【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,香港係咁」:Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

464 回覆
1224 Like 34 Dislike
呢個似啲,原本嗰個三點不通
呢個post好有教育意義,真係要置頂
你唔會明白国家既一番苦心
真相嘅材料:舉國家1 D做得好既政策
歪理嘅設計:指所有人得到好既野都係國家, 要感謝國家
僞真理嘅結果:合理化國家所做既一切, 掩蓋國家做唔好O既野, 或者否定國家會有唔好O既野.

其實左膠都好鐘意用呢D偽邏輯推理.
咁點當面破解句野係錯
小心跟車太貼同怕炒車就乜都唔討論係兩回事

炒車個問題係在於好多人嘅所謂「討論」都唔係based on facts
下下都望兩眼就jump to conclusion,唔用腦深入思考消息可唔可信
結果就係一次又一次歪曲事實,以訛傳訛,甚至俾有心人利用嚟欺凌無辜嘅人
思古井單嘢就係好例子

真相嘅材料:連登炒車炒到個個都成日將炒車掛喺口邊
歪理嘅包裝:下下都怕炒車只會令人唔願意進行討論
僞真理嘅結果:連登仔唔反省討論前應該考慮消息來源、真確性同言論後果,一次又一次俾人煽動
直接講出個邏輯空隙
追問點解

e.g.
A: 聽日咪又係返工
B: 聽日返工同今日做唔做呢件事有咩關係呢呀A?乜要返工就唔可以XYZ㗎啦咩?
A: (通常會人身攻擊,發爛渣)
B: 負評,無視,回覆其他人
要解放香港人嘅思想
已追蹤op
置頂
Too Long Must Read
push
講得好
做人真係唔可以停止思考
窮人唔配有理想
真相嘅材料:窮人離理想較遠
歪理嘅包裝:富人先配有理想,窮人唔好諗咁多
僞真理嘅結果:令大多數人合理化自己既消極生活
虛度光陰
我反而見到既係
A一出post
B就即刻出來列舉指證A係五毛

先唔推測B動機係乜
不過正如樓主所講
要指正既唔應該係五毛既身份
而係佢個post入面既內容

講真
見到有可疑既post
只要善用起底功能
五毛根本就無所遁形
做人真係唔可以停止思考
正評
比上個post論點漏洞少很多
出於咩動機都好
總之條件式反射咁「你係五毛!」
其實就係幫緊五毛。
見到樓主咁努力打咁大篇野
教育大家對抗五毛
點都要推下

根本班五毛就係一堆蛆蟲
社會俾佢地搞得越亂
佢地就越多funding
佢地越多錢
就再請多D人搞到香港再亂D
your face your fate / 媾女一定要靚仔

真相嘅材料:靚仔真係易媾女D
歪理嘅包裝:只有靚仔先媾到女, 唔靚仔一定媾唔到
僞真理嘅結果:合理化自己既消極生活, 為自己媾唔到女開脫
上個Post唔見你講有咩漏洞嘅?
返去留個言呀
而家有d起底見唔到有post既空白5毛,又或者得兩三個post既5毛
正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞