【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,香港係咁」:Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

464 回覆
1224 Like 34 Dislike
好inspiring 值得留名
夜闌人靜
高質post!
香港人疲於思考
想問埋連登仔網上港獨算唔算另類思想終止
如何?
立論要有理據
樓主d post個個都好撚高質
樓主好型
連登仔定期網上港獨,不斷潛移默化,令到有港獨進行中嘅錯覺,最終使命感降低,思想終止,認為唔駛出街已經獨左。
想問埋連登仔網上港獨算唔算另類思想終止
如何?
立論要有理據
連登仔定期網上港獨,不斷潛移默化,令到有港獨進行中嘅錯覺,最終使命感降低,思想終止,認為唔駛出街已經獨左

咩理據嚟
你點樣解釋上網討論港獨就會令到個人覺得已經進行緊港獨?

冇邏輯關聯噃,你上飲食台討論嘢食都唔會突然覺得自己已經食咗嘢,唔洗食飯繼而餓死呀話?
解釋唔到連登口講出街人數激增,但現實出街人數暴跌

正評算數,最盡搞白宮聯署,雖然簽完無Follow up
食野係生存基本,唔可以拉埋港獨黎講
唔食野,人會死;唔港獨,人唔會死

但日日網上港獨,網上以死相搏,去英國買軍火,研究香港國軍隊編製,香港國統治方針,香港國憲章,上年搵陳浩天做開國大都督,相信有連登仔以為真係進行緊
用食嘢做例子係想凸顯背後個邏輯嘅問題,就算用一啲一樣「無咗唔會死」嘅嘢都會出現同一樣問題:

同朋友討論一套戲,你未睇,你唔會因而覺得已經睇咗套戲,唔使睇。
同情人傾鹹濕嘢,你唔會因而覺得已經做咗愛,唔洗做。
同網友討論下一鋪game嘅戰術,唔會因而覺得已經打咗,唔洗玩。

所以你個駁論唔成立。
商量一下有咩問題? 只要唔好自high學陳雲封呢個都咩咩王咩咩公就得,
近排連登仔好鍾意用「大局為重」,叫你唔好質疑呀邊個邊個大佬
「大局為重」
真相嘅材料:支共打壓緊香港 分化緊佢啲敵人
歪理嘅設計:大家都係「聲稱」抗緊共 只有鬼先會指責抗共人士/政黨去搞分化
僞真理嘅結果:接受因爲要集合最大力量抗共而放棄指責該人/黨派不是 即使條友係戲子政棍等等
好中
個post狠狠地摑左五毛一巴

揭露左事實

某強國應該激撚死
假設rules係不可修改及必然正確?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞