(集中討論)入黎分享2017年你睇嘅第一本書

408 回覆
15 Like 1 Dislike
喺博客來買咗二十億光年的孤獨同給孩子的詩
可能冇以前小學中學咁睇咁多書 睇書慢咗 領悟都差咗
睇第一首詩嘅時候個心係覺得首詩係有野想帶出 但係又講唔出口 諗咗好耐都諗唔到 搞到有啲失落

其實睇詩係難嘅
尤其詩意係講求直達本心
要再用非詩語言去表達要經過練習
如果只係做普通讀者
其實用心去感受已經足夠
享受閱讀嘅過程
箱庭圖書館-乙一

做咩要喊
我又返嚟
睇緊Raymond Carver 嘅What we talk about when we talk about love

呢本我睇哂
佢嘅小說比人話係極簡主義
但其實係因為比佢編輯出書果陣刪左好多野
佢其他小說風格好唔同
呢本我都好鍾意
可以諗諗作者同編輯同讀者之間嘅關係

香港獨立論

想睇
有咩讀後感?

呢本書真係好神 但係好似冇咩人睇
準備睇Sapiens, 訂咗未到

我都好想睇呢本啊巴
可唔可以簡單講講本書

香港獨立論

想睇
有咩讀後感?

暫時感覺係, 我地細個既教育 (尤其係歷史教育),
根本就係被人為洗腦, 歪曲既史觀, 令我地唔會諗 / 考慮獨立
而真相完全唔係咁, 官方教育好有問題

即使香港有好聰明既人, 例如大律師
佢地由於細路時受既教育被大中華史觀影響
即使佢地有法律知識, 有國際法知識, 知道1997年「回歸」有法律問題, 都唔出聲

本書提出既思考角度, 應該無人諗過
我暫時既評價係:CRAZY BUT CORRECT

利申:未睇晒

等多D人睇, 或者可以開POST專題討論下

自覺好貪婪
成日發掘好多書想去睇(包括此group ), 實際上屋企仲有兩三本未睇完 睇得好慢
平時睇開東野圭吾嗰款小說
想試下睇多啲唔同類型嘅書 但又成日好易覺得悶
各位有冇咩推介比小弟睇下

香港獨立論

想睇
有咩讀後感?

暫時感覺係, 我地細個既教育 (尤其係歷史教育),
根本就係被人為洗腦, 歪曲既史觀, 令我地唔會諗 / 考慮獨立
而真相完全唔係咁, 官方教育好有問題

即使香港有好聰明既人, 例如大律師
佢地由於細路時受既教育被大中華史觀影響
即使佢地有法律知識, 有國際法知識, 知道1997年「回歸」有法律問題, 都唔出聲

本書提出既思考角度, 應該無人諗過
我暫時既評價係:CRAZY BUT CORRECT

利申:未睇晒

等多D人睇, 或者可以開POST專題討論下

我覺得台灣係好值得參考嘅例子
佢地學術界好早提出解殖
教科書本來就係最好用嘅意識形態工具
特別係文科野

我都好想睇呢本啊巴
可唔可以簡單講講本書

同上
自覺好貪婪
成日發掘好多書想去睇(包括此group ), 實際上屋企仲有兩三本未睇完 睇得好慢

大家咁話
慢慢排囉書一世都睇唔哂
我識有人而家只睇最經典嘅作品
係咁反覆睇
平時睇開東野圭吾嗰款小說
想試下睇多啲唔同類型嘅書 但又成日好易覺得悶
各位有冇咩推介比小弟睇下

睇開長可以睇短
芥川龍之介呢位作家有冇睇過?
自覺好貪婪

我書櫃起碼有20本未睇完
遲下清多幾本之後,我諗我又會買新書
呢排睇返古龍黃易小說
古龍近於天才,易學難精
黃易描述扎實,打鬥最精彩
反觀金庸應是最高難度,歷史背景已是一絕

我都好想睇呢本啊巴
可唔可以簡單講講本書

同上

成本書係透過講述基因嘅研究歷史再引申哲學同社會等唔同範疇嘅問題,例如希特拉點樣透過認識基因而啟發佢進行種族屠殺,或者基因改造技術點樣引法道德問題。

而且作者嘅文筆非常之好,講自己經歷嘅時候寫得好過唔少小說。所以啲評論話 "This is not a popular science, this is a literature."

我第一次睇書完全睇上癮
圍城

我都好想睇呢本啊巴
可唔可以簡單講講本書

同上

成本書係透過講述基因嘅研究歷史再引申哲學同社會等唔同範疇嘅問題,例如希特拉點樣透過認識基因而啟發佢進行種族屠殺,或者基因改造技術點樣引法道德問題。

而且作者嘅文筆非常之好,講自己經歷嘅時候寫得好過唔少小說。所以啲評論話 "This is not a popular science, this is a literature."

我第一次睇書完全睇上癮

巴打你令我個wishlist又多左本書
圍城

呢本唔錯
不過可惜個尾收得太快
睇佢串人抽水人生一大樂事

同上

我第一次睇書完全睇上癮

巴打你令我個wishlist又多左本書

多謝晚
巴打高質分享
以後多黎吹水
自覺好貪婪

自覺好貪婪

原來仲有本書展買既英文書又係未睇過
睇緊重生的書店
講日本三一一之後,舊書店浸哂,有部分老闆係災區照賣書...
仲睇緊,應該都係正能量小品黎
祝大家新春快樂
每個月睇多一本贏
多D人一齊閱讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞