而家講「超市」、「手機」哩啲蝗語係咪已經無人屌?

448 回覆
92 Like 973 Dislike
其實我覺得叫呢兩個都好怪
由細到大都會叫
喂 去惠康買野 喂 去百佳買野 去XX買野 多數人都直接講間野個名比較多
超級市場/超市呢兩隻字 係80~90年代好少會聽到人講
你話算唔算蝗語 唔算既 只係而家d人乜都鍾意簡化
正解
仲有d咩鳩小店, 明明叫鋪頭
同感
手機出現前 的確係叫開電話/手提
印象開始聽到手機呢隻字係2千年中咁上下
我真係唔撚信樓主出世到而家都未講過 超市 手機 呢幾隻字
手機以前叫手提電話
主要原因係有手提電話有屋企電話
而家大把屋企都無屋企固網電話
加上部電話已經發展到更多時間拎黎打機
咁咪改左口叫手機
以前香港好撚多個人或家庭經營超級市場, 係八十年代中開始先俾百佳惠康壟斷
巴打睇開啲
我早兩日出post寫正體都比班小朋友屌我係支那人。
連燈仔真係要幾on9有幾on9
五毛呢個詞呢
樓豬正傻閪
超市? 直接叫market place 惠康 百佳 aeon
叫開電話
但唔知點用會叫「手機game 」
電話game 講得好kick
個啲通常都係公屋邨樓下鋪,士多
唔好扮本土啦支那狗
唔係公屋開果啲士多扮超級市埸舖, 直頭好似依家比較細間嘅百佳惠康咁上下大,
當年鳳凰村都有一兩間, 入面仲放咗兩三部遊戲機
唔係公屋開果啲士多扮超級市埸舖, 直頭好似依家比較細間嘅百佳惠康759咁上下大,
當年鳳凰村都有一兩間, 入面仲放咗兩三部遊戲機
有得諗 tg定咩好呢
我以前好似叫無線電話
超市都唔得?
依家啲人乜柒都屌
不嬲都係講開個間超級市場既名
就算依家多左aeon 一田都會淨係講佢個名
就算係統稱都會講超級市場 唔會講超市
例如:買麵包超級市場都有啦

至於手機
我以前一直都係講開電話 電話已經係縮寫
平時就咁講都係講屋企電話/手提電話

只可以講時代唔同
好多terms都會有變
正如依家有好多terms都同呀爸呀媽個代唔同
不過小三 裝逼 咩嚇死寶寶 質量呢啲一聽就有陣蝗味 真係接受唔到

話打的係蝗語就肯定係00後
打的細個已經聽過 不過唔常用
以我所知 打的/的士呢啲係香港傳入去大陸
https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20061213/2_6609616/ITU-07-手-機-大-晒-冷

近幾年先開始用
上網求其google都搵到一大堆十幾年前既新聞
盲反到一個點
日經post, 好撚煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞