【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,香港係咁」:Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

464 回覆
1224 Like 34 Dislike
「大局為重」
「搞得政治邊個唔仆街」
「點解唔見你屌第二個」

三大Thought-terminating cliche,隔離post見齊晒
正解
其實我最驚係佢哋進化嘅速度快過我教嘅速度

當然我會希望佢要培訓成team人嘅資源係一定多過我一個人寫嘢嘅資源
你覺得係商量定自High?
你個邏輯有問題

用你嘅假設性邏輯,以下都有可能發生:同朋友討論一套戲,你未睇但朋友已經劇透哂,所以唔想睇,最後唔睇

所以你個假設性駁論唔成立
話咗好耐
關蛇同佢朋黨嘅質素同五毛一樣
多謝樓主提供技巧踢爆班友
樓價長遠計一定向上升

真相: 樓價可升可跌
設計: 樓價不跌幻象
僞: 而家唔買以後仲貴,180呎未來都升上天價
佢地根本重複緊舊登式點名互屌玩膠
樓主可以再講多d
其實我覺得出每一個回覆之前,都問下自己有無離題,尤其是有無俾人引導離開主題
因為呢個係最易令討論變爛嘅情況
其實五毛故意開一大堆無聊post洗版

算唔算一種思想操縱
你仲係get唔到點解用analogy
我唔係想prove討論套戲就一定冇可能唔會睇戲
而係想prove「“討論X”-->"唔會做X"」唔係必然

你混淆咗個point,糾纏緊一個唔關事嘅細節
五毛不可怕, 可怕係班自以為識小小既港豬, 學一半唔學一半, 用黎推廣佢地套『港獨無用論』.

真心講, 現實討論離學術嚴謹相差十萬八千里. 要扭曲, 有basis咁用實在太容易.
而家仲開頭,遲啲其實我想達到嘅係大家都精通政治宣傳、思想操縱,面對一啲真心冇能力思考嘅人,大家都可以用伎倆彌補佢哋未能理解嘅觀點。

其實係玩火,但係應該玩得掂。
雖然思想操縱最後都係講resource, 不過keep住講, 個思想就會被廣泛認知, 唔理個體同唔同都好, 但個餅一定係大在.

就好似解放黑奴咁, 由主流認同, 到一半一半, 之後內戰, 到變左事實. 成日害怕衝突, 其實某程度上都同個班『不了』一樣, 五十步笑百步既分別.
我無話係必然
只係有咁既可能性
事實就係連登網上港獨同現實港獨個比例愈黎愈大
留名
中共入侵香港,就係想儘量用計不戰而勝香港人,達致到最後香港人歡迎中國人入侵嘅局面。

真理:中共用計入侵香港

歪理:中共之計高明,港人無力對抗

偽真理:港人終會屈服並歡迎中共,無需苦苦掙扎
其實香港人好需要學下邏輯同邏輯謬誤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞