【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,香港係咁」:Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

464 回覆
1224 Like 34 Dislike

但係連登睇到有用咩,目標應該係各大港豬
連登仔都搞唔掂好難搞港豬
最重要連登年齡層低
早d導入到一套思考技巧俾年輕人係好過同班廢中爭論
最近連登主流討論方式就係標籤人

一開波就大你child登

打手

完全唔係討論
Pushhhhh
同埋傾唔夠一版已經離題/罵戰/互相標籤
另外我覺得回覆正負皮功能真係極之影響討論
覆一句野俾人負皮,基本上無對象俾你討論
從來都唔睇正負評
垃圾功能fb咩

引導討論方向亦都成日有
講左幾頁竟然唔係討論篇新聞問題重點
點先可以令多啲人睇到
得連登仔睇到無乜用
首先,連登睇到非常有用
其次,同一樣嘢唔係淨係呢到先可以講㗎嘛
真相:連登好多人支持政府
包裝:支持政府嘅都係五毛
偽真相:連登已被五毛入侵

以上係9up, 咁又得唔得呢?

可能呢啲句法真係有既定形式,但最強調嘅應該係對所有資訊都應該有懷疑,都會尋真嘅mindset
或者咁講,我唔覺得真相/包裝/偽真相之間有好強烈嘅邏輯關係,某程度上覺得係一種自圓其說嘅講法

正如港獨係發夢,你包裝嗰度我已經唔認同,應該係難度太大而唔係咩已經完結,但係難度係咪大呢?又可以再作討論,或者咁講,我反而覺得你推廣呢種句法又係一種thought terminating (當然我知道你原意唔係咁)

有時啲人講既只係好基本嘅邏輯問題,正如隔離講唔好用中國嘢,好多人都話咁你唔好飲水,其實好多都係呢啲低級謬誤,當所謂思想控制相差甚遠
唔係無腦
而係指出山係石頭,海係水
然後當權者,老屎忽就放你一馬?
完全無助力同建設性
青春同成本都有限

為左自己己經竭盡全力,希望你唔好指責唔想理個班人
通常都係平時冇留意政治

根本唔了解, 唔會去花時間諗

當一段新聞每日都長時間報導 例如雨革 佢地就因為鋪天蓋地報導而覺得煩

對於政治人物覺得「個個都差唔多」「冇個好」

再講就係用平時中共洗腦式既思維 例如香港係中國一部分, 大家都係中國人 之類
仲開多個front?
太多嘢管啦
其實冇人阻止你哋自己adapt我啲內容post上Facebook嘅

我又唔係啲咩專利知識
推下先
離題derailing係另外一個topic

遲啲講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞