(集中討論)入黎分享2017年你睇嘅第一本書

408 回覆
15 Like 1 Dislike
睇張愛玲小說往往帶著沈重的心情
成日仍住仍住去到邊段情節就會爆發咁

張愛玲係好擅長揭露中國式家庭嘅陰暗
同埋意象都用得好出色
算係幾超前嘅作家
見巴打們喺咁推余光中,又喺時候由櫃底搵返佢本記憶睇了
利申:細個嘅時候送過張佢嘅書簽俾女神

我以前都係因為想識女神先睇文學
呢種動力係幾重要

你女神都係文學人想借故親近佢?定純 綷想扮文情溝女型D?

好耐啦初中架啦
大家都有睇書咪借個話題吹水
見巴打們喺咁推余光中,又喺時候由櫃底搵返佢本記憶睇了
利申:細個嘅時候送過張佢嘅書簽俾女神

我以前都係因為想識女神先睇文學
呢種動力係幾重要

你女神都係文學人想借故親近佢?定純 綷想扮文情溝女型D?

同意巴打話有動力好緊要
女神讀英國文學於是自己想睇多啲文學野增值下自己 睇下睇下就中意咗睇書
買左好耐 見放假有時間就拎出黎睇

呢部絕對係經典呀
巴打慢慢睇實好多得著

同埋意象都用得好出色
算係幾超前嘅作家

Yeah
佢好似篇篇都塑造一D意象,我往往睇幾次先領略到所具有既象徵意義。有時用側面去寫,好難明白
例如「茉莉香片」:係咪就係代表一種苦澀味道?故事悲劇所產生既苦澀?定係點?
分析隱藏意象有D似捉迷藏,喺一場作為讀者既我同作者之間既遊戲

仲有白先勇都係

估唔到咁多人跟個post睇書
張曉風散文都係一絕

人生就是不斷的相逢與別離
巴打仲有冇多d書介紹黎j下

緊係有啦
不過你睇張曉風睇成點
滿唔滿意呢種風格?

未睇完 岩岩開始 睇完再講
有無人睇過《正義:一場思辨之旅》呢本書
Justice what's the right thing to do
顛覆咗我個人生觀
每次都係呢類post 入書單,之後買
btw, 買咗百年孤單,1984,
哪一天貓消失<
貓本冇想像中咁好
Justice what's the right thing to do
顛覆咗我個人生觀

好似正野,之前有人推薦
顛覆咗我個人生觀

好似正野,之前有人推薦

睇左一百頁左右

講utility 嗰part相當多不認同

E.g. 講用ultility 量度道德=不尊重人,有咩higher good之類

基本上係arbitrary,訴諸主觀情感,連arguement 也稱不上 (當然好多佢都係用其他人既說法)

覺得佢係修辭+講一般人願意相信既野
憂國
岩岩開始睇
顛覆咗我個人生觀

好似正野,之前有人推薦

睇左一百頁左右

E.g. 講用ultility 量度道德=不尊重人,有咩higher good之類

基本上係arbitrary,訴諸主觀情感,連arguement 也稱不上 (當然好多佢都係用其他人既說法)

反而我覺得本書唔係要提出arguement,而係一個道德問題上提出正反論點,再由我地去判斷
哪一天貓消失<
貓本冇想像中咁好

百年孤寂悶到想死
顛覆咗我個人生觀

好似正野,之前有人推薦

睇左一百頁左右

反而我覺得本書唔係要提出arguement,而係一個道德問題上提出正反論點,再由我地去判斷

有冇巴打有睇 righteous mind 好想搵人討論下 但下身邊冇人有睇

同埋意象都用得好出色
算係幾超前嘅作家

Yeah
佢好似篇篇都塑造一D意象,我往往睇幾次先領略到所具有既象徵意義。有時用側面去寫,好難明白
例如「茉莉香片」:係咪就係代表一種苦澀味道?故事悲劇所產生既苦澀?定係點?
分析隱藏意象有D似捉迷藏,喺一場作為讀者既我同作者之間既遊戲

仲有白先勇都係

文學嘅趣味有時在於歧義性
但太遊戲又未必係好事
要點樣拿捏好睇作者功架

估唔到咁多人跟個post睇書
張曉風散文都係一絕

人生就是不斷的相逢與別離
巴打仲有冇多d書介紹黎j下

緊係有啦
不過你睇張曉風睇成點
滿唔滿意呢種風格?

未睇完 岩岩開始 睇完再講

慢慢睇呀巴打
哪一天貓消失<
貓本冇想像中咁好

百年孤寂?
巴打買呢兩本絕對係文學經典
憂國
岩岩開始睇

介紹吓呀巴打
大家有冇邊本香港文學推薦?
而家先發現自己冇咩點睇過香港文學

西西,好睇又易入口

上面有講麥樹堅
鍾國強
如果講大家都提嘅就必定係酒徒
巴打睇過未?
也斯《剪紙》
也斯《剪紙》

經典,但意象十分抽象
Italo Calvino本If on a winter's night a traveller 幾得意,如果中意後現代文學可以睇下,個作者用文學結構玩野玩到岀神入化
睇緊余光中 聽聽那冷雨
睇到覺得自己咁多年中文讀屎片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞