(集中討論)入黎分享2017年你睇嘅第一本書

408 回覆
15 Like 1 Dislike

值得諗吓
下本會睇
The Omnivores' Dilemma
下本會睇

https://www.youtube.com/watch?v=AEUxk12U9ZQ

即係依本?
下本會睇

https://www.youtube.com/watch?v=AEUxk12U9ZQ

即係依本?

未睇條片不過preview 見到本書個作者Michael pollan,應該係啦

我都想睇homo deus但遲d先
佢未出細本個版本,宜家個版好大本

細本版本同大本版本有咩分別

重量既分別
我會拎出街睇所以鍾意細本

google play 有得買,一定唔重電子書

細本版本同大本版本有咩分別

重量既分別
我會拎出街睇所以鍾意細本

google play 有得買,一定唔重電子書

鍾意實體書
tools of titans

可唔可以講多少少
劉明
東野圭吾 放學後
舖排幾好 雖然開估個位有啲急同太易講曬出嚟
同埋大陸翻譯有啲奇怪

值得諗吓

正呀
我都成日講人類所謂文明社會建構
其實並沒有必然性
好多都好短歷史

暫時感覺係, 我地細個既教育 (尤其係歷史教育),
根本就係被人為洗腦, 歪曲既史觀, 令我地唔會諗 / 考慮獨立
而真相完全唔係咁, 官方教育好有問題

即使香港有好聰明既人, 例如大律師
佢地由於細路時受既教育被大中華史觀影響
即使佢地有法律知識, 有國際法知識, 知道1997年「回歸」有法律問題, 都唔出聲

本書提出既思考角度, 應該無人諗過
我暫時既評價係:CRAZY BUT CORRECT

利申:未睇晒

等多D人睇, 或者可以開POST專題討論下

我覺得台灣係好值得參考嘅例子
佢地學術界好早提出解殖
教科書本來就係最好用嘅意識形態工具
特別係文科野

香港人唔重視文史哲,
只重視商業有關學科,
其實好容易被政治洗腦,
無意識下被灌輸意識形態, 鑄成大錯

全世界文科野都弱勢左
要叫醒沉睡中嘅人係難事
東野圭吾 放學後
舖排幾好 雖然開估個位有啲急同太易講曬出嚟
同埋大陸翻譯有啲奇怪

講起大陸翻譯
有時佢地會自我審查咁用字
我之前見過書記員同審核員
雨希《隱物》
舊書重睇一本好『詩』嘅小說集,我會覺得係內容重意境同喻意多過劇情描寫,寫得好靚,幾吸引但睇得好辛苦
好少睇哩類書,過年前執房見返本書所以重睇有啲寫得太抽象個腦唔係幾跟到作者個思路
雨希《隱物》
舊書重睇一本好『詩』嘅小說集,我會覺得係內容重意境同喻意多過劇情描寫,寫得好靚,幾吸引但睇得好辛苦
好少睇哩類書,過年前執房見返本書所以重睇有啲寫得太抽象個腦唔係幾跟到作者個思路

香港文學有派主流寫法係咁
我比較建議初睇文學書睇返質樸嘅文句
唔好一開始睇太華麗嘅書
雨希《隱物》

唔好一開始睇太華麗嘅書

咁又唔算初睇嘅認真睇都睇咗五六年文學
但哩種寫法其實我覺得幾好,唔係本本都吸引到人,但哩本幾吸引我。辛苦完會有回報嘅
質樸得濟嗰啲開始睇到無乜刺激鍾國強好似係最近出嗰本小說集,都幾質樸下,但某幾個故事又幾好。
雨希《隱物》

唔好一開始睇太華麗嘅書

咁又唔算初睇嘅認真睇都睇咗五六年文學
但哩種寫法其實我覺得幾好,唔係本本都吸引到人,但哩本幾吸引我。辛苦完會有回報嘅
質樸得濟嗰啲開始睇到無乜刺激鍾國強好似係最近出嗰本小說集,都幾質樸下,但某幾個故事又幾好。

巴打有冇睇過卡爾維諾
可能你會好鍾意
鍾國強係香港文學勁人
有機會都會搵黎睇睇
東野圭吾 假面山莊殺人事件
唔計翻睇,第一本係《別再笑我缺乏意志力》
圍城

呢本唔錯
不過可惜個尾收得太快
睇佢串人抽水人生一大樂事

方鴻漸
一路睇一路鄙視佢
圍城

呢本唔錯
不過可惜個尾收得太快
睇佢串人抽水人生一大樂事

方鴻漸
一路睇一路鄙視佢

錢鍾書抽水位次次睇到我笑出黎
一針見血又勁到肉
方鴻漸代表左好多所謂嘅知識分子
東野圭吾 假面山莊殺人事件

睇完有冇咩心得
唔計翻睇,第一本係《別再笑我缺乏意志力》

係咪心理學嘅書?
好唔好睇?
呢種睇書名我唔太會去翻閱
太宰治
太宰治

上個月去左青森無時間去太宰治斜陽館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞