【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,香港係咁」:Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

464 回覆
1224 Like 34 Dislike
巴打咁就錯啦 好多連登仔仲硬頸過啲老一輩嘅 自問自己都唔好得去邊 但係at least會聽下/睇下其他陣營嘅講法 好多連登仔見人就反

Btw回樓主一句 係咪thought terminating都睇context 如果成個論述有evidence有induction有support 都未必係thought terminating
lm
pish
少有高質
Push
有無人覺得樓主好on9

做唔到既野正常人人都會不了架啦

連人既正常思考都要學 要諗定model answer先識答 可想而之你想做/講既野本身係有幾脆弱

好似窮撚想買樓但無錢 就諗定個model answer 例如:租樓最好 種意幾時換地方住下都得 等等 逃避自己無錢既事實
tldr
樓主唔鍾意=操控思想
所以應該用 linux / free open source software
e.g.
:用 linux
:返工要用 windows
:返工同用 linux 係兩回事
:(開始人身攻擊)
屌呀 終於有人講呢樣野 我一直都諗緊呢點 但無奈係我語文嗰好 表達唔到出黎
樓主最後個句一拳打落自己塊面度
你純粹用長篇大論去描述人與人之間思想影響
終於高質 我愛樓主
幫推
又係高質樓豬
Lm
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞