(集中討論)入黎分享2017年你睇嘅第一本書

408 回覆
15 Like 1 Dislike

今次支持本地小書店,毒撚通常買電子書或者博客來

邊間樂文買既話未必貴過計埋運費之後既博客來
而家買書通常都博客來或者細書店(旺角有好多間),好少去連鎖書局

而家買書通常都博客來或者細書店(旺角有好多間),好少去連鎖書局

就係樂文,邊間就唔講啦。其實,哩本應該電子書平啲,不過行咗幾層樓梯,唔買返啲嘢好似好on9
三中商就收皮啦

就係樂文,邊間就唔講啦。其實,哩本應該電子書平啲,不過行咗幾層樓梯,唔買返啲嘢好似好on9
三中商就收皮啦

我岩岩睇完人類大歷史,依家都開始緊睇依本
睇左1984
睇緊余華嘅第七天

1984正唔正

1984好難唔正
香港人應該每個都要睇
動物農莊都要睇
睇左1984
睇緊余華嘅第七天

1984正唔正

1984好難唔正
香港人應該每個都要睇
動物農莊都要睇

同意,好可惜身邊好多人都未睇過
挪威的森林
幾年前睇過但係想再翻睇
睇左1984
睇緊余華嘅第七天

1984正唔正

1984好難唔正
香港人應該每個都要睇
動物農莊都要睇

余華嘅第七天好過兄弟
余華嘅作品都睇曬
睇左1984
睇緊余華嘅第七天

1984正唔正

1984好難唔正
香港人應該每個都要睇
動物農莊都要睇

Animal Farm 好細個睇完覺得麻麻
無再返睇
大家有冇邊本香港文學推薦?
而家先發現自己冇咩點睇過香港文學

上面有講麥樹堅
鍾國強
如果講大家都提嘅就必定係酒徒
巴打睇過未?

我係絲
酒徒睇過 西西睇過我城
等我睇埋手頭上幾本文學欣賞書就開始睇各位巴絲推薦嘅香港作者

成日唔記得睇名
絲打睇香港文學嘅話
廖偉棠詩
潘國靈小說
都值得一睇

等我記低先
我係圖書館好少見到香港當代文學

貴遠賤內
普遍香港人包括老師都睇唔起香港文學
係近年比較多有心人提倡
小思呀陳滅呀陳國球呀等等
先至叫做多左少少後生仔識香港文學
要真係得到重視睇怕仲有好多年嘅奮鬥

巴打有冇考慮開POST講下香港文學?希望可以吸引到更多人關注香港嘅文學

上面有講麥樹堅
鍾國強
巴打睇過未?

我係絲
酒徒睇過 西西睇過我城

絲打個名同我有d似
我下一本就係諗住睇酒徒

差一個字
酒徒好睇
你而家睇緊邊本?

我本來諗過叫白楊
而家睇緊村上春樹 海邊的卡夫卡

你真係叫白楊嘅話,到時我地一齊留言就搞笑
村上春樹我只係睇短篇,長篇通常睇到冇心機

偉大、成熟嘅小說家
一定係大長篇入面先最能夠呈現佢嘅功架
世界觀、人生觀、美學合為一體嘅表現
呢個亦都係現代小說無可取代嘅重要性

我未睇過1Q84,但呢度好多人推薦
下次去圖書館搵下先

我係絲
酒徒睇過 西西睇過我城

絲打個名同我有d似
我下一本就係諗住睇酒徒

差一個字
酒徒好睇
你而家睇緊邊本?

我本來諗過叫白楊

偉大、成熟嘅小說家

下次去圖書館搵下先

村上春樹長篇我全部都睇過
覺得最好睇係世界末日與冷酷異境
最唔好睇係1Q84
去到book3嗰陣幾失望
發覺由高登轉黎連登學術台, 同文學有關既post數目多左, 內容豐富左, 題材多元化左 (好似係)
希望呢股高質既風氣可以持續落去

我係絲
酒徒睇過 西西睇過我城

絲打個名同我有d似
我下一本就係諗住睇酒徒

差一個字
酒徒好睇
你而家睇緊邊本?

我本來諗過叫白楊

偉大、成熟嘅小說家

下次去圖書館搵下先

最唔好睇係1Q84

我要睇多d中文文學先開始接觸多d外文文學
各位巴打可唔可以講下點樣去欣賞一本書
有時睇完一本書都唔係太知自己睇緊乜

呢個我都想知

電影還容易一點,起碼有客觀既影像,通常表達得較直接(當然都不乏抽象既戲),較容易理內容同含義

但睇書你靠文字睇好多時某D句子要睇一兩次先入腦,需要透過腦部產生意象,先進行理解。有時作者運用大量意象象徵,就要思考好耐先想象到。而且不同讀者對文字理解存在較大偏差,可能產生歧異性。

有巴打提過,要認真探討一部作品,睇完最好去圖書館再搵相關既導讀同賞析既參考書籍(當然只局限於名作品),加以分析,咁先能充分理解該作品。畢竟正式既參考書有專業既peer review比較可靠。

而我自己當然上google search導讀多。

呢樣亦是睇書具挑戰既地方。不過睇完人地分析之後覺得自己理解力好撚垃圾

呢個我都想知

電影還容易一點,起碼有客觀既影像,通常表達得較直接(當然都不乏抽象既戲),較容易理內容同含義

但睇書你靠文字睇好多時某D句子要睇一兩次先入腦,需要透過腦部產生意象,先進行理解。有時作者運用大量意象象徵,就要思考好耐先想象到。而且不同讀者對文字理解存在較大偏差,可能產生歧異性。

有巴打提過,要認真探討一部作品,睇完最好去圖書館再搵相關既導讀同賞析既參考書籍(當然只局限於名作品),加以分析,咁先能充分理解該作品。畢竟正式既參考書有專業既peer review比較可靠。

呢樣亦是睇書具挑戰既地方。不過睇完人地分析之後覺得自己理解力好撚垃圾

由細到大讀書/睇書既感覺:乜原來有講D咁既野?有表達過咁既感情?

呢個我都想知

由細到大讀書/睇書既感覺:乜原來有講D咁既野?有表達過咁既感情?

睇書同睇戲都係
睇番人地影評/書評有時理解得更多

絲打個名同我有d似
我下一本就係諗住睇酒徒

差一個字
酒徒好睇
你而家睇緊邊本?

我本來諗過叫白楊

偉大、成熟嘅小說家

下次去圖書館搵下先

最唔好睇係1Q84

世界末日與冷酷異境 頭3份1都悶 劇情推得好慢
反而最鐘意短篇集 遇見100%的女孩 淡淡然講d浪漫 出奇野
睇左1984
睇緊余華嘅第七天

1984正唔正

1984好難唔正
香港人應該每個都要睇
動物農莊都要睇

Animal Farm 好細個睇完覺得麻麻
無再返睇

動物農莊係好簡單嘅寓言文學
如果講深度係比唔起1984
但正因為佢易入口
反而好能夠普遍咁比唔同人去睇
睇左1984
睇緊余華嘅第七天

1984正唔正

1984好難唔正
香港人應該每個都要睇
動物農莊都要睇

余華嘅第七天好過兄弟
余華嘅作品都睇曬

多謝巴打資深推薦
我會搵埋黎睇睇

上面有講麥樹堅
鍾國強
巴打睇過未?

我係絲
酒徒睇過 西西睇過我城

成日唔記得睇名
絲打睇香港文學嘅話
廖偉棠詩
潘國靈小說
都值得一睇

等我記低先
我係圖書館好少見到香港當代文學

貴遠賤內
普遍香港人包括老師都睇唔起香港文學
係近年比較多有心人提倡
小思呀陳滅呀陳國球呀等等
先至叫做多左少少後生仔識香港文學
要真係得到重視睇怕仲有好多年嘅奮鬥

巴打有冇考慮開POST講下香港文學?希望可以吸引到更多人關注香港嘅文學

一切都係時間問題
暫時係講左古典先
好難同時兼顧兩個post
發覺由高登轉黎連登學術台, 同文學有關既post數目多左, 內容豐富左, 題材多元化左 (好似係)
希望呢股高質既風氣可以持續落去

要靠大家一齊努力
邊個話連登低質
呢到一樣可以聚集高質嘅討論

差一個字
酒徒好睇
你而家睇緊邊本?

我本來諗過叫白楊

偉大、成熟嘅小說家

下次去圖書館搵下先

最唔好睇係1Q84

我要睇多d中文文學先開始接觸多d外文文學

有能力嘅話可以睇原文
日本文學其實比歐美易入口
文化、地域都相對接近

呢個我都想知

睇書同睇戲都係
睇番人地影評/書評有時理解得更多

張巴打其實都講得好充足
我再吹多幾句
閱讀文學,係一種持之以恆嘅累積
文學嘅優劣,文學嘅內容,本身要出於比較
文本細讀係必須嘅,愈多文本嘅閱讀,再加而比較、思考,就會對曾經閱讀嘅嘢有更深理解
簡單黎講,唔係人地勁,而係人地讀得更多

差一個字
酒徒好睇
你而家睇緊邊本?

我本來諗過叫白楊

偉大、成熟嘅小說家

下次去圖書館搵下先

最唔好睇係1Q84

世界末日與冷酷異境 頭3份1都悶 劇情推得好慢
反而最鐘意短篇集 遇見100%的女孩 淡淡然講d浪漫 出奇野

我第一次睇世界末日與冷酷異境嘅頭幾章嘅時候都覺悶,但係睇到中間嗰陣先知前面藏住好多線索,好值得睇完再睇
況且裡面描述嘅世界唔係平時嘅世界,需要時間入局 而遇見100%的女孩應該除左圖書館奇譚集外都係寫實,同埋想帶出嘅係感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞