有冇人同我一樣攪唔清「異形」同「普羅咪收屍」個故事結構?

401 回覆
54 Like 122 Dislike
屌你, 呢個先係正解
前面D人 真係9UP當秘笈

BTW

另一樣搞到大家頭都大ge 野 就真ENGINEER 大小, 因為不論size 個樣,, 都有出入

正傳1

P1

P2

P1唔係已經解釋咗嗰件咁大嘅嘢其實係駕駛艙d設備咩?
其實好多野睇。

人類對ai

Engineer 對人類

David問,點解你地人類造我地出黎,
答:because we could

一代生物所創造既野一定會假設係次等,eg 機械人,人工智能。
但好多時會估計唔到進步既程度,會有威脅,咁就唯有清洗了。

David所以係一個好重要既角色。
仲有一點 被造物強於創造物 工程師比人類強 但人類創造的人造人 可以消滅工程師
Avp根本同異形 無關 只係一啲商業決定嘅產物
呢點響呢個post好多人不斷強調,其實感覺套電影吃力不討好,得罪晒兩邊嘅Fans,令我諗起日本套亂咁crossover嘅「貞子vs伽椰子」
呢套嘢再拍就拍夠橫跨40年,好厲害
師父·明白晒了

多謝,用年份講解再加樓上個圖文並茂解說,即時打通晒我任篤二脈,好正呀
仲有Alien Isolation,講Ripley個女,發生響ailen第一集同續集之間
https://youtu.be/lbp-01epFmk
同埋點解異形第四集地球變左廢墟? 有異形入侵左地球?
睇到好痛呀,師父

屌你, 呢個先係正解
前面D人 真係9UP當秘笈

BTW

另一樣搞到大家頭都大ge 野 就真ENGINEER 大小, 因為不論size 個樣,, 都有出入

正傳1

P1

P2

我覺得如果造物者(engineer)真係做到咁巨型真係會震撼好多,依家真係好似柒柒地佛地魔咁,同異形嘅高藝術感嘅設計好唔配合
David真係幾型嘅
Agree
講完電影,可以一齊欣賞吓異形造型設計師 H.R Giger嘅其他設計作品,好有佢個人風格

好多圖都超靚
最頂嗰幅 係外裝甲嚟

我知,所以我話如果將啲engineer設計成咁大隻,好似Gantz嗰種會更加令人更印象深刻
佢而家都大個 人類
咁先夠氣勢

不過又諗返當初個概念係想話係好似耶穌、佛祖呢類神,所以就將佢地造返似人類大小啩
因為engineer係以高加索人種為藍本,五官深邃,身體係黄金比例,高大。係大部分人 審美觀入面最完美,最嚮往既外表。喻意住佢係最完美既人類,姐係人類既造物主。因為所有人類都係佢分解後既DNA創造出黎。
樓上解說好正
真係唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞