(集中討論)入黎分享2017年你睇嘅第一本書

408 回覆
15 Like 1 Dislike
睇緊重生的書店
講日本三一一之後,舊書店浸哂,有部分老闆係災區照賣書...
仲睇緊,應該都係正能量小品黎

勵志
唔知多唔多東北地震衍生文學?
再睇多次小王子
次次睇都有唔同嘅得著
A Guide to Wills and Probate in Hong Kong
睇緊重生的書店

香港就係死亡中的書店
日本就有得重生
祝大家新春快樂
每個月睇多一本贏
多D人一齊閱讀

新年快樂
讀得書多有書神保佑
睇緊重生的書店

勵志
唔知多唔多東北地震衍生文學?

應該唔少
好似中國次次震完都好多
再睇多次小王子
次次睇都有唔同嘅得著

我成日睇
睇埋作者其他書
風沙星辰係自傳體黎值得睇
同埋小王子之前搞過展覽
令人印象深刻
A Guide to Wills and Probate in Hong Kong

求介紹
之前有巴打討論過散文呢種文體既性質同文學性,在此想分享一下 張君默一本散文的後記,幾有趣。「真誠」係咪一篇好散文既要素??

有D濛,re-upload先

之前有巴打討論過散文呢種文體既性質同文學性,在此想分享一下 張君默一本散文的後記,幾有趣。「真誠」係咪一篇好散文既要素??

屌,調轉左

屌,調轉左

巴打劃重點睇書夠認真
其實張講嘅野都係老調重彈,你睇多幾個人,佢地都係講真
正所謂修辭立其誠,自古以有,但多是存而不論
即係,點樣先叫做文學嘅真?
又或者退一步黎講,我地真係有能力分到真假?
係散文嘅世界,真一直都係一種潛規則
黃錦樹有相關論文,講得很好,巴打如有興趣可找來一閱
佢指出,現代散文係有自傳性同本真性嘅
但文學理論必有其界限
尤其係散文呢種活躍、變化嘅文體
近年來頗多破體之作
真會否是不會改變之散文本質?值得思考,未有定論
但暫時以抒情散文來看,真確實是重要,而且係一種文學傳統、文化
張巴打有冇睇埋我陶淵明個post

岩岩先知原來你係嗰邊樓主

有咁既post?? search search sin

https://lihkg.na.cx/thread/75680/page/1
宣傳多次
記得你好似對古典有興趣

岩岩先知原來你係嗰邊樓主

我會成日開文學post
多謝巴打留意同支持
呢排睇返古龍黃易小說
古龍近於天才,易學難精
黃易描述扎實,打鬥最精彩
反觀金庸應是最高難度,歷史背景已是一絕

古龍寫愛情最到肉
我諗三個作家入面最風流係佢
呢排睇返古龍黃易小說
古龍近於天才,易學難精

古龍寫愛情最到肉

古龍係將推理小說技巧融入喺武俠小說
唔玩練功
算係開左條新路

金庸係傳統路線,加多左亦正亦邪人物 (哩樣古龍都有)
人格描寫細膩

邊個較難好難講
個人較鍾意古龍多少少
呢排睇返古龍黃易小說
古龍近於天才,易學難精

古龍寫愛情最到肉

古龍係將推理小說技巧融入喺武俠小說
唔玩練功
算係開左條新路

金庸係傳統路線,加多左亦正亦邪人物 (哩樣古龍都有)
人格描寫細膩

邊個較難好難講
個人較鍾意古龍多少少

古龍用人格美、中國思想,決定左武功高低
好似小李飛刀咁,偉大人格成就偉大武功
所有好多招數只係打一下就分高下

黃易就真係寫點打
點樣分武功嘅高低層次
當然都好有中國思想係入面

金庸係傳統中有創新
鹿鼎記已經係寫前人之未能寫
加堆歷史背景扎實
一定做左好多資料搜集
所以佢有本學術書係寫袁祟煥
有D濛,re-upload先

offtopic
上年開始鍾情睇食物科學
呢本睇到第四章
每章節探討都好到位,同時間亦唔會太深

offtopic
上年開始鍾情睇食物科學
呢本睇到第四章
每章節探討都好到位,同時間亦唔會太深

唔會離題呀
呢到咩書都傾得比大家開吓眼界
呢本書我好有興趣
You are what you eat
多謝巴打推薦

https://lihkg.na.cx/thread/75680/page/1
宣傳多次
記得你好似對古典有興趣

thanks
有,只係認識好淺
戈兄點睇未來係香港既文學發展?
雖然係呢度認識好多熱衷於文學既巴絲,但普通來說文學係香港不算流行
文學普及度會繼續維持?
定係越縮越小,成為極小眾既領域?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞