同立於人類出現既物種 由大自然產生既完美捕殺者
利申冇睇漫畫
其實AVP,我嘅理解係鐵血同異形共存宇宙。
地位係共平嘅。鐵血世界唔係默認異形,而係肯定有。
異形宇宙亦肯定有鐵血。

反而一直認為地球人創造嘅生化人至係生命頂點。

聖約,已經肯定左生化人有高超嘅戰鬥力 ,如果地球人用異形細胞研究出可以抵抗異形血嘅裝甲或表皮,咁一隻戰鬥型生化人赤手空拳應該都可以將整個星球嘅異型剷除。
係佢拍完(如果有咁既一日)之前我諗都好難搞得清
究竟異形同萬磁王有咩關係
用文字有排解釋
上youtube搵解說啦
誰不重要
有智慧高科技vs有智慧蝗蟲
異形同佛地魔有咩關係
因為男主角dna 比黑水改變咗?
呢條蟲仔係咪異形原型?

蟲仔係受黑水感染而進化既物種,原本條蟲係得蚯蚓咁大
其實異性本身 就好多宗教同性既元素

前傳係比班fans用深入既角度j隻野
其實異性本身 就好多宗教同性既元素

前傳係比班fans用深入既角度j隻野

係,我認為前傳有好多可以深入討論既地方
異形真係一種好引人入勝既生物
外國論壇睇返來,engineer係外星一種高智慧生物,佢地其中一種發明就係黑水。黑水最初作用係可以改變或破壞生物基因,他們就利用黑水來做武器同改變星球。engineer 係其他外星基地做實驗,其中地球就係其中一個流發地,係普1 開頭,其中一個engineer 飲黑水,其實係俾人流發處刑,黑水令engineer再分解成生物起源再形成人類。而經過幾萬年進化,engineer發現當初錯誤創造出來既人類有高度智慧,有潛在危險。engineer ,決定把人類未成氣候時消滅。但係engineer 係普1 出現既星球實驗室黑水研究出現意外,成個星球要徹退,同當時engineer 內部都出戰爭,消滅人類計劃就暫定。時間推進,到普1時間,女主為追逐人類起源就去到普羅米修斯星,發生普1,事件。之後普1女主同搞屎棍大衛去追尋engineer 蹤影,其實當時engineer 已經沒落,這就是普2 時,大衛去到engineer星時,d人民好似咁落後既原因。去到engineer 星,大衛用黑水滅絕晒engineer,卻改做星球。大衛沈迷創造異形,利用普1 女主做母體去研究異形。之後普2 女主一群人來到engineer 星,發生普2 。
Ridley Scott 老濛左/
希望佢有生之年可以出埋個幾套
可以咁理解
雖然上面有巴打話E隻黑水同普羅開頭,外星人飲左之後會分解既黑水唔一定一樣
但黑水會令人類變異就係肯定既
男主角受黑水感染之後都成為左一隻燒唔死既怪物
問得好
唔會,只係個結構幾複雜同埋有啲難連貫啫
而普2 同異形正傳關係,就要等普3解釋。最少異形講左一大輪,都係因為人類自身搞出來
罰你返去睇多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞