【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,香港係咁」:Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

464 回覆
1224 Like 34 Dislike
呢個同班女著得暴露理應俾人強姦同出一轍
遲啲出post列哂啲 fallacy
我日日返工都有意無意同班廢中講下呢D
剩係日常=/=正常=/=正確都講左好耐
真相材料:人民應該遵守公義嘅法律
歪理包裝:人民應該遵守所有法律,守法等同有法治
偽真理結果:人民接受「惡法皆法」,無視法律是否公義,當權者有否濫用,只敢做順民
唔使打稻草人喇
一部分人可能係咁講
但唔代表講嘅人係右翼
或者右翼嘅人先講
事實歪理壓過逼邏輯真理d人都懶得同你辯駁

除非你真係實現到出黎

香港就係一個理不盡既地方
咁都上唔到熱門
「香港就係一個理不盡既地方
其實又係一個thought terminating嘅結論
我個post就係為咗令到人冇咁懶而開,你就同我講「人係懶㗎啦」
唔好咁固執於成見啦,巴打
離題
咁駁無意思,始終有一日要為自己打算
你繼續努力
上過,依家冇其他新post咁熱門呀嘛
唔好灰心
我覺得呢個concept已經帶到俾部分連登仔
等睇更多高學歷巴嘅post

不過我隱約見到有連登仔唔完全掌握到連應用
但就copy你個表達方法去扮拆解TTC
一定有人唔明嘅...
其實遇到咁嘅情況,大家可以post返一個正確嘅應用
其實我重睇咗頭post幾次
我有少少唔明點解"咁你有乜高見"算係TTC
呢個起碼仲有交流,我仲有空間可以思考同回覆
覺得有別於sad but true嗰啲
推推先
連登仔掌握唔到係因為香港教育冇教基本邏輯,冇底其實好易挖窿俾自己
雞蛋裡挑骨頭又有咩意思
如果你唔係為反而反(如果係就加油啦你)
咁就幫手諗下說服更多人

針住其中某一個 point 嘈又唔記得左大方向
呢D係咪就係瑣碎定理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞