【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,香港係咁」:Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

464 回覆
1224 Like 34 Dislike
D廢老用我食X多過你食米.

直接用輩份/age去over-ride discussion process.
你可以畀佢話你屈毛,證明你已經輸咗

對打手(不論五毛定其它)想控制輿論嘅對抗手法,唔係指出佢喺五毛,而係回覆一次,指出佢控制輿論嘅手法,然後無視呢個人。

你同佢屈嚟屈去,只會幫助佢做佢想做嘅嘢:令到討論離題,繼而令到其它會員離開討論。
咁都叫long...
仲有,搵一兩個中國精英學生比較香港主流學生
話香港學生垃圾
must pish
呢個唔算,係另一個伎倆,叫cherry-picking,唧係淨係揀有利於自己嘅事實嚟做證明。

當然如果你包裝到好似「中國學生普遍比香港學生優勝」,跟住係咁loop嘅話就會係。
依個唔係以偏概全咩
遇到呢個,一定要追問「點解覺得好煩?」

背後原因通常好易拆解。
(發現錯grammar )
(Things happen)
(SATIS MENTIBUS OBVIA)
其實我地而加可以做d咩 香港太唔團結 而敵人又團結
Shit happens
pish=3=

pash
敵人團結係因為錢姐
追問落去其實無乜意思, 一個放棄思考既人跟本唔會肯聽/講落去.
Must push
係咪全部放棄思考既人都會唔肯聽/講落去呢?

定係你已經麻醉咗自己,自己都停止咗思考
你睇下如果支那經濟唔掂每點
一件事還一件事,團結係另外一讓嘢

學識點樣思路清晰先,如果唔係點團結都係集體畀操控
我覺得連登每個回覆嘅正負評系統,都係操縱思想嘅一個關鍵
有冇關於呢樣野既書介紹?
學術討論政治宣傳嘅始祖,一定係Edward Bernays嘅“Propaganda”
http://www.whale.to/b/bernays.pdf

軍事實踐,有啲過時但有參考價值嘅手冊:
https://fas.org/irp/doddir/army/fm33-1.pdf
連狗及其爪牙實乃幫兇之一
「窮人生仔正仆街」我都覺得係思想操縱

結果導致真正香港人滅絕

剩低既都係雙飛、每日150

劣幣驅逐良幣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞