(集中討論)入黎分享2017年你睇嘅第一本書

408 回覆
15 Like 1 Dislike
唔以為冇哂睇書post
今年睇完左3本:神不在的星期天(輕小說)、名字的玫瑰(董啟章)、四書(閻年科)
都係上年12月開左個頭,今年先睇完

巴打睇得好快
求介紹四書
係古典文學個post分享左
呢到都放一放

介紹吓我參考嘅原典
研讀中國古典詩歌
成日會見到所謂嘅集、校、箋三字
呢三個字各有意思
集:
詩人作品集
集評、集說(前人對每一首所有相關重要評論)
校:
校對
考正
箋:
分析前人之評論、注解,再加上自己意見分析
例如本書編者龔斌就會分析人地講法
再講出自己認為較好的理解
唔以為冇哂睇書post
今年睇完左3本:神不在的星期天(輕小說)、名字的玫瑰(董啟章)、四書(閻年科)

巴打睇得好快
求介紹四書

我廢青冇野做所以睇書
同埋習慣一次過開幾本書,所以一下會清兩三本書
講番四書,故事背景係文革,全民大煉鋼前後嗰段時期,係集中講一個叫做第九十九區育新區嘅地方。育新區其實就係流放「罪人」嘅地方,而第九十九區係流放讀書人嘅地方,而管轄九十九區嘅負責人偏偏係一個孩子!故事講孩子、罪人們喺九十九區發生嘅事,主要係種植、煉鋼同大飢荒,如果知道一d歷史,都會知道當時發生咩事。
值得留意嘅應該係個結構,成個故事以三本書嘅內容拼湊出黎,分別係天的孩子、故道、罪人錄,即係不同嘅時段會攞不同書嘅章節按時序描述。最後以第四本書嘅一節作結尾。每本書嘅寫作目的、角度、手法都唔一樣,尤其係天的孩子所在嘅語言係明顯唔同。
最後,個結局真係意思不到,同埋孩子呢個角色應該別具象徵。

不過始終唔太鍾意大陸作家用嘅文字,同港、台唔同之外,感覺都好粗糙
唔以為冇哂睇書post

巴打睇得好快
求介紹四書

我廢青冇野做所以睇書
同埋習慣一次過開幾本書,所以一下會清兩三本書
講番四書,故事背景係文革,全民大煉鋼前後嗰段時期,係集中講一個叫做第九十九區育新區嘅地方。育新區其實就係流放「罪人」嘅地方,而第九十九區係流放讀書人嘅地方,而管轄九十九區嘅負責人偏偏係一個孩子!故事講孩子、罪人們喺九十九區發生嘅事,主要係種植、煉鋼同大飢荒,如果知道一d歷史,都會知道當時發生咩事。
值得留意嘅應該係個結構,成個故事以三本書嘅內容拼湊出黎,分別係天的孩子、故道、罪人錄,即係不同嘅時段會攞不同書嘅章節按時序描述。最後以第四本書嘅一節作結尾。每本書嘅寫作目的、角度、手法都唔一樣,尤其係天的孩子所在嘅語言係明顯唔同。
最後,個結局真係意思不到,同埋孩子呢個角色應該別具象徵。

不過始終唔太鍾意大陸作家用嘅文字,同港、台唔同之外,感覺都好粗糙

巴打超高質推薦
呢極我一定會借黎睇

大陸作家用語可能比較偏鄉土
粗糙有時係為左配合佢想呈現嘅主題
大體而言
台灣相對偏重溫柔敦厚
香港係技巧上西化、現代
大陸則係擅長喧染同直接表達

好正,岩岩開始睇

呢本好出名
教授講野好吸引人
董啟章 安卓珍尼
易經解析
董啟章 安卓珍尼

第一本成名作
巴打之前有冇睇過佢其他書?
易經解析

咩版本?
邊個導讀?

好正,岩岩開始睇

呢本好出名
教授講野好吸引人

呢本真心正
作者仲有一本叫"反對完美", 呢本就真係不敢恭為
成本好似大學d eassay功課咁,不斷重覆個幾個point

好正,岩岩開始睇

呢本好出名
教授講野好吸引人

呢本真心正
成本好似大學d eassay功課咁,不斷重覆個幾個point

呢個巴打唔講真係唔知
費事買錯書

自推
年尾嗰幾日重睇返Never Let Me Go
今日再重睇埋套戲 好鬱

雖然書好太多
但戲啲景同配樂都唔錯
真係將Hailsham拍到出嚟

I keep thinking about this river somewhere, with the water moving really fast. And these two people in the water, trying to hold onto each other, holding on as hard as they can, but in the end it's just too much. The current's too strong. They've got to let go, drift apart. That's how it lives.

It's shame, Kath, because we've loved each other all our lives. But in the end, we can't stay together forever.

本書講嘅野遠超於愛情

上個post覆咗貼返過嚟

而家睇緊Outsider 同1973年的彈珠玩具

好正,岩岩開始睇

呢本好出名
教授講野好吸引人

呢本真心正

呢個巴打唔講真係唔知
費事買錯書

我覺得What money can't buy 好睇過 Justice
前者例子多啲,後者內容深啲,始終本身係大學lecture內容
去到後段分析唔同學者嘅理論,本身無讀政治或者哲學嘅我要花多少少時間消化
What money can't buy就舉好多例子去同你逐個討論合唔合乎道德
年尾嗰幾日重睇返Never Let Me Go
今日再重睇埋套戲 好鬱

雖然書好太多
但戲啲景同配樂都唔錯
真係將Hailsham拍到出嚟

I keep thinking about this river somewhere, with the water moving really fast. And these two people in the water, trying to hold onto each other, holding on as hard as they can, but in the end it's just too much. The current's too strong. They've got to let go, drift apart. That's how it lives.

It's shame, Kath, because we've loved each other all our lives. But in the end, we can't stay together forever.

本書講嘅野遠超於愛情

上個post覆咗貼返過嚟

而家睇緊Outsider 同1973年的彈珠玩具

睇完堆字感受到當中嘅沈重
逝者如斯夫,不舍晝夜
濯足急流,抽足再入,已非前水
古今中外,人都係受限於時間
但正因為有限先顯得珍貴

呢本真心正

呢個巴打唔講真係唔知
費事買錯書

我覺得What money can't buy 好睇過 Justice
前者例子多啲,後者內容深啲,始終本身係大學lecture內容
去到後段分析唔同學者嘅理論,本身無讀政治或者哲學嘅我要花多少少時間消化
What money can't buy就舉好多例子去同你逐個討論合唔合乎道德

又學到野
多謝絲打有心又高質嘅回覆
得閒一齊多黎吹吹水

呢個巴打唔講真係唔知
費事買錯書

又學到野
得閒一齊多黎吹吹水

你個個post我都有回覆
啱啱先睇完活著
下一本準備睇閻連科嘅日熄

又學到野
得閒一齊多黎吹吹水

你個個post我都有回覆

Outsider係我一本勁鍾意嘅書
希望絲打睇完黎分享吓
啱啱先睇完活著
下一本準備睇閻連科嘅日熄

上次都有同幾位巴打傾活著
巴打睇完有咩心得
買左張嘉佳 從你的全世界路過 未開始睇
買左張嘉佳 從你的全世界路過 未開始睇

可唔可以講講點解會買呢一本書呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞