而家講「超市」、「手機」哩啲蝗語係咪已經無人屌?

448 回覆
92 Like 973 Dislike
電話game
聽到都老檻

成個香港都講緊手機game
你就電話game 電話遊戲
根正苗紅
我講開app game
男人老狗稱手提電話做手機你有冇面紅呀 , 講出嚟都成個 gay 佬咁 , 係班 00 年代出世/蝗/廢老先會叫手機 , 7080 年代出世個個都叫電話/手提電話/智能電話
根本係近年先多咗”支付”呢個terms岀現
以前邊有呢個咁難聽咁蝗嘅詞語係香港岀現㗎
繳交繳費付款乜都好都輪唔到呢個蝗term囉
支付真係好撚難聽呀支那語
仲有乜柒都加個寶好撚肉酸難聽啊屌
超市同手機都係既話我諗就來便利店三個字都係
講超市真係好柒
成浸支那味標緊出黎
咁你就係3反5反
充值
打的
空調
儲值 / 增值
搭的
冷氣
增值 充值
叉電 充電
電話 手機
通車 開通
過關 通關
製造/建立 打造
質素 素質/質量
二奶 小三
繳費/繳付 支付
大陸 內地
戈巴卓夫 戈巴契夫
伊斯坦堡 伊斯坦堡
阿蓋達 阿爾蓋達

好多新香港人聽慣/講慣右排詞語(乜都加個爾字
而兩邊差異
源於廣東話 普通話 既差異
耳機我都係同外行人先用呢個TERM
平時都係用返英文區分返earphones / headphones / headset
150個都係講緊單程證
有好多都係落埋香港生直接當係香港人
但無奈手遊呢個terms係有smartphone之後先有
果陣已經係大陸主導
廣東話根本無呢個同義詞
最多都係英文mobile game
係有呢個字
但係咪香港人常用
乜鳩都用「支付」先
見到而家咩都支付就想嘔
呢個詞本身冇問題
係俾支付寶用咗先有蝗feel姐
仲有耳機
其實係feature phone年代已經叫「電話game」
貪食蛇出名就係人都知,但其實黑白機每部都內置左唔同game
個都會問人「你部電話有咩game玩啊」
之後彩mon機可以裝Java game
所以純粹係匪語入侵
屌你老母,係連登亂鳩吹啲俗語係蝗語既人仲大把大屌 如果你個仔知佢老豆無知到咁實打到你仆街
開始啲仆街講手遊啦
電話game > 手機game > 手遊
唉屌
連登仔:由細都大都係叫手遊
五毛:由細到大叫手遊🇨🇳
連登仔:屌你,係叫電話game啊
但無奈手遊呢個terms係有smartphone之後先有
果陣已經係大陸主導
廣東話根本無呢個同義詞
最多都係英文mobile game

手機game
我都係講超市同手機。
利申:女朋友台灣人,平時同佢講國語講得多,啲廣東話亂晒。丫爸丫媽都係土生土長嘅香港人,我上到大學先識講國語
戇鳩post都有討論空間
以前叫手提架 小朋友
手機都蝗語

以前叫手提架 小朋友

智能手機之前咪手提
智能手機之後手提即係指緊3310嗰類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞