(集中討論)入黎分享2017年你睇嘅第一本書

408 回覆
15 Like 1 Dislike
見巴打們喺咁推余光中,又喺時候由櫃底搵返佢本記憶睇了
利申:細個嘅時候送過張佢嘅書簽俾女神

我以前都係因為想識女神先睇文學
呢種動力係幾重要

上個月去左青森無時間去太宰治斜陽館

本書好靚

咁可惜,我估好多嘢睇

諗緊好唔好去日本睇啲文學相關景點

有得去緊係去啦
記得影相

我近排都睇左依本 同睇緊佢d詩集
覺得佢寫親情 屋企人係特別出色
同埋佢成日寫沙田d山水 睇得多多悶地

寫沙田d山水 好似誇張左d, 個人覺得有d重覆同離地
我覺得佢寫北歐比較樸實一d

余光中嘅成就確實好高
呢點太多人講
但佢寫嘅文章其實係好菁英主義
即係相對黎講係離地
知識分子先會睇得入腦

聽你上個post介紹,買左本余光中跨世紀散文集,睇到鬼雨嗰篇真係大開眼界
嗰種文字嘅優美,思想嘅跳躍,節奏嘅跌宕,真係冇喺其實散文見過
最近睇完卡繆本stranger, 同章好詒和本《往事並不如煙》
而加睇緊村上本《你說,寮國到底有甚麼》、卡爾維諾本《困難的愛》

寫沙田d山水 好似誇張左d, 個人覺得有d重覆同離地
我覺得佢寫北歐比較樸實一d

余光中嘅成就確實好高
呢點太多人講
但佢寫嘅文章其實係好菁英主義
即係相對黎講係離地
知識分子先會睇得入腦

聽你上個post介紹,買左本余光中跨世紀散文集,睇到鬼雨嗰篇真係大開眼界
嗰種文字嘅優美,思想嘅跳躍,節奏嘅跌宕,真係冇喺其實散文見過

大品散文,非余不能寫
巴打如果鍾意睇令人大開眼界嘅散文
可睇埋顏崑陽新出嘅窺夢人一書
又有另一番風味
最近睇完卡繆本stranger, 同章好詒和本《往事並不如煙》
而加睇緊村上本《你說,寮國到底有甚麼》、卡爾維諾本《困難的愛》

巴打睇書睇得好快
得閒再分享吓讀後感
教科書
走遍俄羅斯3 (俄文教科書

巴打俄文系?
怦然心動的整理魔法
怦然心動的整理魔法

呢本書名咁吸引
我都好想執野執到井井有條
雙城記
因為上個post見到本書叫我想吃掉你的胰臟
覺得好特別 所以買左黎睇 又真係幾好睇
依家睇緊張曉風既散文同半生緣
雨希《隱物》
舊書重睇一本好『詩』嘅小說集,我會覺得係內容重意境同喻意多過劇情描寫,寫得好靚,幾吸引但睇得好辛苦
好少睇哩類書,過年前執房見返本書所以重睇有啲寫得太抽象個腦唔係幾跟到作者個思路

香港文學有派主流寫法係咁
我比較建議初睇文學書睇返質樸嘅文句
唔好一開始睇太華麗嘅書

咁又唔算初睇嘅認真睇都睇咗五六年文學
但哩種寫法其實我覺得幾好,唔係本本都吸引到人,但哩本幾吸引我。辛苦完會有回報嘅
質樸得濟嗰啲開始睇到無乜刺激鍾國強好似係最近出嗰本小說集,都幾質樸下,但某幾個故事又幾好。

巴打有冇睇過卡爾維諾
可能你會好鍾意
鍾國強係香港文學勁人
有機會都會搵黎睇睇

又多一個pending list既item
近排睇書睇得好慢
仲有本雅舍小品睇到三分一

之前已加入借閱既考慮之列:
黃碧雲 烈佬傳
董啟章 心
麥樹堅作品
花季 李昂
今日去左圖書館借陳之藩既 《在春風裹》
睇左頭兩篇覺得好正 作者既寂莫好真實
近排鐘意睇散文 感覺輕鬆易睇

估唔到咁多人跟個post睇書
張曉風散文都係一絕

咁又唔算初睇嘅認真睇都睇咗五六年文學
但哩種寫法其實我覺得幾好,唔係本本都吸引到人,但哩本幾吸引我。辛苦完會有回報嘅
質樸得濟嗰啲開始睇到無乜刺激鍾國強好似係最近出嗰本小說集,都幾質樸下,但某幾個故事又幾好。

巴打有冇睇過卡爾維諾
可能你會好鍾意
鍾國強係香港文學勁人
有機會都會搵黎睇睇

又多一個pending list既item
近排睇書睇得好慢
仲有本雅舍小品睇到三分一

之前已加入借閱既考慮之列:
黃碧雲 烈佬傳
董啟章 心
麥樹堅作品

巴打呢三個都值得睇
不過慢慢黎啦
細讀有細讀嘅好處
花季 李昂

李昂係一位好前衛嘅作家
巴打睇成點
今日去左圖書館借陳之藩既 《在春風裹》
睇左頭兩篇覺得好正 作者既寂莫好真實
近排鐘意睇散文 感覺輕鬆易睇

陳之藩係幾特別
首先好有溫柔敦厚嘅文人傳統
二黎佢有理科底,寫野題材較不同
可以話係學者散文嘅典型

張曉風散文都係一絕

人生就是不斷的相逢與別離
巴打仲有冇多d書介紹黎j下
睇張愛玲小說往往帶著沈重的心情
成日仍住仍住去到邊段情節就會爆發咁
見巴打們喺咁推余光中,又喺時候由櫃底搵返佢本記憶睇了
利申:細個嘅時候送過張佢嘅書簽俾女神

我以前都係因為想識女神先睇文學
呢種動力係幾重要

你女神都係文學人想借故親近佢?定純 綷想扮文情溝女型D?

張曉風散文都係一絕

人生就是不斷的相逢與別離
巴打仲有冇多d書介紹黎j下

緊係有啦
不過你睇張曉風睇成點
滿唔滿意呢種風格?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞