【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,香港係咁」:Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

464 回覆
1224 Like 34 Dislike
孫子兵法有云:「不戰而屈人之兵,善之善者也。」中共入侵香港,就係想儘量用計不戰而勝香港人,達致到最後香港人歡迎中國人入侵嘅局面。而呢啲計,就係令到大家接受僞真理嘅政治宣傳伎倆。

政治宣傳,亦即控制思想,控制輿論。市儈啲講,唧係思想病毒。人類嘅基因如果叫genes,咁社會思想嘅基因就係memes。

今日同大家講一個係論壇,social media留言,新聞呢啲文字主導嘅媒體常見嘅思想操縱伎倆:Tought-terminating cliche,亦即一啲好常見,聽完會覺得「又係喎」,跟住你就唔會再思考落去嘅短句,諺語,俗語。

呢種思想操縱伎倆嘅可怕之處,係完全食住現代香港人嘅速食文化,簡單一句就可以令你接受一啲敵人想你接受嘅「僞現實」。

Thought-terminating cliche 嘅結構好簡單:材料係真理,設計係歪理,完成品係僞真理。由於簡短,好易傳播,繼而因爲羣衆壓力以訛傳訛,而成爲「常理」Common sense。當一個tought-terminating cliche進化到呢個地步,就只有思路清晰嘅人先會睇得出個局。

以下係一啲連登常見例子:

「要返工,不了/要搵食,唔係點呀」
真相嘅材料:真係要返工
歪理嘅設計:返工同討論緊嘅嘢有無可避免嘅衝突
僞真理嘅結果:接受因爲要返工而放棄討論緊嘅嘢

「咁你有咩高見」
真相嘅材料:樓主可以講多啲
歪理嘅包裝:樓主一個人未講就等於永世冇可能
僞真理嘅結果:接受成件事係冇可能

「Sad but true/香港人嘅本性/你啱啱放監/香港係咁㗎喇/見怪不怪」
真相嘅材料:同樣事件係香港經常報導
歪理嘅包裝:讓嘢係真係常見,或甚至係不能理解或改變嘅「本性」
僞真理嘅結果:接受香港人就係劣質

「中國人係要管」
真相嘅材料:中國人試過放縱而有反效果
歪理嘅包裝:呢種反效果係定律
僞真理嘅結果:接受掌權人士支配

「港獨係發夢」
真相嘅材料:港獨發展依然係初期
歪理嘅包裝:現時港獨嘅發展已經係終結,冇得再發展落去
僞真理嘅結果:接受港獨係冇可能

======================================

非政治上,其實每日生活都會用到呢啲tought-terminating cliche。以下係一啲英文例子,同埋有關聯嘅香港例子,大家睇吓佢令你接受啲咩「僞真理」:

Be a man, and... 你真係男人嘅,就...
Things happens. 世事就係咁,要發生就會發生
Everything happens for a reason. 凡事背後都有原因/操控/金主
It's a just matter of opinion. 我純粹學術研究/9Up
There's no smoke without fire. 無風不起浪
Rules are rules. 法律就係法律
You win some, you lose some. 有贏就一定有輸

======================================

各位連登仔不妨諗吓仲有啲咩短句係thought-terminating cliche,post係下面留言,互相討論+警惕,我相信我list嘅只不過係冰山一角。

最後,有冇發覺其實我呢個post一開頭就已經用咗一個thought-terminating cliche嚟說服你呢?
更多英文例子,其實同樣嘅語句廣東話都有:
http://jorgenmodin.net/index_html/wikpedias-now-deleted-page-on-thought-terminating-cliche
唔得閒睇住
正皮左先 轉頭返黎睇
pish

非常正, 我次次面對"要返工, 不了"都不知所惜, 因為當中包括事實但又似是而非
希望多D人認識依家個情況
同人討論
總有一兩個:咁你做過咩?

如果以此為論,大家都無做過野=空口說白話=唔洗去理行

一直都覺得係咁
一沉百踩絕對係慣用伎倆

巴打不妨再搵下有冇同樣模式嘅thought-terminating cliche
講炒車真係煩
討論區本身就係比人討論
成日驚炒車乜都唔使討論
真相嘅材料:一d每個人都會經歷既人生大事 (例如失戀死人)
歪理嘅包裝:因為其他人都經歷過 所以無需要在意 (係咁架啦 好出奇呀?)
僞真理嘅結果:每個人都唔再注重身邊既野 冷眼觀事
Too long MUST read
少有好Post !
其實未必 in the form of cliché
好多時想討論一啲社會問題,就有人搬啲對立面出嚟,e.g. 世代之爭、窮vs有錢等等,將個問題frame落去一啲本身未必關事嘅問題度,然後重複返以前出現過嘅論點同discourse,令到好多討論都冇進展,which 某程度上都係thought-terminating
你講得岩 將一d類似既野直接搬落去現有既concept真係好麻煩 完全講唔到野
呢個恐怖,因為係令人冷感,開頭無視一啲慘劇,繼而乜都唔理。
樓主,有班(人/毛)成日話人係屈毛可以點分析?
Yup,呢個係更高級嘅玩法
將thought-terminating cliché同framing一齊玩
貼去fb
邊度fb?
最直接係: 我不理政治/政治好煩.

直接自願放棄. 但香港真係好多呢D人.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞