[罪大滔天]Sony Xperia 集中討論區 (20!)

1001 回覆
13 Like 8 Dislike
香蕉套

慳電mode有得長開
XZ3同埋XZ4都係ambient flow

出左街點會收番
冇前置雙喇叭
冇UFS
xz4根本未有初期資訊
我部 XZ1 冰咁凍

點先可以升溫
我係消費者 我只係知我用旗艦價錢
買咗中階級數相機
有得手動開
頭先出旺角show room試xz2p,同現在用緊既ip6s+比係幾重,相機iso3200都見起渣,縮圖ok
睇過XZ2 premium 實物

比XZ2好睇 因為部機大左 所以無咁圓

不過個指紋位就真係.....

同埋部機真係重......
還有一個問題,剛在衛信到試,高iso渲演上色會上錯…
如穿藍色短褲,d藍色會去左小腿到,還有大量不明紋理
太近會咁
用雙鏡要距離1m
3200單反都起渣喇
你停留在幾多年前的單反?
same 同埋唔鍾意xa2+個機身有啲彎
睇緊xz1 但個相機都好似唔係好掂咁
呢個價如果要靚相同電大應該得nokia 7+
係Nokia 7+, 8, xz1 之間揀左xz1

主要因為Nokia 8 得cat 6, nokia 7+得cat 4, Xperia xz1 cat 16
同埋想試ufs 2.1

係w記出完發覺水尾係有小小問題
第1部機有check 到藍紅色mon 時有黑點
第2部機電源制回彈唔夠好

影相自動模式下冇得set hdr
GPS 同Noise Canceling 冇moto 機好
(睇番部moto 機個優點係gps 快準同通話冇雜音,其實xz1都一般以上

Xz1 影音方影做得幾好
聽同睇都同其他機都幾大分別
2700 mah 電比想像中耐用

出完xz1, nokia 8 跌到$2517
但暫時無悔

我仲摸緊部機
請問係咪冇得手動開慳電mode?
同埋有咩套推薦

謝謝🙏🏻
香蕉套

慳電mode有得長開
我就唔建議用套,部機始終會熱啲

我就建議用套,你始終唔知部機幾時會跌
用套都會熱 咁部機有問題了
摩爾紋?
開慳電mode會lag
真係降頻限你用電
不是,一塊塊無顏色的,最衰個sales唔肯走唔可以用自已部手機影個mon,我懷疑是在光管下會有呢類問題
但是兩顆鏡頭同時拍,因為兩顆相機位置不同,會面臨到幾個問題,一是光軸錯位(Optical axis),二是視差的問題。

光軸偏移簡單來說就是變形的問題。
手持拍照時,我們常會拿成各種歪斜,XYZ軸各種方向的歪(圖上Physical那排),最後成像都是以彩色取到的角度為準,那這時在它旁邊的黑白鏡頭,就會因為手機拿歪了,讓取到的畫面也有各種歪斜(圖上image Sensor那排),這樣跟彩色拍到的畫素就對不到位。

視差大家應該比較熟悉,就跟人的眼睛一樣,鏡頭一顆在左一顆在右,捕捉到的畫面位置其實是不同的,比方你現在可以把手機放在兩眼正中間,然後分別只用左眼跟右眼看,會發現東西的位置一個偏右一個偏左。一般來說,東西越近,視差也就越大,所以兩顆鏡頭捕捉到的畫面裡,若物件有遠有近,那視差的差距就更複雜了。
番工唔太洗用電話
諗住直接開慳電就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞