【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,香港係咁」:Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

464 回覆
1224 Like 34 Dislike
正負評可以用嚟製造輿論假象,exploit羊羣心理

連登個正負評最大問題係佢透明度低,你根本唔知係唔係一大咋假account放vote,又或者甚至係admin手動調整

因爲個網站背後軟件唔係開源(open source),你唔知背後正負評運作係點
巴打行多步,分析下「窮人生仔正仆街」作爲though-terminating cliche點樣砌出嚟/運作
連尼住應該做到公開正負評係邊個比
真相嘅材料:每個父母都想比最好既環境培育下一代
歪理嘅包裝:因為窮就比唔到最好既環境
僞真理嘅結果:窮既香港人唔敢生仔,但每日150果d仆街就不斷生,真正香港人滅絕

咁樣?
一早覺得個正負評好怪,唔知係羊群心理定點,呢類post有大量正評少負評,但出面同時有d弱智小朋友post都一樣多正少負
個logical leap其實係:
窮人畀唔到最好既環境 --> 窮人淨係畀到最差既環境

「每日150果d仆街就不斷生」係另外一讓嘢,係講「窮人生仔正仆街」嘅敵人想你忽視嘅嘢。

總括嚟講,就係用「制止思想嘅諺語」嚟達致「轉移視線」。
好文留名 中國2025
佢抄reddit姐

Btw, 我呼籲大家多d上外國其他討論區,唔好怕睇唔明,冇得移民都唔好限制制自己一定要上連登,上過其他討論區你地就會明白中共投放既五毛打手數量超越大家想像,應該係話「無法想像」咁多
其實真係唔明點解驚炒車,討論下又一定啱晒㗎咩
多謝賜教
pish
好多打手唔想大家討論落去
又有attention whore
咩人都有
又或者咁講,連登五毛固然多,但我相信同時有大量假膠同小朋友,另一方面d有正常思考既大人見到d小朋友假膠post又懶得負post,同香港情況一樣肯行多一步出嚟做事既人愈來愈少
打句「留名睇炒車」扮晒嘢
其實reddit都面對同一個問題
就我所見有好多on9回覆都可以過千正評,之後d回覆可以完全離題,有時過份得滯會比admin del左
Reddit會員基數大,仲有真正討論,連登就唔得,第一二個回覆可能已經主導之後個討論,呢個係死穴,解決方案係開個新post,「希望」第一二個回覆係正常進行,但都係治標唔治本
強帖留名
「你唔會明白国家既一番苦心」
finally
係咪應該係咁:
真相嘅材料:真係有女人做雞
歪理嘅設計:有錢享樂既女人都係做雞得番黎
僞真理嘅結果:令D人對女性仇視, 破壞香港兩性關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞